Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΣΗ: Το αυριανό «φιλέτο» του Γέρακα

Μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την περιοχή σχεδιάζει ο Δημοτική Αρχή. Αυτές, θα αφορούν έργα οδοποιίας, ενώ από την 1η Μαρτίου πρόκειται να λειτουργήσει και δημοτική συγκοινωνία αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του οικισμού. 

Μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την περιοχή της Δέσης σχεδιάζει ο δήμος Γέρακα. Αυτές, όπως αποκάλυψε στο «ΔΗΜΟΤΗ» ο δήμαρχος της πόλης Θανάσης Ζούτσος, θα αφορούν έργα οδοποιίας, ενώ από την 1η Μαρτίου πρόκειται να λειτουργήσει και δημοτική συγκοινωνία αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του οικισμού. Με αφορμή τις εξελίξεις, επισκεφτήκαμε την περιοχή και καταγράψαμε τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του βορειοανατολικού άκρου του Γέρακα.
«Στην περιοχή μας, πολλά σπίτια δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ αρκετοί προμηθεύονται νερό από δεξαμενές. Ο καθένας μας επιβιώνει με όποιον τρόπο μπορεί… ».
Όπως εξηγεί η κα Ελένη Κονταξάκη ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Δέσης, στερούνται των βασικών υποδομών. Οι δυσκολίες ειδικότερα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 2000 κάτοικοι οφείλονται στον εκτός σχεδίου χαρακτήρα της περιοχής κι εντοπίζονται κυρίως, στις άκαρπες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για πρόσβαση στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στα λιγοστά έργα οδοποιίας και στην άρνηση του ΟΑΣΑ να καλύψει με τα οχήματά του την περιοχή, λόγω της κακής κατάστασής των δρόμων (σ.σ σε μερικά σημεία υπάρχουν χωματόδρομοι). Επίσης δημιουργούνται ζητήματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημοσίων χώρων, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν ακόμη περάσει στην κυριότητα του σημερινού δήμου Γέρακα από το δήμο Παιανίας, όταν ο πρώτος κηρύχθηκε ανεξάρτητη κοινότητα (και δήμος αργότερα) από συνοικισμός του δεύτερου που ήταν. Ένας ακόμα μεγάλος βραχνάς για όσους διαμένουν στη Δέση είναι η ύπαρξη ζωνών απαλλοτρίωσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τη λειτουργία των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο της συνύπαρξης πυλώνων και ακινήτων!
Το κερασάκι στην τούρτα τέλος, έρχεται να προσθέσει το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Πεντελικού, σύμφωνα με το οποίο κτίσματα που προΰπήρχαν της έκδοσής του (1988) και ήταν νομιμοποιημένα αυθαίρετα με τον νόμο 1337/83 (νόμος Τρίτση) παρακάμφτηκαν από τους μελετητές, με αποτέλεσμα σήμερα να περιλαμβάνονται μέσα στην Α’ ζώνης προστασίας του βουνού. Με βάση όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι, στην περιοχή κατοικούν άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, φαίνεται ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι πολυσύνθετα και χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

