Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

H βίαιη μετάλλαξη της Συμμαχίας για τον Πολίτη

pallinipress026του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου

πρώην υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της Συμμαχίας για τον Πολίτη

Συμβούλου Επικοινωνίας

 

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον

στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε

αφού η ιστορία σας ανήκει

σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

X. & Π. Κατσιμίχας

Εδώ και 1,5 χρόνο, η Συμμαχία για τον Πολίτη δια των συλλογικών της οργάνων είχε επεξεργαστεί και προωθούσε μια ολοκληρωμένη πολιτική συνεργασιών, όχι σαν ευκαιριακή αλλά στρατηγική επιλογή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της με αφορμή τις φήμες, που κυκλοφορούσαν τότε για τις επαφές του με τον κ. Καλαφατέλη (9 Φεβρουαρίου 2013, ιστοσελίδα της παράταξης):

«Η Δημοτική μας Παράταξη Συμμαχία για τον Πολίτη δεν μπορεί να συζητήσει για συνεργασία οποιασδήποτε μορφής με τις δυνάμεις εκείνες που ασκούν σήμερα τη Διοίκηση στο Δήμο και ευθύνονται για την ασκούμενη - βλαπτική για τα συμφέροντα των δημοτών μας - πολιτική, με την οποία έχουμε συνολική διαφωνία και αντίθεση.

Εμείς, σαν υπεύθυνη παράταξη αρχών και αξιών, δεν μπορούμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική με την οποία μας χωρίζουν βαθύτατες προγραμματικές διαφορές. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να γίνουμε μέρος του προβλήματος.

Αντίθετα, εργαζόμαστε συστηματικά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την ανασύνθεση του σημερινού δημοτικού σκηνικού, με τη δημιουργία μιας Νέας Δημοτικής Παράταξης ανοιχτής στην κοινωνία και σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Διονύσου, που θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος των δημοτών μας.

Μπορούμε όμως να έχουμε διάλογο από κοινού όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις στα θεσμικά όργανα του Δήμου για τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση και αφορούν τα μεγάλα προβλήματα των πόλεων μας συνολικά, ώστε να αντιμετωπίζονται συναινετικά και να δίνονται λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που τις απασχολούν. Η ευθύνη για την αναζήτηση συγκλίσεων στα θέματα αυτά ανήκει εξ ολοκλήρου στη δημοτική αρχή, που χαράσσει την ασκούμενη πολιτική.

Αυτή είναι η δική μας διαυγής και κρυστάλλινη θέση».

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, επεξεργαστήκαμε συλλογικά πολύ συγκεκριμένες τακτικές όπως,

  • κοινές πρωτοβουλίες στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες ανεξαίρετα τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για πολύ σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας
  • κοινές πρωτοβουλίες με τους αιρετούς εκπροσώπους της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης στα Τοπικά Συμβούλια για φλέγοντα θέματα των δημοτικών κοινοτήτων
  • Κοινή Δήλωση με την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση, που θα υπέγραφαν οι Αβραάμ Πασιπουλαρίδης και Παναγιώτης Βορριάς (7 Φεβρουαρίου 2013)

pallinipress027

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Διονύσου αποδεικνύεται, μέρα με τη μέρα, ανίκανη να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα προβλήματα του τόπου και, επιπλέον, προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.

Για να αποτραπεί ο σημερινός αυτοδιοικητικός «κατήφορος», να ανακοπεί η δράση των δυνάμεων του αναχρονισμού, της διαπλοκής, του πελατειακού συστήματος, της αυθαιρεσίας, της αδιαφάνειας, της αδράνειας και του καιροσκοπισμού, που οδήγησαν στο σημερινό τέλμα το Δήμο, οι δημοτικές παρατάξεις «Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση» και «Συμμαχία για τον Πολίτη» κρίνουν απαραίτητο να προχωρήσουν στο εγχείρημα της δημιουργίας μιας νέας δημοτικής παράταξης, που θα προκύψει από την ανασύνθεση των σημερινών αυτοδιοικητικών σχημάτων αλλά και από τη συμμετοχή, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, όλων εκείνων των ενεργών πολιτών που θέλουν να συνεισφέρουν στον κοινό στόχο, μέσα από συμφωνία σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο και σε ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου Διονύσου.

