Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το βιβλίο ιστορικής Μνήμης του Κορωπίου

Το  βιβλίο ιστορικής  Μνήμης του Κορωπίου
308 τοπωνύμια στο  Κορωπί κατέγραψε  ο κ. Γιάννης Πρόφης
Σπουδαίο  φωτογραφικό υλικό 
Την Κυριακή 29 Αυγούστου, στο Δημοτικό Θέατρο πάρκου Δεξαμενής, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ιστορικής μνήμης  για το Κορωπί «Τοποθεσίες -Τοπωνύμια Κορωπίου και το Κτηματολόφιο του 1793», του διακεκριμένου καλλιτέχνη και συγγραφέα του Κορωπίου, κ. Γιάννη Πρόφη.
Τον κ. Πρόφη πλαισίωσαν ως ομιλητές οι κκ. Σταύρος Ιατρού, Δήμαρχος Κερατέας, Σεραφείμ Αθ. Κόλλιας, αντιδήμαρχος Κορωπίου, τοπογράφος-μηχανικός και ιστορικός ερευνητής , μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, και Τάκης Πρόφης, οικονομολόγος, εκπρόσωπος εταιρίας μελετών ΝΑ Αττικής, μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Κορωπίου κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος όπου και εξήρε την επίπονη εργασία του συγγραφέα και τη εν γένει προσφορά του στην πόλη του Κορωπίου και στα Μεσόγεια.
Ο κ. Σεραφείμ Κόλλιας αναφέρθηκε στον τοπογραφικό εντοπισμό των αναφερόμενων στο Κτηματολόγιο κτημάτων και τοποθεσιών και στο ιστορικό της αναγκαστικής «μοιρασιάς» του 1793. Ο κ. Ιατρού εστίασε την εισήγησή του στις τοπωνυμικές αναφορές όπως αυτές παρουσιάζονται στη  βιβλιογραφία της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ενώ προέβη σε μια συγκριτική ανάλυση χρησιμοποιώντας στοιχεία από το βιβλίο του Γιάννη Πρόφη. Ο κ. Τάκης Πρόφης παρουσίασε τις συμμετοχές του συγγραφέα στην Επιστημονικές Συναντήσεις της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής. Κατέδειξε τη σπουδαία χρησιμότητα του φωτογραφικού υλικού, που περιέχεται στο βιβλίο και την αξία της επιτόπιας επίσκεψης των τοποθεσιών. 
Την έναρξη της εκδήλωσης και το συντονισμό της συζήτησης είχε η φιλόλογος  κα Βίκυ Τσιράκη μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου
--------------------------
Συμμετέχοντες
Παρευρέθηκαν, από το Εθνικό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Αττικής Γεώργιος Βλάχος, από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου, εκτός του Δημάρχου και του κ. Σεραφείμ Κόλλια, ο Πρόεδρος του ΔΣ Κορωπίου κ.Αντώνης Ντούνης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Κορωπίου με την παράταξη  «Νέο Ξεκίνημα» κ. Δημήτρης Κιούσης, η γραμματέας του Δ.Σ Κορωπίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΚ κα Ελένη Τσεβά, η Γεωργία Γιαννίτσα-Κόγκα ( Πρόεδρος Δημοτικής Φιλαρμονικής) ο κ. Γεώργιος Σπέλλας, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ Κορωπίου κ. Σωτήρης Δήμας , ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορωπίου,  της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Αναγέννηση» κ. Αριστείδης ( Αρης) Γκίκας μαζί με μέλη της Σ.Ε. της Αναγέννησης,. Από τη Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση  παρέστησαν η γραμματέας του Ν.Σ Αν. Αττικής κα Αγγελική Γκιόκα, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Γρίβας. Επίσης, διακρίναμε τον γραμματέα της Δ.Ο ΠΑΣΟΚ Κορωπίου κ. Γεώργιο Χ. Πρόφη, τον κ. Νίκο Καλλιωράκη μέλος της ΠΕ ΠΑΣΟΚ Αττικής,   τον καθηγ. Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών κ Σπ. Λέκκα , την αρχιτέκτων κα Μαργαρίτα Θηβαίου κα.  
Ευχαριστήριο  μήνυμα προς τον συγγραφέα και  στους διοργανωτές απέστειλε  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνηση  κ. Θεόδωρος Πάγκαλος  
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιάννης Πρόφης κατάγεται από παλιά κορωπιώτικη οικογένεια και ζει συνεχώς στο Κορωπί. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κύρια ενδιαφέροντά του έχει τη ζωγραφική και τη λαογραφία. Έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο των ελληνικών Ρεκόρ (2008) για δύο πρωτιές : ο πρώτος έλληνας που ταξίδεψε στην Ανταρκτική το 1988 και ως ζωγράφος που φιλοτέχνησε τον πλέον πολυπρόσωπο πίνακα (408 πρόσωπα!). Έχει γράψει 5 βιβλία ( Μεσογείτικος Γάμος, Οι Γερμανοί Ξανά Ξανάρχονται, η θεία Κατίνα και ο Ποσειδώνας στη Λουμπάρδα, η βιογραφία του Γεωργίου Σ. Παπασιδέρη, Κατοχή, Καπνοί και Ανεμώνες) και αρθρογραφεί σε πολλές τοπικές εφημερίδες προβάλλοντας το Κορωπί και τα Μεσόγεια. 
Πηγή : Επίσημο Πρόγραμμα της παρουσίασης, 29.08.10, έκδοση Πνευματικό Κέντρο 
Ευχαριστίες του συγγραφέα
Στον  πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας ευχαριστεί πρόσωπα του Κορωπίου που βοήθησαν στην εργασία αυτή : Σεραφείμ ( Μάκη) Κόλλια, Δημοσθένη Βασιλείου, Νίκο Ι. Λέκκα, Σταμάτη Ηλ. Σιδέρη, Χρήστο Ν. Γκίκα, Χρήστο Σπ. Δημητρίου, Δημήτρη Αθ. Γούλα, Χρήστο Ξεν. Σουρλαντζή
Πηγή : Πρόλογος Γιάννη Πρόφη, «Τοποθεσίες -Τοπωνύμια  Κορωπίου και το Κτηματολόφιο του 1793»,  Κορωπί, 2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york