Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ερώτηση Μάκη Βορίδη σχετικά με την αδυναμία ελέγχου του παράνομου ανταγωνισμού στην αγορά του ελληνικού οίνου

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία ελέγχου του παράνομου ανταγωνισμού στην αγορά του ελληνικού οίνου. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης κατέθεσε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας την παρακάτω ερώτηση :

Ο αμπελοοινικός τομέας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Ελλάδα, αφού καλλιεργούνται περίπου 700.000 στρέμματα με οινοποιήσιμες ποικιλίες εκ των οποίων τα 107.000 στρέμματα σε νησιωτικές περιοχές. Η ετήσια οινοπαραγωγή, ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. εκατόλιτρα και αποτελεί το 2% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε.

Παρά ταύτα η αδράνεια των μηχανισμών του ανταγωνισμού στην Ελληνική επικράτεια, οδηγεί στην αναπόφευκτη αδυναμία του ελέγχου κυκλοφορίας οίνων με βάση τη σήμανση χώρας προέλευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κυκλοφορία στην Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων οίνου που αποκτώνται από τρίτες χώρες, αλλά την εισαγωγή και διάθεσή τους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, που η αντιστοιχία τους στην Ελλάδα, δεν καλύπτει ούτε το καλλιεργητικό κόστος των οινοσταφύλων.

Επακόλουθο της στρέβλωσης αυτής, είναι το γεγονός ότι κάθε τρυγητική περίοδο, η απειλή εισαγωγής τέτοιων οίνων, διαμορφώνει σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα τις τιμές των εγχώρια παραγομένων σταφυλιών. Έτσι στην Ελλάδα που η άμπελος καλλιεργείται σε ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές και όχι σε πεδινές, όπως συνήθως συμβαίνει στις ευρωπαικές οινοπαραγωγές χώρες- οι διαμορφούμενες τιμές από τον εξωτερικό αθέμιτο ανταγωνισμό, όχι μόνο ζημιώνουν τους Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές, αλλά και τους ωθούν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Ερωτάται η κα. / ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ελέγξει την κυκλοφορία οίνου στην Ελλάδα, με βάση τη σήμανση χώρας προέλευσης;
2. Με ποιον τρόπο θα αποφευχθεί η στρέβλωση που παρατηρείται στην αγορά με την πτώση των τιμών του οίνου στη χώρα μας αναλόγως του εξωτερικού αθέμιτου ανταγωνισμού;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york