«Περιοχή φιλέτο»
Σε αντιδιαστολή με τις δυσκολίες που προκύπτουν, η σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται να έχει σκύψει για τα καλά πάνω από το ζήτημα της Δέσης. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων, με σημαντικότερη ίσως από αυτές την προσπάθεια που γίνεται για να ενταχθεί η περιοχή στο Σχέδιο Πόλης. Έτσι σήμερα ένα κομμάτι της περιοχής είναι ήδη υπό ένταξη (έχει ολοκληρωθεί η φάση της δεύτερης ανάρτησης) και είναι αυτό που οριοθετείται από το Γαργηττό ΙΙΙ έως τις οδούς Όλωνου και Μιτσικέλη (περίπου ένα 20% της περιοχής). Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην πολεοδομική ταυτότητα της περιοχής, μιλήσαμε με τον πολεοδόμο - πολιτικό μηχανικό Ιωάννη Δρόσο, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ασχολήθηκε με την περιοχή, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής του εργασίας. «Ερεύνησα τις δυνατότητες πολεοδόμησης των περιοχών Κουφού και Δέσης, υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής συμβατότητας. Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι, τα όρια της είναι αμφισβητούμενα, καθώς η περιοχή δεν έχει προκύψει από μελέτη αλλά από τοπωνυμία. Από εκεί και πέρα, την περιοχή αυτήν τη στιγμή διέπουν δύο πολεοδομικοί νόμοι. Ο ένας είναι αυτός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων, σύμφωνα με την προμελέτη ένταξης της οποίας, η Δέση προορίζεται για περιαστική κατοικία. Πρόκειται δηλαδή να υπαχθεί, σα μορφή στην οικιστική ενότητα της Πεντέλης ως πεντελικός οικισμός. Αυτό σημαίνει ότι, δεν θα μπορεί να δομηθεί σε υψηλούς συντελεστές, αναλογικά πάντα με το Γέρακα. Ο άλλος είναι το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Πεντελικού, το οποίο καθορίζει τις πράσινες ζώνες. Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο, να υπάρχουν σπίτια ενός της Α’ ζώνης προστασίας, τα οποία όμως προϋπήρχαν από τη δημιουργία του. Σε αυτό το σημείο παρουσιάζονται προβλήματα του πολεοδομικού νόμου, καθώς περιλαμβάνει και κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια όπως η περιοχή του πρώην αθλητικού κολλεγίου, το οποίο σήμερα είναι -αν θυμάμαι καλά- μάντρα οικοδομικών υλικών. Να προσθέσω ακόμα, ότι πρόκειται για την πλέον ορεινή συνοικία του Γέρακα και συνεπώς την… πλέον «φιλέτο». Αν και σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όταν δομηθεί θα πουλιέται «χρυσάφι». Και για μένα εκεί είναι το θέμα. Πώς μπορείς να εντάξεις το φυσικό περιβάλλον μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι έχουμε μια σύγκρουση νομολογιών χρήσεων και γενικώς πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων, όλα μαζεμένα σε μια περιοχή. Η δικιά μου πρόταση είναι να αποκατασταθούν τα πρανή σαν φυσικοί χώροι πρασίνου, ενώ για τις περιοχές που καταπατούνται προτείνω, είτε να αναθεωρηθεί το προεδρικό διάταγμα (πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο) είτε να αποκατασταθούν οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί σε άλλες εκτάσεις εντός της Δέσης, όταν αυτή θα μπει στο σχέδιο, δεδομένου ότι ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες»

