Ποιος θα παραλάβει και θα πληρώσει αυτό το ακατάλληλο δαπανηρό και άκρως επικίνδυνο έργο του πρώην Κοινοτάρχη Βαρνάβα?
Μερικά μόνο από τα επικίνδυνα σημεία που εντοπίσαμε
Ο χώρος χρησιμοποιείτο παλιά ως παλαιό νεκροταφείο του χωριού. Εδώ ξεκινούν πολλά εύλογα ερωτήματα αλλά συνεχίζουμε στα επί μέρους
- 1. Διάρθρωση χώρου με επικίνδυνο χαλίκι διάσπαρτου σε όλες τις επιφάνειες.
- 2. Ράμπες τοποθέτησης παιχνιδιών από πλάκες πεζοδρομίου με επικίνδυνες γωνιές και άγρια επιφάνεια
- 3. Υπερυψωμένα και επικίνδυνα μπετά (δοκοί) διαχωρισμού χώρων
- 4. Υπεράριθμες επικίνδυνες φωτιστικές κολώνες ατάκτως τοποθετημένες.
- 5. Πόρτα παιδικής χαράς ανοικτή όλες τις ώρες (χωρίς φύλαξη)
- 6. κλπ
Για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, τα όργανα και τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες προβλέπονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, όπως π.χ., ύψη, γωνίες, έδαφος, υλικά, χρώματα, κενά μεταξύ των δοκών, βίδες, είδη κούνιας, παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία, περίφραξη, φωτισμός, συντήρηση. Δυστυχώς, οι τοπικές Αρχές, με ευθύνη των οποίων «λειτουργούν», υποτίθεται, οι «παιδικές χαρές», δεν εφαρμόζουν και δεν τηρούν τους κανόνες. Παράλληλα, φαίνεται πως δεν νοιάζονται για τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων ή τους αγνοούν παντελώς, προκλητικά.
«Το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας και πρόσβασης στους χώρους παιδικής αναψυχής, προχώρησε στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 28492/18.5.2009 (ΦΕΚ 931 Β΄) σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων. Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να τις προσαρμόσουν στις νέες προδιαγραφές έως και την 31/12/2012. Παράλληλα, το υπουργείο, θέλοντας να συμβάλει στη δημιουργία κατάλληλων και ασφαλών χώρων ψυχαγωγίας και παιχνιδιού, ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος “Διαμόρφωση Παιδικών Χαρών”. Σκοπός του προγράμματος αυτού δεν είναι να αναμορφώσει το σύνολο των παιδικών χαρών στη χώρα, αλλά να διαμορφώσει πρότυπους χώρους που θα αποτελέσουν τους “πιλότους” για την ανακατασκευή των υπολοίπων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη σχετική πιστοποίηση», τονιζόταν στο υπ. αριθ. πρωτ. 50536 έγγραφο, της 12ης Αυγούστου 2009, του υπουργείου προς τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, με την παράκληση να ενημερώσουν τους ΟΤΑ αρμοδιότητάς τους. Πόσοι και ποιοι, άραγε, πρώην Δήμοι υπέβαλαν προτάσεις για ένταξη έργων στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα; Σημειώνουμε πως, μέχρι τα τέλη του 2012, οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να πιστοποιήσουν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τις «παιδικές χαρές» που διαθέτουν και σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τις κλείσουν! Λέτε να μείνουμε χωρίς «παιδικές χαρές» από το 2013;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε
παιδιά. Την ίδια στιγμή, εργασία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια ενός μόνο έτους, 777 παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών, έφτασαν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" όλα τραυματισμένα σε παιδικές χαρές που βρίσκονται στη Αττική. Συγκεκριμένα στα 19.214 ατυχήματα που καταγράφηκαν το 1996 σε 4 νοσοκομεία της Αττικής τα 1109 (5.8%) σημειώθηκαν σε παιδικές χαρές.
Η έρευνα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με συντονιστή τον καθηγητή του τμήματος κ. Ι. ΣΤ. Παπαδόπουλο διαπιστώνει ότι το 85% των παιδικών χαρών της πρωτεύουσας πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος των ατυχημάτων.
«Η πηγή του κακού δεν είναι μόνο η ελλιπής συντήρηση αλλά και οι βανδαλισμοί που δέχονται οι χώροι αυτοί. Μάλιστα το ποσοστό των βανδαλισμών είναι υψηλό, το οποίο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει το 4% ημερησίως» (ΕΘΝΟΣ, 17/9/2003). Έτσι προκύπτει και η ανάγκη για ένα πρόγραμμα φύλαξης των χώρων αυτών.
