Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στο κενό η προσπάθεια σύγχυσης στο αρραγές μέτωπο Δήμου, Κυνηγετικού Συλλόγου και Δημοτικών παρατάξεων για το θέμα του Υμηττού και της θήρας

Από το Γραφείο Δημάρχου Κορωπίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας ( 12.06.2010) που αφορούσε κείμενο του ΣΠΑΥ το οποίο συνόδευε cd με ενημερωτικό περιεχόμενο προς τα παιδιά του Κορωπίου για την προστασία του Υμηττού μας :  
«Σύμφωνα με την Νομοθεσία ( Ν.1650/86) Εθνικά Πάρκα θεσμοθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) και περιλαμβάνουν περιοχές (Natura 2000 και όχι μόνο) με σκοπό την καλύτερη προστασία και διαχείρισή τους. Στο άρθρο 20 του 1650/86 δεν απαγορεύεται το κυνήγι σαν δραστηριότητα. Συγκεκριμένα στην Παράγραφο 3 αναφέρει : «Η άσκηση της γεωργίας, της δασοπονίας, της θήρας, της αλιείας καθώς επίσης η φυτοπροστασία και η υγειονομική προστασία των ζώων εναρμονίζονται με τις ανάγκες προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας» 
Εθνικό  Πάρκο δεν σημαίνει και απόλυτη  απαγόρευση θήρας
  αλλά καθορισμός  ζωνών επιτρεπόμενης  θήρας! 
Στα θεσμοθετημένα, είτε με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, είτε με ΠΔ, Εθνικά Πάρκα, επιτρέπεται σε καθορισμένες ζώνες η θήρα ( π.χ. Π.Δ ΦΕΚ 49/Δ/12-02-2009 Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Κοιλάδας Αράχθου).  
Σε  άλλα Πάρκα επιτρέπεται η θήρα σε περιφερειακές ζώνες Εθνικών Πάρκων (π.χ. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης). Γενικά ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες στην προετοιμασία των θεσμικών πλαισίων μεταξύ των οποίων είναι η Διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.
 
Το  κυνήγι απαγορεύεται στους
Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών στις περιοχές Απολύτου Προστασίας και σε  καθορισμένες ζώνες-περιοχές των Εθνικών Πάρκων 
Ειδικότερα  το κυνήγι απαγορεύεται απολύτως στους Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών οι οποίοι ιδρύονται με τον Νόμο 86/1969 και τα άρθρα 79-81,  σε περιοχές Απολύτου Προστασίας ή σε καθορισμένες ζώνες Εθνικών Πάρκων.  
Είναι προφανές ότι το κείμενο με υπογραφή Δημάρχου Θεόδωρου Β. Αθανασόπουλου και Προέδρου ΣΠΑΥ και Δημάρχου Βύρωνα κ. Νίκου Χαρδαλιά με ημερομηνία Απρίλιος 2010, που μοιράστηκε με ευθύνη του ΣΠΑΥ και περιείχε ένα πολύ αξιόλογο cd για τα παιδιά του Κορωπίου κάθε άλλο παρά είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ομόφωνες θέσεις του Δήμου μας σε ότι αφορά τη θήρα (κυνήγι). Υπενθυμίζουμε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ Κορωπίου πάρθηκαν στις 5 Μαΐου 2010 και η Διαδημοτική Διαβούλευση με τις ομόφωνες αποφάσεις για την μη απαγόρευση της θήρας έγινε στις 9 Μαΐου 2010. Επίσης, το ίδιο το κείμενο του ΣΠΑΥ διανεμήθηκε και σε άλλους Δήμους μέλη του.. 
  Η μέθοδος της  «μισής αλήθειας»  και η εκμετάλλευση της άγνοιας των πολιτών πάνω στο θέμα των θεσμικών πλαισίων προστασίας της φύσης δεν συμβάλει στην σωστή ενημέρωση των πολιτών. Το μέτωπο των Δήμων, των συλλόγων και των Δημοτικών παρατάξεων είναι αρραγές και κάθε προσπάθεια διάσπασής του πέφτει στο κενό. Τις ομόφωνες αποφάσεις μας τις περιφρουρούμε. Η δημοσιογραφική πένα και μάλιστα μέσα από κορωπιώτικη εφημερίδα οφείλει να είναι περισσότερο ενημερωμένη όταν αναδεικνύει θέματα που αφορούν συμφέροντα του Κορωπίου. Ελπίζουμε να ήταν ένα στιγμιαίο λάθος, μια βιαστική εκτίμηση».