«Ετοιμάζουμε ασφαλτοστρώσεις»
«Η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής εκπέμπει το μήνυμα της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλες της περιοχές. Οι δημότες, δικαιούνται το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλες τις γειτονιές και με γνώμονα αυτή τη βασική παραδοχή μεριμνούμε ώστε, το έργο μας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πόλης. Η Δέση δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης, θα έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες τομές ώστε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα, μέσα σε ένα οργανωμένο αστικό τοπίο» δήλωσε με γραπτή του δήλωση στο «ΔΗΜΟΤΗ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Ζούτσος, ο οποίος στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι στο πεδίο της οδοποιίας ετοιμάζονται παρεμβάσεις. «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της κατάστασης των δρόμων αποτελεσματικά, στρώνοντας με μπετόν πολλούς δρόμους με ανηφορική κλίση ή δύσκολα σημεία (Πηλίου, Τυμφρηστού, Όσσας, Σμόλικα κ.α.). Αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη εργολαβία οδοποιίας στην οποία περιλαμβάνεται η ασφαλτόστρωση όλων των εκτός σχεδίου οδών, που είναι ακόμα χωματόδρομοι».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής. «Η περιοχή της Δέσης παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται εκτός σχεδίου. Για το λόγο αυτό προωθούμε τη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης, του μεγαλύτερου τμήματος της γειτονιάς αυτής. Πέραν αυτού, φροντίζουμε κι ενισχύουμε τις υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων. Με τη συνεχή βελτίωση του Δημοτικού Φωτισμού εξασφαλίζουμε την ασφαλέστερη κίνηση πεζών και οχημάτων και ταυτόχρονα ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών τις βραδινές ώρες. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει τα παλιά φωτιστικά σώματα στους περισσότερους δρόμους (Πεντέλης, Αναγεννήσεως, Θεσπρωτικού, Ασπασίας, Μαινάλου, Τιτάρου κ.α.) με οικολογικά φωτιστικά νέας γενιάς που έχουν διπλή απόδοση με τη μισή κατανάλωση (από 250W μόνο 150W). Θέλοντας να προσφέρουμε στα παιδιά οργανωμένους χώρους για παιχνίδι και ψυχαγωγία, συντηρήσαμε κι επισκευάσαμε τις παιδικές χαρές στις οδούς Αναγεννήσεως και Αροανίων και αντικαταστήσαμε τα παλιά παιχνίδια με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή για τα παιδιά.
Φυσικά, αντιμετωπίσαμε άμεσα το χρόνιο πρόβλημα πίεσης νερού που αντιμετώπιζε η Δέση. Σήμερα, με τη λειτουργία δύο νέων αντλιοστασίων (Κόμβος οδού Λεωνίδα και Γαργηττού) οι κάτοικοι της Δέσης έχουν κανονική πίεση νερού όλο τον χρόνο. Με αίσθημα ευθύνης, λάβαμε μέτρα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την εγκατάσταση 2 δεξαμενών νερού χωρητικότητας 37.000lt. έκαστη στην οδό Γκιώνας και μιας δεξαμενής 16.000 lt στην οδό Αναγεννήσεως, όλες με προδιαγραφές ανεφοδιασμού πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Τα αποτελέσματα της πρόληψης έγιναν αισθητά στις φωτιές του καλοκαιριού 2009 όταν ο δήμος μας προστάτεψε επαρκώς την επικράτεια του. Με την ίδια λογική, κάθε χρόνο γίνεται αποψίλωση και καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων. Επίσης, από την 1η Μαρτίου 2010 θα λειτουργεί η Δημοτική Συ γκοινωνία αποκλειστικά για την Δέση, ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι δημότες που θέλουν να μετακινούνται προς το κέντρο της πόλης».

Λίγα λόγια για τον οικισμό Δέση
Η Δέση πήρε το όνομά της μετά από την παραφορά της ονομασίας Δε Σκλιά, που προέρχεται από το αρβανίτικο δέουσι Σκλιά(ιτ), που σημαίνει «τόπος του αστού» (του Αθηναλιου) (βλ. Λεύκωμα «Η ιστορία του Γέρακα και της Πηγής. σ. 50. Εκδ. Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα «Η Πηγή».)
Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων και καλύπτει μια έκταση 1000 στρεμμάτων. Βασικοί της οδικοί άξονες είναι η υπερτοπική οδός Κλεισθένους και η εσωτερική κύρια οδός του οικισμού που αποτελείται από τις Θεσπρωτικού, Αναγεννήσεως, και Πεντέλης. Οι υπόλοιποι δρόμοι της είναι στην πλειονότητά τους χωματόδρομοι και αδιέξοδα. (βλ. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ιωαν. Δρόσου)
Αρχικά αποτελούσε μέρος του αγροκτήματος Γέρακα, το οποίο φάνηκε στην Ι. Μονή Πεντέλης. Από το 1985 εκδίδονταν σταδιακά παραχωρητήρια των εκτάσεών της προς γεωργούς της περιοχής. Τα τελευταία ήταν αυτά του έτους 1953, όπου ως δικαιούχοι ενός μεγάλου μέρους της περιοχής εμφανίζονται γεωργοί από την Παιανία ενώ το υπόλοιπο ανήκε στον ομώνυμο δήμο και την Ιερά Μονή. (βλ. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ιωαν. Δρόσου)

πηγή εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york