Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Eνημέρωση για τις θέσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον μεγάλο Δήμο της Λαυρεωτικής, με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων

| | |

Συζήτηση με θέμα την ενημέρωση για τις θέσεις της για τον μεγάλο Δήμο της Λαυρεωτικής, με εκπροσώπους Εξωραϊστικών, Πολιτιστικών κ.α Συλλόγων  διοργάνωσε την Κυριακή 11/4/2010 η Πρωτοβουλία Πολιτών Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας – Σαρωνίδας , στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Μαύρου Λιθαριού.
Στη συζήτηση εκφράστηκε η άποψη ότι η θέση της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του μεγάλου Δήμου των «8» της Λαυρεωτικής, έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δεν προσδιορίζεται από την προσωπική παρουσία και συμμετοχή διαφόρων παραγόντων στο νέο εγχείρημα.
Η συγκρότηση του μεγάλου Δήμου των «8» της Λαυρεωτικής, είναι μία πρόταση για έναν Ο.Τ.Α. οικονομικά αυτάρκη, που θα αντλεί πόρους, μεταξύ άλλων, από το λιμάνι, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Αττικής, από  την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου και την προοπτική της προσέγγισης των ακτοπλοϊκών των Κυκλάδων και του Β-Α. Αιγαίου.
Από την αξιοποίηση του παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, της βιομηχανικών και μεταλλευτικών χώρων της Λαυρεωτικής αλλά και δεκάδων άλλων επίσης σπουδαίων όπως του εθνικού δρυμού της Λαυρεωτικής και των Αλυκών Αναβύσσου, χώρους τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν οι τουρίστες από δύο εθνικούς οδούς (παραλιακή Αθηνών – Σουνίου και Αττική οδό).
Με την λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Δικαστήρια, τρία Κέντρα Υγείας, Δασαρχείο και την δημιουργία Πολεοδομικού Γραφείου. Την λειτουργία δύο Βιομηχανικών Πάρκων (Κερατέας – Λαυρίου), με μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δ.Ε.Η.  που τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο αλλά και τις Κυκλάδες. Με την προοπτική ενεργειακής αυτάρκειας με την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακά και αιολικά πάρκα), με βιολογικές καλλιέργειες στις μεγάλες αγροτικές και άγονες εκτάσεις που υπάρχουν, με την διαχείριση και επεξεργασία  αστικών  απορριμμάτων και λυμάτων.
Και τέλος με μία ολοκληρωμένη, περιβαλλοντικά ορθή, διαχείριση των παραλιακών περιοχών με κοινούς για όλους όρους, δράση που θα φέρει πρόσθετους πόρους. Έτσι δεν θα μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος επιχειρηματίας να δραστηριοποιείται εκμεταλλευόμενος την κάθε μορφής τοπική διαπλοκή.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη σύνδεση των οικισμών και των πολεοδομικών συγκροτημάτων που θα αποτελέσουν τον μεγάλο Δήμο των «8» της Λαυρεωτικής, με δημοτική – αστική συγκοινωνία, για την πρόσβαση στην έδρα του Δήμου, στο λιμάνι, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.
Η  όποια άλλη ενότητα που δεν θα περιλαμβάνει το Λαύριο, θα βασίζεται αποκλειστικά στην οικιστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει έλλειψη πόρων και υπερφορολόγηση των δημοτών. Καμία άλλη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.)  στους υπόλοιπους Δήμους, πλην της οικιστικής και ήδη βρισκόμαστε σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής  κρίσης, όπου λιγοστεύουν όλες οι δυνατότητες ακόμα και γι΄ αυτήν την οικιστική ανάπτυξη (ελάχιστα δάνεια, ακριβή αγορά γης και υλικών οικοδόμησης, ανύπαρκτα ή χρονοβόρα στην κατάρτισή τους σχέδια πόλης κ.λπ.). Ανύπαρκτες ρυθμίσεις χρήσεων γης με αποτέλεσμα να απαγορεύεται ακόμα και η λειτουργία σχολείων. Οι πόροι που προέρχονται και από αυτές τις περιορισμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν, αποδίδουν ελάχιστα (μόλις 0,5%) και αυτά συνήθως δεν εισπράττονται για ρουσφετολογικούς λόγους.
Η απουσία ανάπτυξης δεν θα δώσει καμία απολύτως προοπτική στους νέους της περιοχής μας, οι οποίοι ήδη φεύγουν προσδοκώντας να βρουν εργασία μακριά από την περιοχή και στην καλύτερη περίπτωση πηγαίνουν στην Αθήνα. Μοναδικοί τομείς απασχόλησης, εκτός από την  χειμάζουσα οικοδομή και την ελάχιστη απασχόληση στο εμπόριο, οι νέοι μας σήμερα έχουν ως μοβαδική προοπτική  να βρουν εργασία σε καφετέριες και ταβέρνες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με συνένωση με τα Καλύβια.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την παραοικονομία, την αυθαιρεσία, την μαύρη εργασία που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να χαρακτηρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Ας μας πουν επιτέλους όσοι υποστηρίζουν την συνένωση των τριών Ο.Τ.Α. (Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα) ή την συνένωση των τριών με τα Καλύβια, ποια είναι η προοπτική ανάπτυξης ενός τέτοιου Δήμου, ποιοι θα είναι οι πόροι του, σε ποιους τομείς θα αναπτυχθούν θέσεις εργασίας για τους νέους του τόπου; Ας μας πείσουν για την ορθότητα των απόψεών τους,
Η μοναδική προοπτική για τον τόπο μας αλλά και ολόκληρη την Λαυρεωτική είναι συγκρότηση του μεγάλου Δήμου των «8»  της Λαυρεωτικής, ενάντια στις τοπικιστικές αντιλήψεις, τα μικροσυμφέροντα, ντόπιων αυτοδιοικητικών πολιτικών αλλά και των βουλευτών, το μοναδικό μέλημα των οποίων είναι η πολιτική τους επιβίωση, αδιαφορώντας προκλητικά για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york