Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο ο κατώτατος μισθός



Νέες ριζικές αλλαγές στα εργασιακά ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, τις οποίες απαιτεί να συμπεριληφθούν στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά βρίσκεται ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η τρόικα ζητά την κατάργηση των τριετιών που αυξάνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ! Δηλαδή οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιθυμούν την καθήλωση του κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια απασχολείται κανείς.

Πρόκειται για ένα μέτρο που η τρόικα θεωρεί την εφαρμογή του δεδομένη, ωστόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το τεχνικό κλιμάκιο εναλλακτικά σενάρια, ώστε να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω συμπλήρωσης τριετίας. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό περίπου κατά 9% με την κυβέρνηση να προτείνει το ποσοστό αύξησης να μην ξεπερνά το 5%.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο των μέτρων θα υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας, βάρδιες και ημερήσια ανάπαυση. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν κλειδώσει και πραγματοποιείται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία επιμένει στο ότι είναι απαραίτητο οι αλλαγές στα εργασιακά να περάσουν και να ψηφιστούν τώρα ως διαρθρωτικές αλλαγές…

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή τις αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων, καθώς ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά 2 ή και 3 μήνες για όλους τους εργαζόμενους. Ακόμη φαίνεται να αποδέχεται τον ορισμό τις ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης τις 11 ώρες (αποτελεί κοινοτική οδηγία) αντί για 12 που είναι σήμερα, ενώ εμφανίζεται αμετακίνητη όσον αφορά την αλλαγή του ωραρίου απασχόλησης και την άρση των περιορισμών για τις βάρδιες.

Αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν ως εξής:


Αποζημιώσεις: Η μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους εργαζομένους δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτική πρόταση για μείωση του χρόνου προειδοποίησης στο ήμισυ, για μείωση αποζημίωσης κατά 50%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση κατά 2 ή και 3 μήνες της προειδοποίησης απόλυσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόσα έτη απασχολούνται.

Ωράριο απασχόλησης: Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση των ημερών εργασίας (από τις πέντε στις έξι), αλλά και αποσύνδεση του ωραρίου των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας του προσωπικού.

Συγκεκριμένα ζητούν ένας εργαζόμενος να απασχολείται ανεξάρτητα από τις ώρες που ένα κατάστημα είναι σε λειτουργία. Στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο, δηλαδή η δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αύξηση των ημερών εργασίας ενώ σε ότι αφορά την αποσύνδεση των ωρών εργασίας με τις ώρες λειτουργίας έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση ο εργαζόμενος να εργάζεται μία ώρα πριν ανοίξει το κατάστημα και μία ώρα αφού κλείσει, αρκεί να είναι μέσα στο 8ωρο του.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την διαπραγμάτευση για το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε καταστήματα αναμένεται να διαπραγματευτεί τις προσεχείς ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους σε ώρες αιχμής σπάζοντας το 8ωρο σε βάρδιες αρκεί να υπάρχει ενδιάμεσα τρίωρο ανάπαυσης.

Ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ώρες:
Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες και αποδέχεται και η κυβέρνηση. Στην Ελλάδα η ημερήσια ανάπαυση είναι 12 ώρες. Με το νέο καθεστώς θα πρέπει μεταξύ των βαρδιών που κάνουν οι εργαζόμενοι να μεσολαβούν 11 ώρες. Δηλαδή εάν ο εργαζόμενος εργάζεται μέχρι τις 9 το βράδυ να πηγαίνει την άλλη μέρα στην εργασία τους μετά από 11 ώρες ανάπαυση.

Βάρδιες: Άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/ μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή.


real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york