Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου Σαρωνικού με τον Δήμο Crispiano της Ιταλίας

424

Με απόλυτη επιτυχία και σε κλίμα μεγάλης χαράς αλλά και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Αδελφοποίησης του Δήμου Σαρωνικού με τον Δήμο Crispiano της Ιταλίας με την επίσημη τελετή αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Απριλίου 2013 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού.

Η τελετή ξεκίνησε με ένα μουσικό καλωσόρισμα με γνωστά τραγούδια από την Ασπασία Νηστικούλη και τον Φίλιππο Ρούσσο από την ομάδα «Young Volunteers in Action» και συνεχίστηκε με μια σύντομη ενημέρωση από παιδιά των ομάδων «Young Volunteers in Action» και ΙΒ των Εκπαιδευτήριων Γείτονα για την έκθεση με θέμα την αλληλεγγύη που είχε στηθεί για το κοινό στο φουαγιέ του δημαρχείου. Οι νεαροί καλλιτέχνες θέλησαν να δώσουν στους θεατές να καταλάβουν πώς αντιλαμβάνονται εκείνοι την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών ανεξαρτήτως των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσά τους και εξέφρασαν την ευχή να ξεκινήσει με αφορμή την αδελφοποίηση των δύο πόλεων μια επικοινωνία και συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες νέων του δήμου Crispiano.

Αμέσως μετά, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης με τις ομιλίες των δύο δημάρχων, την ανάγνωση και την υπογραφή του όρκου της αδελφοποίησης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ως επισφράγιση και επιβεβαίωση της φιλίας, της αδελφότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις πολυετείς σχέσεις που συνδέουν τις δύο περιοχές από την περίοδο που υπήρχε ακόμα ο δήμος Καλυβίων με συνεχείς ανταλλαγές επισκέψεων και ιδεών ανάμεσα στους νέους των δύο πόλεων κυρίως σε επίπεδο χορευτικών τμημάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου μίλησε για τη σημασία της αδελφοποίησης, η οποία φέρνει κοντά τις τοπικές κοινωνίες μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τη δημιουργία άρρηκτων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Επισήμανε δε τη μεγάλη ανάγκη συνεργασίας των πόλεων του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες κατεξοχήν πλήττονται από την οικονομική κρίση. «Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι κοινωνίες και οι πολίτες προσβλέπουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους», δήλωσε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αναπτύξουμε προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης των κοινωνιών μας και των πολιτών μας, καθώς και προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια».

«Για το λόγο αυτό τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν αυτήν την περίοδο ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναγκαίες φωνές και κοινές προσπάθειες που έχουν σχέση με την αδελφοσύνη, τη συνεργασία, την οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο. Είναι ο δρόμος που μπορεί πάλι να φέρει την ελπίδα και το χαμόγελο και να δώσει διέξοδο στα σημερινά τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Σε αυτούς τους ειρηνικούς δρόμους συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και συνεργασίας προχωράμε μαζί και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Φιλίππου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ναυάγιο του πλοίου ORIA που συνέβη πριν από 69 χρόνια (12 Φεβρουαρίου 1944) ανοιχτά της νήσου Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι), στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο περίπου 4.200 ιταλοί στρατιώτες – αιχμάλωτοι πολέμου. Η Δημοτική Αρχή Σαρωνικού θεωρεί καθήκον της να στηθεί ένα μνημείο για τους αδικοχαμένους ιταλούς στρατιώτες, καθώς θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την ανθρωπιστική διάσταση της καταστροφής αυτής, ανέπτυξε δια του δημάρχου τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση και διατύπωσε την πρόταση η ανέγερση του μνημείου να γίνει στις 12 Φεβρουαρίου 2014, 70 χρόνια από την ημέρα του ναυαγίου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρωί της Κυριακής (21-4), η ιταλική αποστολή που αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Crispiano κ. Giuseppe Laddomada, τον αντιδήμαρχο κ. Antonio Magazzino, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Giuseppe Bennardi, ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Michele Annese, η δημοσιογράφος κα Silvia Laddomada, ο καθηγητής κ. Carmine Prisco και η δημοτική υπάλληλος κα Catarina Lofano, επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπεία του δήμου Σαρωνικού το σημείο του ναυαγίου όπου έγινε ρίψη στεφάνων στη μνήμη των νεκρών ιταλών στρατιωτών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Crispiano κ. Giuseppe Laddomada, στην ομιλία του, εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και ολόκληρης της ιταλικής αποστολής για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, με την οποία θα επιβεβαιωθεί η δέσμευση για διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους δύο δήμους προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να βελτιωθεί κάθε δυνατή συνεργασία τόσο μεταξύ των διοικήσεων αλλά κυρίως μεταξύ των πληθυσμών των δύο πόλεων. Παράλληλα, δήλωσε βαθιά συγκινημένος από τα λόγια των παιδιών που μίλησαν για την αλληλεγγύη και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, καθώς και από την προσπάθεια που επιχειρείται για την ανάδειξη του ναυαγίου ORIA και την ανέγερση μνημείου για τους ιταλούς στρατιώτες που χάθηκαν σε αυτό και απευθυνόμενος στους βουλευτές που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ζήτησε να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

423

Στη συνέχεια οι δύο Δήμαρχοι ανέγνωσαν στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα και υπέγραψαν τον όρκο της αδελφοποίησης και αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά.

Στο κλείσιμο της τελετής, το λόγο πήρε ο καθηγητής Carmine Prisco, συγγραφέας του βιβλίου «Γραμματική της νέας ελληνικής», ο οποίος μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, αναφέρθηκε με τη σειρά του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία. «Έχουμε παράλληλες ιστορίες και αυτό μας ωθεί ακόμα περισσότερο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες των οικονομιών μας σε μια συνολική ευρωπαϊκή άποψη. Οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, παρούσες στα δύο έθνη μας, παρά τα προφανή χαρακτηριστικά τους, καθιστούν ακόμα πιο ουσιαστική και σημαντική αυτήν την αδελφοποίηση» τόνισε ο κ. Prisco.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση με γνωστά τραγούδια ελλήνων και ιταλών συνθετών από το μουσικό σχήμα «Musica del Cuore» που αποτελείται από τη σοπράνο Antonella Orefice και τον πιανίστα Neville Jason Fahi.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: οι αιδεσιμότατοι της Ενορίας του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πατήρ Παναγιώτης και πατήρ Αναστάσιος, οι Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Θανάσης Μπούρας, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιώργος Πάντζας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κ. Αντώνης Γάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ.κ. Μανώλης Τσαλικίδης, Γιώργος Τζιβίλογλου, Σπύρος Δημητρίου και Κατερίνα Πρίφτη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαρωνικού κα Μαρία Κόλλια, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σαρωνικού κ.κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, Δημήτρης Λιοδακάκης, Θανάσης Καραγιάννης και Νίκος Πουλόπουλος, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλυβίων και Αναβύσσου κ.κ. Γεράσιμος Κολαξής και Μανόλης Χαρίτος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουβαρά κ. Γιάννης Κίτσος, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων κ.κ. Δημήτρης Διβάνης, Μαργαρίτα Στουραϊτη και Μαρία Καγιάννη, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου κ. Φίλιππος Τροχίδης, η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κα Εύη Τζαβούρη, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Βαγγέλης Μιχάλης, η Διευθύντρια του Δήμου Σαρωνικού κα Βασιλική Κόλλια, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας κ. Νίκος Παπαμικρούλης, ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας κ. Χρήστος Δάβαρης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του δήμου και απλοί πολίτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york