Τον έφεραν να εργαστεί ημέρα Κυριακή και όντας ανασφάλιστος. Ο λόγος για τον Αιγύπτιο εργαζόμενο ο οποίος κλήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου να καθαρίσει τζάμια στο υπουργείο Εργασίας και έχασε τη ζωή του. Σοβαρά ερωτήματα από την καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος
Πολλές και σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας διαπίστωσαν τα αρμόδια όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία διερεύνησαν το εργατικό δυστύχημα και το θάνατο του 44χρονου Αιγύπτιου Emand Aziz.
Πρόκειται για περιστατικό το οποίο συνέβη το απόγευμα της Κυριακής της 19ης Δεκεμβρίου σε κτίριο το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, όταν κατά τις εργασίες καθαρισμού υαλοπινάκων, ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από τον 3ο όροφο όπου εργαζόταν στο ισόγειο.
Από τον έλεγχο προέκυψαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε συνάψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι ο άτυχος εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εργασίας και εργαζόταν παράνομα Κυριακή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως δεν είχε τηρηθεί κανένα από τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος για την εργασία σε ύψος.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τους επιθεωρητές, επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία. Ακόμα και να υπήρχε αυτή όμως, δεν παρουσιάστηκε συμφωνητικό ανάθεσης έργου.
Με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ τα τμήματα της Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών και Αγίας Παρασκευής συνεχίζουν τον έλεγχο της υπόθεσης η οποία εντός των επομένων ημερών θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην εταιρεία, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από το 68 του ν. 3866/2010.
Ωστόσο, εγείρονται δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα. Πρώτον, το υπουργείο Εργασίας ή έστω η Γενική Γραμματεία στης οποίας το κτίριο συνέβη το περιστατικό, δεν ελέγχει ή δεν ενδιαφέρεται να μάθει εάν οι εργαζόμενοι της εταιρείας με την οποία έχουν συνάψει τη συμφωνία, είναι ασφαλισμένοι;
Δεύτερον, γιατί άργησε τόσο πολύ να υπάρχει το πόρισμα των επιθεωρητών; Στις 19 έγινε το περιστατικό και έγινε γνωστό στις 28, εννέα ολόκληρες ημέρες μετά. Γιατί;
Σύσσωμη καταδίκη από την αντιπολίτευση
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας, όπως σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης.
"Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του.
Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας".
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΜΕ, κατηγορώντας την ότι ξεπουλά ουσιαστικά τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και σε εργολάβους που δεν τηρούν ωράρια, συμβάσεις και μέτρα ασφάλειας.
"Στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας και της ανταγωνιστικότητας η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει γι’ αυτούς τίποτα, Τα τέσσερα μικρά παιδιά του άτυχου εργάτη που έμειναν ορφανά τους αφήνουν αδιάφορους. Ο μετανάστης και όλοι οι εργάτες είναι για την πλουτοκρατία φτηνό αναλώσιμο υλικό" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί μέσω του Δικτύου Συνδικαλιστών του κόμματος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο της οδού Κοραή.
"Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς, δεν λειτουργεί. Η απουσία κρατικού έλεγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στην χώρα μας, όχι απλά ευνοεί την απάνθρωπη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων αλλά ουσιαστικά οδηγεί και στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και στην μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές.
Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες.
Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους", τονίζει σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη.
πηγή