Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Θέσεις Δημάρχου Καλυβίων για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, μια και η κυβέρνηση με την ανακοίνωση της διοικητικής μεταρρύθμισης με τον τίτλο «Καλλικράτης», έθεσε τους όρους μιας ευρείας διοικητικής αλλαγής στον τοπικοαυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Το αίτημα της αποκέντρωσης του κεντρικού κράτους προς την περιφέρεια, του πλέον συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους της Ευρώπης, με την αναδιάρθρωση συνολικά του διοικητικού μας συστήματος ήταν ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης εδώ και πολλά χρόνια.

Έτσι λοιπόν η πρόταση για την διοικητική μεταρρύθμιση που πρόσφατα κατατέθηκε και σήμερα συζητάμε και που προβλέπει σε γενικές γραμμές:

* Καθιέρωση της περιφέρειας ως δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης με αιρετούς περιφερειάρχες και αιρετά περιφερειακά συμβούλια,
* Δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων Δήμων σε πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους προκειμένου να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.

Μπήκαμε λοιπόν στην διαδικασία ενός διαλόγου για την διοικητική μεταρρύθμιση που φάνηκε ότι ήταν ώριμη ήδη από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο στον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτός ο διάλογος. Παραβρέθηκα σε πάρα πολλές συσκέψεις είτε τοπικές, είτε σε επίπεδο νομαρχίας, είτε με τοπικούς βουλευτές, είτε στην ΤΕΔΚΝΑ. Πουθενά δεν υπήρξε όμως ο παραμικρός κυβερνητικός παράγων, ή κυβερνητικός βουλευτής ή κάποιος εν πάσει περιπτώσει που θα μπορούσε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Αυτό ήταν ένα προνόμιο των προσκείμενων προς την κυβέρνηση συναδέλφων και μόνον. Οι υπόλοιποι ήμασταν προφανώς δεύτερης κατηγορίας δήμαρχοι. Ακόμη και στην σημερινή μας συνάντηση , διαφωνώ ριζικά που δεν έχει προσκληθεί ο αρμόδιος Υπουργός και τα αρμόδια κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που ασχολούνται με τον Καλλικράτη.

Τις όποιες πληροφορίες τις είχαμε, είτε από ότι έντεχνα διέρρεε και γράφονταν στον τύπο, ή από «έγκυρες» πληροφορίες που είχαν μερικοί από εμάς.

Οι τοπικοί βουλευτές βεβαίως και κυρίως οι κυβερνητικοί , έπαιζαν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια κυρίως σύμφωνα με τις δικές τους μικροκομματικές επιδιώξεις τάζοντας και υποσχόμενοι και στις περισσότερες φορές παραπλανώντας τους συναδέλφους.

Και όλα αυτά ενώ το χωροταξικό που είναι το κύριο ζητούμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και που ενδιέφερε κυρίως τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Προφανώς και υπήρχε σκοπιμότητα για όλη αυτή την τακτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york