Ποιες είναι οι θέσεις των  Κυνηγετικών Οργανώσεων
για τα Εθνικά Πάρκα 
Για την αντικειμενική  ενημέρωση και  πληροφόρηση των  δημοτών μας παραθέτουμε  το παρακάτω απόσπασμα  από τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση Εθνικών Πάρκων όπως αυτές αναπτύσσονται στο Δ.Τ της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με ημερομηνία 22.06.2009 :  
«…Η   θέση των Κυνηγετικών Οργανώσεων (ΚΟ) για τη θεσμοθέτηση των Εθνικών Πάρκων δεν μπορεί να είναι αρνητική και ούτε μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τεράστια συζήτηση στην παρούσα φάση για το αν αυτές οι ενέργειες θα εξασφαλίσουν πραγματική προστασία για το περιβάλλον ή όχι. Αρκεί για μας να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την μη υποβάθμιση του θηραματικού κεφαλαίου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υψηλά επίπεδα όπως και την κυνηγετική μας δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό λοιπόν οι ΚΟ της χώρας, έχοντας άριστη συνεργασία μεταξύ μας και υπό την αρωγή των επιστημονικών μας συνεργατών, μελετώντας ώριμα όλα τα επιστημονικά, νομικά και κοινωνικοοικομικά δεδομένα καταλήξαμε στην πάγια θέση για όλες τις προστατευόμενες περιοχές ότι : Το κυνήγι μπορεί να ασκείται όπως σήμερα ως συμβατή δραστηριότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές και η ισχύουσα Νομοθεσία κρίνεται επαρκέστατη ώστε με την εφαρμογή της οι θηραματικοί πληθυσμοί αλλά και τα προστατευόμενα είδη να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Αυτή είναι η θέση των ΚΟ και σε κάθε διαβούλευση και συζήτηση που αφορά Προστατευόμενες Περιοχές, αυτή προωθείται»

Παραθέτουμε επίσης την  2η Ανακοίνωση (Δ.Τ) της Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ με ημερομηνία 19.03.2010 για το Π.Δ ΦΕΚ 49/Δ/12-02-2009 που αφορά το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Κοιλάδας Αράχθου :

«Οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν! Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δελτίο τύπου (12ος 2008) για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Κοιλάδας Αράχθου, υπήρξε κλίμα αισιοδοξίας για την αποδοχή των θέσεων των Κυνηγετικών Οργανώσεων κατά την θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου και ελπίδα ότι αυτές θα συμπεριληφθούν αυτούσιες στο Προεδρικό Διάταγμα που αναμένονταν να εκδοθεί.
  Έτσι και έγινε!  Η πολύ μεγάλη  προσπάθεια που  καταβλήθηκε από την Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με την Κ.Σ.Ε., την Ζ’ Κ.Ο. Θεσσαλίας και όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους που έχουν περιοχή ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου, απέδωσε καρπούς. Σημαντικότατος ήταν βέβαια και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην όλη υπόθεση ο υφ. Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλογιάννης, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνης αλλά και οι υπόλοιποι τοπικοί Φορείς (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι και Κοινοτάρχες) που στάθηκαν χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς δίπλα στους κυνηγούς και επήλθε αυτό το ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές, κυρίως όμως για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα της περιοχής.
Έτσι  μετά την δημοσίευση του ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο (ΦΕΚ 49/Δ/12-02-2009) η δραστηριότητα της θήρας ανήκει στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες για τις τρεις Ζώνες ΙΙ, ΙΙΙ και IV (δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Πάρκου) και απαγορεύεται μόνο στους πυρήνες της Ζώνης Ι. Σαν Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους φορείς που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις αλλά και όλους τους κυνηγούς που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα μας πιστεύοντας στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας. Εκείνους που κινδυνολογούσαν και καλλιεργούσαν κλίμα διχόνοιας στους κυνηγούς, τους καλούμε να συνταχθούν δίπλα μας στις επόμενες προσπάθειες που έπονται, γιατί ο αγώνας για την εξασφάλιση του κυνηγίου σε ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικό φυσικό περιβάλλον δεν σταματάει εδώ».
 

  Πηγή : Ε΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ,   Ιωάννινα   19-03-2009
Οπλ. Πουτέτση 19 – Τ.Κ. 45332 Ιωάννινα
Τηλ. 26510 28029, Τηλ. & Fax : 26510 22109
Email : ekinigom@otenet.gr
www.ekoepirus.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york