Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Συνάντηση εκπροσώπων των Δήμων Αν. Αττικής για θέματα υγείας στον Δήμο Κορωπίου

427

Την Παρασκευή 19/04/2013, στο Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Δήμων Αν. Αττικής για θέματα υγείας, στo πλαίσιo συντονισμού δράσεων που αφορούν την πρόληψη και την ορθή λειτουργία των Δημοτικών δομών Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, των τοπικών Μονάδων, καθώς επίσης και των επικείμενων διαρθρωτικών αλλαγών που πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

6 Δήμοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος παιδείας και κοινωνικών υπηρεσιών κ.Ανδρέας Ντούνης, ο επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Υγείας του Δήμου, ιατρός -καρδιολόγος του Δημοτικού Ιατρείου κ.Αντώνης Γεωργάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Δήμου Κορωπίου και της κοινωφελούς επιχείρησης, νευροχειρουργός κΣπύρος Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών εκπρόσωπος του Δήμου Σαρωνικού κ. Μανώλης Τσαλικίδης, ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης εκπρόσωπος του Δήμου Μαρκοπούλου κ.Σπύρος Δράκος, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ.Γιάννης Οικονομάκος, ο αντιδήμαρχος Καπανδριτίου-Πολυδενδρίου κ. Δημήτρης Σωτήρχος και ο ιατρός του Δημοτικού Ιατρείου Ωρωπού, ακτινολόγος, κ.Νίκος Κρεμμύδας, η εκπρόσωπος του Δήμου Παλλήνης, χημικός –εκπαιδευτικός, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος με αρμοδιότητες Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος κ.Πόπη Ζινέλη, και ο Δήμαρχος Παιανίας - Γλυκών Νερών κ.Δημήτρης Δάβαρης.

Η συζήτηση βασίστηκε στον ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας σε τρεις κύριους άξονες: α)του συντονισμού λειτουργίας των Δημοτικών δομών Υγείας και πρόνοιας, β)της διεξαγωγής προγραμμάτων πρόληψης και γ)της ορθής λειτουργίας των τοπικών Μονάδων Υγείας.

Έγινε από κοινού αποδεκτή η πρόταση ίδρυσης Δημοτικής Επιτροπής Υγείας και στους άλλους Δήμους της περιφέρειας που εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση, ως ένα πρακτικό συμβουλευτικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που βασιζόμενο σε έμπειρους επιστημονικούς λειτουργούς και συνεργάτες στοχεύει στην αναγνώριση των πραγματικών τοπικών αναγκών, την βελτίωση και προαγωγή της Υγείας. «Η αναγνώριση και καταγραφή των πραγματικών αναγκών της κάθε πόλης, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας των Δημοτικών δομών με τις τοπικές Μονάδες Υγείας και τους άλλους φορείς» τόνισαν οι διοργανωτές.

Προς δημιουργία της πρώτης διαδημοτικής επιτροπής υγείας στην ιστορία της Ανατολικής Αττικής

Συμπερασματικά αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις οι οποίες κατέληξαν στην εξής διατύπωση : «Πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχοντας τη βούληση να υποστούμε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι η Υγεία δεν έχει ιδεολογία, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ως κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, ιδρύοντας την πρώτη Διαδημοτική Επιτροπή Υγείας που αναγνωρίζει τα προβλήματα της περιφέρειάς μας και προτείνει από κοινού λύσεις, ασκώντας την ανάλογη πολιτική πίεση στην κεντρική διοίκηση».

Προγράμματα πρόληψης, χαρτογράφηση παθήσεων, συνεργασία στις κοινωνικές δομές για τους ευπαθείς δημότες και νέο πλάνο αναδιάρθρωσης των Κ.Υ και των μονάδων ΕΟΠΥΥ

«Η συνεργασία των Δήμων σε προγράμματα πρόληψης με στόχο την χαρτογράφηση των παθήσεων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η συνεργασία στις κοινωνικές δομές για τους ευπαθείς συνδημότες μας, καθώς και ένα νέο πλάνο αναδιάρθρωσης των Κέντρων Υγείας και των τοπικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, με μία κοινή πρόταση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών μας, όπως εμείς γνωρίζουμε και όχι όπως μας επιβάλλουν», ήταν επίσης μια πρόταση που συγκέντρωσε τη γενική αποδοχή των συμμετεχόντων.

Κλίμα πραγματικής διάθεσης για συνεργασία

Σε ένα κλίμα πραγματικής διάθεσης για συνεργασία ολοκληρώθηκε η συνάντηση και όπως τόνισαν οι διοργανωτές «ίσως για πρώτη φορά οι Δήμαρχοι και οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την υγεία στην περιοχή μας, φάνηκε να ξεπερνούν τα όρια των Δήμων τους και να αφουγκράζονται με ειλικρίνεια τις πραγματικές ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, αναγνωρίζοντας ότι ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι ενιαίος και ρεαλιστικός και η ποιότητά του δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στα όρια λίγων και προεπιλεγμένων Δήμων».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον επόμενο μήνα με την προσπάθεια για συμμετοχή περισσότερων Δήμων και την υλοποίηση της πρώτης Διαδημοτικής Επιτροπής Υγείας στην ιστορία της Ανατολικής Αττικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york