Για μας, στρατηγικές επιλογές είναι:

· Η άοκνη και ειλικρινής προσπάθεια για ευόδωση του εγχειρήματος.

· Οι προγραμματικές συγκλίσεις σε αρχές και αξίες.

· Η δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού σχηματισμού ανοικτού στις τοπικές δυνάμεις και στην κοινωνία.

· Ο ευρύς και ουσιαστικός διάλογος, με βάση την αρχή της ισότιμης συμμετοχής.

· Η διαφύλαξη του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της παράταξης, χωρίς κομματικές κηδεμονίες.

· Η συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα αλλάξει εκ βάθρων το υπάρχον δημοτικό σκηνικό.

· Η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου με προοπτική νίκης.

Φανταστείτε το φιάσκο, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο!

Τι μεσολάβησε και τινάχτηκε στον αέρα εν μια νυκτί αυτή η στρατηγική; Και πως Πρόεδρε από τη θεωρία του Χάους στο Δήμο Διονύσου, που διατύπωνες εύστοχα σε άρθρο σου την 1η Μαρτίου 2013, φτάσαμε στην εφαρμοσμένη πολιτική συνεργασίας και συνδιοίκησης της 4ης Μαρτίου; Είναι σαφές τι μεσολάβησε και πολύ σύντομα, στα θεσμικά όργανα του δήμου, θα αποκαλυφθεί από το ποιες συγκεκριμένα πολιτικές θα στηρίξετε ξανά με την ψήφο σας. Κι επειδή δεν είμαι καθόλου οπαδός της θεωρίας της συνομωσίας, εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε τότε.

Ο προϋπολογισμός ήταν απλά το πρόσχημα για τη βίαιη μετάλλαξη της Συμμαχίας από την ομάδα των 4 δημοτικών συμβούλων, που με την ψήφο της ποδοπάτησε την απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης. Και τώρα, εκ των υστέρων τρέχουν απεγνωσμένα καθημερινά στο Γραφείο του δημάρχου μήπως και του αποσπάσουν κάποια έγγραφη δέσμευση, έστω και στο παρά πέντε για να την παρουσιάσουν στο εσωτερικό της Συμμαχίας σαν νίκη!

Με τη στάση της αυτή, η ομάδα των 4 δημοτικών συμβούλων

  • έσυρε την Συμμαχία για τον Πολίτη σε μια πρωτοφανή περιπέτεια
  • ακύρωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο δημοτικό σκηνικό
  • την μετέτρεψε σε ουρά μιας ετοιμόρροπης εξουσίας, δίνοντας της προσωρινά μιαν ανάσα

Αυτός προφανώς ήταν ο λόγος, που η ΑΔΚ καθυστερούσε την δημοσιοποίηση της Κοινής Δήλωσης για «μετά τον προϋπολογισμό», όπως έλεγε. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό του κλίματος ότι, τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης διαλαλούσαν ότι, η Συμμαχία θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας στο εσωτερικό της παράταξης. Οι ενδιαφερόμενοι, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, πιάνονται στον ύπνο και το μαθαίνουν τελευταίοι.

Πως ερμηνεύεται σήμερα από την Συμμαχία η διολίσθηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό; «Μπορούμε κατά την άποψη μας να «βάλουμε» με το έτσι θέλω τη διοίκηση του δήμου στη ρότα της επίλυσης των μεγάλων αυτών προβλημάτων. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι νίκη του Καλαφατέλη είναι ένα υποχρεωτικό «σύρσιμο» τους στα προβλήματα». Τ΄ ακούς δήμαρχε; Σε έσυραν, λένε, και τώρα θα σε εξαναγκάσουν να επιλύσεις τα προβλήματα! Οποία αυταπάτη, προκειμένου να δικαιολογηθεί όπως όπως η «στροφή», για να το πω κομψά και όχι όπως σοφά το λέει ο λαός.

