Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Εξελίξεις στο θέμα του Σπηλαίου «ΚΟΥΤΟΥΚΙ» της Παιανίας

Απάντηση από τoν αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, έλαβε ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, για το ιστορικό σπήλαιο «Κουτούκι» της Παιανίας.
Ο Βουλευτής σε δήλωση του, είχε επισημάνει, ότι: «Το ιστορικό σπήλαιο «Κουτούκι» έχει παραχωρηθεί από το 2001 με απόφαση του τότε Υπουργού και σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Παιανίας. Η τότε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου, όριζε ότι ο Δήμος Παιανίας θα επιμελείται του σπηλαίου. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο ανέφεραν ότι, το σπήλαιο αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον να πρέπει να κλείσει. Καθώς αυτό δεν το επιθυμεί κανείς, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την λειτουργία του ιστορικού αυτού μνημείου».
Στην απάντηση προς τον κύριο Καντερέ, ο κύριος Γερουλάνος, μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, δια της Εφορείας Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη  σπουδαιότητα του σπηλαίου Παιανίας, προχώρησε σε καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν. Στη συνέχεια, με χρηματοδότηση από το Μέτρο 3.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, συντάχθηκε μελέτη αποκατάστασης φθορών, καθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού και ανάδειξης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος αυτού χώρου.
Η μελέτη αυτή, που περιλαμβάνει τις προμελέτες για την αρχιτεκτονική και μορφολογική αποκατάσταση, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και την συντήρηση του σπηλαίου, εισήχθη προς γνωμοδότηση στο ΚΑΣ και εγκρίθηκε ομόφωνα στην 38 Συνεδρία στις 22.12.2009. Όσον αφορά στην εκμετάλλευση του σπηλαίου, ο Υπουργός τόνισε, ότι έχει συνταχθεί διμερές μνημόνιο μακροχρόνιας μίσθωσης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Παιανίας, που έχει υποβληθεί στον Δήμο, ούτως ώστε να εκφράσει τις απόψεις του. Το Υπουργείο εξετάζει όλες τις ενδεχόμενες δυνατότητες για την καλύτερη αξιοποίηση του σπηλαίου Κουτούκι της Παιανίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κύριος Καντερές, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού, τόνισε ότι, «θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ιστορικού σπηλαίου Κουτούκι της Παιανίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο της περιοχής, που έχουμε χρέος να συντηρήσουμε και να το αναδείξουμε για όλους τους επισκέπτες της πόλης.»

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york