Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου

Με την έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Δημαρχιακού μεγάρου της πόλης μας αποδεσμεύθηκε οριστικά στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης η αίθουσα που φιλοξενούσε τα τελευταία χρόνια τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αποκτά πλέον η Βιβλιοθήκη όλο το κτήριο της οδού Παπασιδέρη. Με ταχύτατες διαδικασίες η αίθουσα αυτή ετοιμάσθηκε για χρήση, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν όλη τη φετινή χρονιά και θα καλύψουν μια ποικίλη θεματική. Πρώτη εκδήλωση θα είναι η προβολή του βραβευμένου ιστορικού ντοκυμαντέρ Πουλιά στο βάλτο της Αλίντας Δημητρίου (2008), με θέμα τις γυναίκες στην αντίσταση. Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 στο πλαίσιο του εορτασμού της Μέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και είναι πιθανόν να παρευρεθεί η σκηνοθέτις του έργου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τίτλο « Απογευματινά Κυριακής» θα δημοσιευθεί σύντομα στον τύπο και την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (www.koropilib.gr), ενώ στην έντυπη μορφή του θα διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία στο Κορωπί και στις γειτονικές πόλεις. Αξίζει να τονισθεί ότι η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 70 άτομα και διαθέτει συσκευή προβολής, φορητό υπολογιστή, οθόνη μεγάλων διαστάσεων και ολοκληρωμένο σύστημα ήχου.

Πρόσφατα άρχισε επίσης να λειτουργεί το αναγνωστήριο του 1ου ορόφου που εξυπηρετεί ως επί το πλείστον ενήλικες επισκέπτες. Η αίθουσα αυτή είναι εξοπλισμένη με δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για πρόσβαση στο διαδίκτυο, με στόχο να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τις ανάγκες πληροφόρησης των πολιτών αλλά και για τη διοργάνωση μαθημάτων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Πάγιος στόχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι άλλωστε να λειτουργεί και ως Κέντρο Πληροφόρησης και βασικός φορέας πληροφοριακής παιδείας στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Για το σκοπό αυτό δρομολογείται η στενότερη συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου (ΚΕΠ, Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου κτλ) και και τα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναγνωστήριο του ισογείου της Βιβλιοθήκης λειτουργούν από το 2003 ακόμη 6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές για χρήση από τα παιδιά και τους εφήβους. Η προσέλευση των νεαρών επισκεπτών είναι μεγάλη όλες τις μέρες της εβδομάδας συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου. Το αρχείο μελών της Βιβλιοθήκης αριθμεί σήμερα 2.200 περίπου μέλη. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί η αξιοποίηση του διαδικτύου από τους μαθητές για τη διεκπεραίωση των σχολικών εργασιών καθώς και η χρήση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών ψηφιακών δίσκων με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού της Βιβλιοθήκης

Επιπλέον η συλλογή της Βιβλιοθήκης πρόκειται να εμπλουτισθεί φέτος περαιτέρω με έντυπο και ψηφιακό υλικό (πηγές του διαδικτύου, ηλεκτρονικά περιοδικά, βάσεις δεδομένων κτλ.) σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών, όπως θα αποτυπωθούν σε ερωτηματολόγιο που θα διανεμηθεί σε λίγο καιρό. Το ερωτηματολόγιο στόχο έχει να καταγράψει την ανταπόκριση του κοινού στις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει η Βιβλιοθήκη, αλλά περισσότερο να ανιχνεύσει ιδιαίτερες ανάγκες πληροφόρησης (πχ. για επιστημονικούς, εμπορικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς , κοινωνικούς λόγους) και ψυχαγωγίας.

Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τέλος ένας τομέας που επιδιώκει να εμπλακεί η Βιβλιοθήκη ως η πλέον αρμόδια, επικουρούμενη από την τεχνολογία. Ως πρώτο βήμα η Βιβλιοθήκη πήρε την πρωτοβουλία να απεντομώσει με σύγχρονη οικολογική μέθοδο τη συλλογή της και να μεσολαβήσει για την απεντόμωση- με την οικονομική συνδρομή του Δήμου-της πολύτιμης λαογραφικής συλλογής του Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, που φιλοξενείται στο κτήριο της Βιβλιοθήκης και πολύ σύντομα θα λειτουργεί τακτικά για το κοινό. Επόμενος στόχος είναι η συστηματική ψηφιοποίηση σπάνιου υλικού που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, ή άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου ή ιδιώτες και φορείς που διαθέτουν πολύτιμα αρχεία, φωτογραφίες κτλ και θα ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να τα σώσουν από τη φυσική φθορά και να τα διαθέσουν ψηφιακά στο Διαδίκτυο για τους επιστήμονες και το ευρύ κοινό.

Μέσα στο Μάρτιο αντί εγκαινίων η Βιβλιοθήκη θα παραθέσει μια μικρή δεξίωση για να γιορτάσει τη νέα περίοδο λειτουργίας της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york