Οφείλετε, έστω και τώρα, να δώσετε επαρκείς εξηγήσεις γι΄ αυτή την βίαιη αλλοίωση της πολιτικής της παράταξης, όχι να συσκοτίσετε τα γεγονότα με μισόλογα. Κι αντί να ρίχνετε (εισήγηση προς το Συμβούλιο Διοίκησης) το ανάθεμα στις συνεργασίες και να χαράζετε από δω και πέρα μια τακτική απομονωτισμού («τι εμείς μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας»), πρέπει να δώσετε πειστικές απαντήσεις. Άλλωστε, ποιος είναι πλέον πρόθυμος να συνομιλήσει μαζί σας, όπως είναι φυσικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πλην της δημοτικής αρχής; Και για να είμαι ακριβής όχι συνολικά της δημοτικής αρχής αλλά μιας από τις τρεις δρώσες στο εσωτερικό της ομάδες.

Πρέπει, επίσης, να φωτιστεί το παρασκήνιο των εντελώς αδικαιολόγητων συζητήσεων του Προέδρου με ηγετικό παράγοντα της δημοτικής αρχής 3 ημέρες πριν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που σας ζήτησα κατηγορηματικά να σταματήσουν αμέσως. Πως μπορεί να ερμηνευτεί η κίνηση να αποδεχτείς Πρόεδρε να συζητάς με στελέχη της δημοτικής αρχής για μια νέα παράταξη και για έναν κοινό «νέο υποψήφιο δήμαρχο»; Τι μήνυμα εξέπεμπαν όλα αυτά στο εσωτερικό της Συμμαχίας;

Και πως από την μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προς την κοινωνία, που σχεδιάζαμε, και τον «υπηρεσιακό», όπως εσείς οι ίδιοι τον χαρακτηρίζατε, νέο δήμαρχο που θα προτείναμε μέχρι τις εκλογές στη θέση του κ. Καλαφατέλη (είχατε βρει μάλιστα και το όνομα) και τα άλλα ωραία θεσμικά καταλήξατε στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού;

Μπροστά σε αυτή την πορεία ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ, μια επιλογή υπήρχε για τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου. Η Δήλωση Αποχώρησης που δημοσιοποίησα αμέσως μετά τη ληξιαρχική πράξη σε έναν προαναγγελθέντα θάνατο, όπως εύστοχα έγραψε η Ρίτσα Μπέτση. Με αιχμή την επισήμανση ότι, αποχωρώ ΟΧΙ από τη Συμμαχία για τον Πολίτη αλλά από την … Ενωτική Πρωτοβουλία. Ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να κάνω. Γιατί η σιωπή θα ήταν συνενοχή!

Η πρωτοβουλία ευθύνης που ανέλαβα με την αποχώρηση μου, ήταν το βασανιστικό προϊόν σκέψης των τελευταίων μηνών, όταν έβλεπα μπροστά στα μάτια μου να συμβαίνουν ανεπαίσθητα, μικρά πραξικοπήματα μετάλλαξης της φυσιογνωμίας και πολιτικής μας. Τότε, φάνταζαν φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους. Τώρα, αποκαλύφθηκε ποιο έδαφος προετοίμαζαν μεθοδικά. Αντί λοιπόν να με εγκαλείτε, δώστε εξηγήσεις. Και τουλάχιστον, μεταξύ μας, ας αφήσουμε κατά μέρος την επίκληση των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών. Ας μην εκτιθέμεθα άλλο, δεν πουλάει.

Αφού λοιπόν το εμπόδιο και βαρίδι Σταθόπουλος βγήκε από τη μέση, είστε ελεύθεροι πλέον να βαδίσετε στη λεωφόρο με τους νέους σας συμμάχους. Εμένα «συνένοχο στο φόνο δεν θα μ΄ έχετε» αλλά θα είμαι εκεί «να σας θυμίζω τις μέρες τις παλιές».

Καλή τύχη στη νέα σας πορεία.

Καληνύχτα, «Συμμαχία για τον Πολίτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york