Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κατασχέσεις μισθών για χρέη στην εφορία



Κατασχέσεις ενοικίων, απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων, άμεση είσπραξη πλειστηριασμάτων από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους, εντοπισμό συνυπόχρεων προσώπων, «κυνήγι» όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000 ευρώ και ποινικές διώξεις για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, περιλαμβάνει το νέο «σαφάρι» είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεκινά από σήμερα.

Η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων έληξε την Παρασκευή και το οικονομικό επιτελείο έστειλε αμέσως «σήμα» στις εφορίες «να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου που θα αποσταλεί αύριο στις εφορίες, άμεση πρέπει να είναι και η λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως «ιδιαιτέρου ρίσκου οφειλέτες», είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής είτε «λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσης απροθυμίας τους να συμμορφωθούν».

Έχει ήδη δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Πλειστηριασμός ακινήτων

Μάλιστα, οι εντολές που δίνει το οικονομικό επιτελείο προς τις εφορίες, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία των οφειλετών, είναι συγκεκριμένες:

- Όταν διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (πώληση, δωρεά, γονική παροχή) και ως εκ τούτου έχει περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα η έγερση της αγωγής διάρρηξης των μεταβιβάσεων αυτών μέσω ΝΣΚ, δεδομένου ότι το δικαίωμα προς άσκηση αυτής παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταβίβαση.

- Άμεση λήψη ηλεκτρονικού κωδικού πρόσβασης στο κεντρικό ΕΤΑΚ του προϊσταμένου ή υποδιευθυντή Φορολογίας της ΔΟΥ από τη ΓΓΠΣ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εικόνα στο σύνολο της δηλωθείσης ακίνητης περιουσίας ανά την Ελλάδα.

- Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης θα εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

- Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά, κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται, ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα πρέπει με όλα τα μέσα να ειδοποιούνται και να καλούνται οι οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Εξόφληση σε 60 δόσεις

Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι εξετάζεται ήδη νέα μόνιμη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτή που έληξε, ώστε να είναι χρηστική και αποτελεσματική.

Ως εκ τούτου, μελετούν εξόφληση των χρεών σε εξήντα χαμηλές μηνιαίες δόσεις, χωρίς μάλιστα πλαφόν στο ύψος των χρεών.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

- Διακανονισμό της οφειλής σε 60 δόσεις, αντί για 48 που ισχύει σήμερα (με επέκταση στις 60, βάσει αυστηρών προϋποθέσεων).

- Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

- Δεν θα υπάρχει κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση που ίσχυε μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, ή τα 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

- Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.

- Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου, που ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Στα 45 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα. Ο κατάλογος των οφειλετών του Δημοσίου, πάντως, μεγαλώνει καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερο φορολογούμενοι -υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 2 εκατ.- δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια της εφορίας. Εξάλλου, με βάση τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:

- Πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ οφείλουν 260 άτομα, τα οποία χρωστούν συνολικά 1,83 δισ. ευρώ.

- Από 10 έως 25 εκατ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισ. ευρώ.

- Από 25 έως 50 εκατ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 2,22 δισ. ευρώ.

- Από 50 έως 100 εκατ. ευρώ χρωστούν 15 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 916,23 εκατ. ευρώ.

- Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ χρωστούν 15 φορολογούμενοι ο καθένας, ενώ μόνο ένας εκ των οφειλετών χρωστά 952 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 15 άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Realnews




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york