Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ & ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

pallinipress015 Σε σύγκρουση μεταξύ των «επίσημων» ΠΑΣΟΚ (Ασκούνης, Κοιμήσης) και ΝΔ (Τζανακούλης) με τους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ προέδρους των ΠΕΔ με προεξάρχοντες τους Σίμο Δανιηλίδη (ΠΕΔΚΜ) και Νίκο Σαράντη (ΠΕΔΑ) αλλά και τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους δημάρχους της ΝΔ όπως τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΠΕΔΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου, εξελίχθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αν και η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπό την πίεση των «ανταρτών» αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει από την επίσημη «γραμμή», στην ουσία για μη κινητοποιήσεις, τουλάχιστον άμεσα, τελικώς δεν έκανε με τίποτα πίσω τόσο όσον αφορά το χρόνο του τακτικού συνεδρίου όσο, κυρίως, στο θέμα των παραιτήσεων δημάρχων και των επ' αόριστον «λουκέτων» στους δήμους.

Αποτέλεσμα, στο (εναπομείναν) σώμα του συνεδρίου (περίπου 150 αιρετοί από τους 500) να τεθούν σε ψηφοφορία δύο ψηφίσματα και να εγκριθεί η επίσημη «γραμμή»  έναντι  αυτής των «ανταρτών», με διαφορά  26 ψήφων (83 - 57) υποστηρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ, με διαφορά 9 ψήφων (72-63), λένε οι «αντιφρονούντες». Στην ψηφοφορία υπήρξαν και λευκά ψηφοδέλτια, ανάμεσά τους αυτά των δημάρχων Αθηναίων Γ. Καμίνη και Βόλου Π. Σκοτεινιώτη.

Και τα δύο ψηφίσματα προβλέπουν:

-Στις 12/12,  αναστολή της λειτουργίας των δήμων, με πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (το ψήφισμα των «ανταρτών» προβλέπει και ενδεχόμενη διανυκτέρευσή τους εκεί).

-   Στις 19/12, πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τις κοινωνικές δομές των δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί κτλ.)· στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, στην υπόλοιπη χώρα, στις έδρες των κάθε ΠΕΔ (το ψήφισμα της ηγεσίας προβλέπει οι κινητοποιήσεις των ΠΕΔ να γίνουν 17, 18 και 19)

-Προσφυγή στη ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση.

Οι βασικές διαφωνίες

Αναφορικά με το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ   το ψήφισμα της ηγεσίας προβλέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 (με την υποσημειώση πως "εάν όμως εκτιμήσουμε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές σε σχέση με τα θέματα που έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση, τότε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφασίσει επίσπευση του Συνεδρίου"), ενώ αυτό των «ανταρτών», μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Γενάρη, με πρόταση αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις «τότε να εξετάσουμε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας όπως κλείσιμο των δήμων επ' αόριστον ή ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και των δ.σ. ή άλλο πρόσφορο μέσο».

Παράλληλα οι «αντάρτες» στο δικό τους ψήφισμα τονίζουν ότι «σε περίπτωση που δε καταβληθούν μέχρι τέλους του χρόνου η ΣΑΤΑ, η δόση των ΚΑΠ Δεκεμβρίου, τα 300 εκατομμύρια που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, να εξετάσουμε κινητοποιήσεις μέσα στο διάστημα των γιορτών».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ (σ.σ. της ηγεσίας της ΚΕΔΕ)

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα ως συνέχεια του προηγούμενου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2013, αποτελεί κορύφωση ενός εκτεταμένου διαλόγου με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αλλά και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων της στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ.

Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο  ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.

Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το κατ΄ επίφαση "Παρατηρητήριο  Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στοχεύει στην υποταγή και τον έλεγχο του μόνου δημοκρατικού πολιτικού θεσμού, ο οποίος μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Δήμων οδηγούμαστε στην παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Η υπεράσπιση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας του θεσμού δεν αποτελεί απλώς δημοκρατικό μας καθήκον, αλλά υποχρέωση. Αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας και τους διακριτούς ρόλους μεταξύ των θεσμών στο πολιτικό σύστημα.

Η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους Δήμους και δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα είναι συμμέτοχη σ΄ αυτήν τη διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών με προκαθορισμένα και συμπεφωνημένα κριτήρια, η καταγραφή  των υπαρχόντων κενών και αναγκών όλων των φορέων του Κράτους και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια  μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και του Δημόσιου Τομέα.

