Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

«Να εγκαταλείψουμε το Μνημόνιο σε συνεργασία με τους εταίρους»


Να εγκαταλειφθεί το Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί ένα «οικονομικό πρόγραμμα με μετέωρο θεωρητικό υπόβαθρο, εκτός ελληνικής πραγματικότητας σχεδιασμό και αποτυχημένη διαχείριση» και να αντικατασταθεί από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να σταματήσουμε την πτώση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο. Το Μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι όσο διαρκεί το Μνημόνιο τόσο γρήγορα θα  εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «υπεκφυγή» την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς δεν αποτελεί λύση εφόσον στηρίζεται σε πολιτικές λιτότητας. «Η μείωση στη δόση ενός θανατηφόρου φαρμάκου δεν μεταβάλλει την ιδιότητα του ίδιου του φαρμάκου. Αν απλά αυξηθεί η περίοδος της δηλητηριώδους θεραπείας, θα επιμηκυνθεί ο θάνατος της κοινωνικής οικονομίας και το μαρτύριο θα γίνει πιο διαρκές, ίσως και περισσότερο βασανιστικό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Επιπλέον επανέλαβε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».«Καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα το βαρύ κόστος της εμμονής σε αδιέξοδες πολιτικές. Η χρεοκοπία της τρόικας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετεξελιχθεί - και δεν θα μετεξελιχθεί - σε χρεοκοπία της Ελλάδας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική προς την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Δυστυχώς, η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, έδωσε το πρώτο και ανεξίτηλο δείγμα γραφής της, αποφεύγοντας να διεκδικήσει για την Ελλάδα το οξυγόνο που οι εταίροι μας έδωσαν σε άλλους. Έστειλε το πρώτο ευδιάκριτο σήμα της μη διαπραγμάτευσης προς τους δανειστές. Παραιτήθηκε στην Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα. Συνυπέγραψε μία ακόμη προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας ως συστημικού κινδύνου για το σύνολο της ευρωζώνης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουνίου.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york