Θέμα: Το Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σε μια μοναδική παράσταση με μουσική, χορό και τραγούδι από ερμηνευτές και χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα που έχουν ως στόχο τη διάσωση και διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης και την ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμμετείχε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου το Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων του Νομικού Προσώπου του Δήμου Σαρωνικού.
Στη διάρκεια της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γνωστού μουσικολόγου και λαογράφου Παναγιώτη Μυλωνά και στην οποία έλαβαν μέρος καταξιωμένοι τραγουδιστές και μουσικοί της δημοτικής μας μουσικής παρουσιάστηκε ένα «Ήθος Αρμονιών, Γενών και Ρυθμών» που η έκφρασή του αρκεί για να πιστοποιήσει την ύπαρξη δυνατού αισθήματος και πνεύματος που εδώ και αιώνες τροφοδοτεί και τρέφεται από την ολοζώντανη, εθνική, πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού συμμετείχε με χορούς και τραγούδια από τα Μεσόγεια Αττικής υπό την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Κοντογιάννη. Ντόπιοι χόρεψαν υπό τον ήχο της πίπιζας και του νταουλιού από τη ζυγιά του Νίκου Σοφού από τις Πλαταιές Βοιωτίας, αλλά και Καλυβιώτισσες τραγούδησαν την αρβανίτικη διάλεκτο, μεταφέροντας στο σήμερα μνήμες και βιώματα του χθες. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει μέσα στα πανηγύρια και τα γλέντια του τόπου μας, έδωσαν με την αυθεντικότητά τους το ύφος στο αργό καλαματιανό «Ρα καμπάνα ι Παπαντίσε», στον τσάμικο που χορεύεται «στον τόπο», αλλά και στο συρτό που κορυφώνει τα γλέντια των Μεσογειτών.
Ιδιαίτερη νότα έδωσαν τα ρούχα που φόρεσαν οι γυναίκες του χορευτικού τμήματος. Αυθεντικά κομμάτια τα περισσότερα και πιστά αντίγραφα των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, όπως η νυφική φορεσιά, η φορεσιά της αρραβωνιασμένης και της παντρεμένης γυναίκας με την εξέλιξη τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι άντρες φόρεσαν την καμίσα, χαρακτηριστικό ένδυμα των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την ηλικία τους.
Τρεις γενιές συναντήθηκαν με την αυθεντικότητά τους στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να πιστοποιήσουν τη ζώσα τοπική πολιτιστική παράδοση αποκαθαρμένη από επακόλουθα άγνοιας που αλλοιώνουν το ύφος και τις ποικίλες μορφές της, αποσπώντας ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια και το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου