Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Δημήτρης Ρέππας: Επανέρχεται στην πρότασή του για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200

Επανέρχεται ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας στην πρότασή του για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 και ζητεί επιπλέον και πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό, όπως αναφέρει μπορεί να επιτευχθεί με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, Σε δηλώσεις του στο «Βήμα Online» ο υπουργός Υποδομών, διευκρινίζει προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι η πρότασή του αυτή γίνεται επειδή ο ίδιος τη πιστεύει, απηχεί δηλαδή τις προσωπικές του απόψεις, χωρίς βεβαίως να έχει συνεννοηθεί με κανέναν από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ή στη Βουλή. Η πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 είχε καταθέσει παλαιότερα και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς.

Με τον Καλλικράτη είναι πολυτέλεια οι 300 βουλευτές

Ο κ. Ρέππας επιμένει ότι η μείωση των βουλευτών μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, με έναν απλό νόμο, αφού το σύνταγμα προβλέπει τον αριθμό των βουλευτών από 200 έως 300, όπως αναφέρει. Και δικαιολογεί την ανάγκη για μείωση των βουλευτών, με την εφαρμογή από την 1η του έτους του «Καλλικράτη», λέγοντας ότι με τη δημιουργία 13 περιφερειών και την ένωση δήμων, «τόσοι πολλοί πλέον βουλευτές αποτελούν πολυτέλεια για το ελληνικό κράτος». Ιδιαίτερη όμως προσοχή, θα πρέπει να δοθεί, κατά τον κ. Ρέππα, στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών, ώστε η «Βουλή των 200 να μην εκπροσωπείται από τις αυξημένες σε πληθυασμό περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Να προσεχθεί, δηλαδή να μην υπάρχουν βουλευτές μόνον από Αθήνα και Θεσσαλονίκη», σημειώνει. Με την πρότασή του, την οποία όπως λέει, θα την καταθέσει αρμοδίως ο κ. Ρέππας, επιμένει στην άποψη ότι η εκλογή των «200 της Βουλής» δεν θα πρέπει, σε καμμία περίπτωση, να γίνεται με πληθυσμιακό κριτήριο.

Διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

Όσον αφορά τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ο υπουργός Υποδομών αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξουν υπουργοί μη κοινοβουλευτικοί, χωρίς βεβαίως να απαιτηθεί αναθεώρηση του συντάγματος και χωρίς βεβαίως να αλλάξει το πολίτευμα από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική: «Με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς μπορεί να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», αναφέρει. Τέλος τάσσεται υπερ του μεικτού εκλογικού συστήματος, με σταυρό, δηλαδή και με λίστα. Σε καμμία περίπτωση ωστόσο δεν επιθυμεί να καταργηθεί τελείως ο σταυρός, αφού μ΄αυτόν δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στα κοινά.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york