Οι αιρετοί θεωρώντας ως κορυφαία πολιτική πράξη τη στάση τους στο θέμα αυτό δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης εργαζομένων.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης τόσο για την επιτροπεία όσο και για τη διαθεσιμότητα ήταν η αιτία για τη στοχευμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη επίθεση κατά του θεσμού και των ίδιων των αιρετών, που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Εμείς στις συκοφαντίες περί κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στην Αυτοδιοίκηση απαντάμε με επίσημα στοιχεία:

 • Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας είναι μόλις στο 0.9% του δημόσιου χρέους, όπως αναγνώρισε ο Όλι Ρεν.
 • Στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, μειώθηκαν κατά 11%,όταν οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 32%!
 • Από την 1- 1 - 2011 μέχρι σήμερα οι Δήμοι μειώθηκαν κατά 709, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους κατά 4.500, ενώ οι περικοπές των εσόδων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ξεπερνούν το 60%.

Σε ότι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 η ΚΕΔΕ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της, αφού οι αποδιδόμενοι πόροι υπολείπονται από αυτούς που προβλέπει η νομοθεσία κατά 561 εκ. ευρώ, όταν ήδη την τελευταία τριετία οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60% και οι Δήμοι είναι ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παραμένουμε αμετακίνητοι στη διεκδίκηση των οφειλομένων για το 2012, και συγκεκριμένα:

 • 300 εκ. από πόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, (Ν.4037-2012)
 • 185 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης 2012 για την κάλυψη οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης για το έτος 2011
 • 149 εκ. ευρώ, υπόλοιπο της ΣΑΤΑ 2012
 • 109 εκ. ευρώ από τη δόση των παρακρατηθέντων του 2012.

Η απόδοση των πόρων αυτών είναι θέμα αρχής και δεν το διαπραγματευόμαστε.

Επίσης:

 • Αυστηρή παρακολούθηση της υλοποίησης της δέσμευσης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.
 • Αύξηση στο 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου που κατευθύνονται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόροι αυτοί, που στο σύνολό τους σχεδόν εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο, με το Μεσοπρόθεσμο μειώθηκαν αυθαίρετα από το 5% στο 2,5%.
 • Τη χρηματοδότηση με επιπλέον 15 εκ. ευρώ των σχολείων και των παιδικών σταθμών για την κάλυψη της αύξησης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης.

Μετά τα παραπάνω το έκτακτο συνέδριο εξουσιοδοτεί την ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για τα παρακάτω θέματα:

 • Για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους Δήμους, εμμένοντας στην ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ.
 • Για την αποκέντρωση εξουσίας και την άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
 • Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.

Προς τούτο αποφασίζει:

 • Προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου.
 • Σύσκεψη στην Αθήνα όλων των Ενώσεων των Δήμων των χωρών της Νότιας Ευρώπης με θέμα σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης. Οι Δήμοι του Ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
 • Πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου με συγκέντρωση στο Σύνταγμα όλων των αιρετών πριν την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την Βουλή. Την ημέρα αυτή οι βουλευτές και η Κυβέρνηση θα ακούσουν τη μεγάλη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Δεκεμβρίου στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, για να απαιτήσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με τους γονείς και τους ωφελούμενους, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.
 • Συγκεντρώσεις αιρετών  και πολιτών 17,18,19 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΠΕΔ στις έδρες των Περιφερειών.
 • Προκήρυξη Τακτικού Συνεδρίου το πρώτο τρίμηνο του 2013. Εάν όμως εκτιμήσουμε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές σε σχέση με τα θέματα που έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση, τότε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφασίσει επίσπευση του Συνεδρίου.
 • Ενημερωτική καμπάνια και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με τις θέσεις της ΚΕΔΕ.
 • Συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΕΣΗΕΑ και των ΠΕΔ με τις αντίστοιχες τοπικές Ενώσεις Συντακτών.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης στις γειτονιές, στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες σε όλους τους Δήμους της χώρας με σύμμαχο τον πολίτη:

Όχι στην απαξίωση και την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης

Ναι στην αυτοτέλεια και την ανάπτυξη.

via

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york