Μία συνολική έρευνα θα έδινε πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά ατυχημάτων που συμβαίνουν διαφορετικούς χώρους (σπίτι, παιδική χαρά, δρόμος κλπ), καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των παιδιών. Αυτό θα έδινε την ευκαιρία να δοθούν προτεραιότητες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια (επιμόρφωση, βελτίωση τεχνικής υποδομής) και γενικότερα να αυξήσει την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα αυτό. Για παράδειγμα στην Αγγλία, “η πλειοψηφία των ατυχημάτων σε παιδιά συμβαίνει στο δρόμο, η κοινωνία ωστόσο έχει πολλή μικρή ανοχή για ατυχήματα που συμβαίνουν σε παιδικές χαρές. Οι γονείς περιμένουν να είναι ασφαλείς και έτσι κάποιες φορές παραμελούν την επιτήρηση των παιδιών” (5).
Πιο συγκεκριμένα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, η τήρηση αρχείου ατυχημάτων για κάθε παιδική χαρά θα βοηθούσε στην κατανόηση των προβλημάτων και στην βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας.
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ
Έχουν θεσπιστεί δύο ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας, για τον εξοπλισμό παιδότοπων. Το πρότυπο ΕΝ1176, για τον εξοπλισμό παιδικών χαρών καλύπτει το σχεδιασμό, την παραγωγή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Το πρότυπο ΕΝ1177 εξειδικεύει τις απαιτήσεις, για τους τάπητες των παιδικών χαρών, οι οποίοι πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρούς τραυματισμούς, σε περίπτωση ατυχήματος.
Τα μέτρα που θα βασίζονται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα εξασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των παιδιών σε όλους τους χώρους παιδικής αναψυχής είναι τα εξής:
- Καλός φωτισμός χώρου
- Επαρκής αριθμός καθισμάτων
- Βρύσες
- Σημεία σκίασης
- Περιφρούρηση χώρου (αποφυγή βανδαλισμών, κλοπών οργάνων, σύριγγες, προφυλακτικά κλπ.)
- Δαπεδόστρωση
- Ζώνες πρασίνου
- Σύστημα απορροής των υδάτων αλλά και σχεδιασμό τέτοιων που να ακολουθούνται οι αρχές αειφόρου σχεδιασμού (π.χ. ηλιακά φωτιστικά, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών κλπ.)
- Να μην υπάρχει έλλειψη ελεύθερου χώρου και γενικότερου πολεοδομικού σχεδιασμού και πρόβλεψης( π.χ. αποφυγή εγκατάστασης παιδικής χαράς δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο)
- Συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας
- Οι εξοπλισμοί των παιδότοπων πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί
- Η πρόσβαση πρέπει να είναι εύκολη και για μικρούς και για μεγάλους(ενήλικες)
- Σε περίπτωση έκτατης ανάγκης να μπορούν να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
- Εγκατάσταση τάπητα ασφάλειας με πέντε πόντους ελαστικό δάπεδο (καθαρίζεται εύκολα από τις ακαθαρσίες και προστατεύει τα παιδιά απορροφώντας τους κραδασμούς από επικείμενες πτώσεις)
- Αντικατάσταση των σιδερένιων οργάνων (όπου είναι εφικτό) με ξύλινα όργανα σε συνδυασμό με το πλαστικό υλικό
- Αποφυγή υπερβολής στην αγορά και στην τοποθέτηση στο χώρο οργάνων, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους (πολλές φορές δίπλα στα παλιά όργανα τοποθετούνται νέα, για την ικανοποίηση των παιδιών, χωρίς να τηρείται η απόσταση ασφαλείας)
- Αντικατάσταση παλαιών αντικειμένων με νέα παιχνίδια σε πολύ έντονα χρώματα
- Σε όλη την έκταση της παιδικής χαράς ή απλά κάτω από τα παιχνίδια να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση ταρτάν
- Οι παιδικές χαρές να είναι προσιτές για τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης
- Εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για το παιχνίδι παιδιών με αναπηρίες
- Τα αστικά οικόπεδα που είναι διαθέσιμα, να είναι αρκετά μεγάλα και να είναι κοντά σε λόφους, πάρκα, κήπους, ώστε τα παιδιά βγαίνοντας από το σπίτι να παίζουν σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον.
http://varnavasnews.blogspot.com/2011/11/blog-post_5492.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου