Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»: Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΜΕΘΕΝΙΤΗ

PALLINIPRESS004

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΜΕΘΕΝΙΤΗ

Ακροβατώντας ανάμεσα στον αντιπερισπασμό και την παραποίηση των θέσεών μας, ο κος Μεθενίτης επενδύει για πολλοστή φορά στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, επιχειρώντας να μας πείσει πως για όλα τα δεινά του Δήμου (και ίσως και της χώρας), ευθύνεται η «Δύναμη Ελπίδας». Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εφευρίσκει κάποια «ευχαριστήρια επιστολή» ή κάποια ιστορία μίσους ανάμεσα στη «Δύναμη Ελπίδας» και τους εργαζομένους του Δήμου. Και όλα αυτά ενώ οφείλει να απολογηθεί για τη σκανδαλώδη ανακατασκευή στον Κινηματογράφο Άρτεμις, η οποία έχει ξεπεράσει σε κόστος τις 160.000 €. Ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το σύνολό του και όχι τμηματικές απευθείας αναθέσεις, οι οποίες περιέργως δεν ξεπερνούν τις 20.000 € (όριο πάνω από το οποίο υπάρχει υποχρέωση διαγωνισμού), μέσω του συνυπεύθυνου Προέδρου της Κ.Δ.Ε.Μ και χωρίς έγκριση του Δ.Σ. Οφείλει να απολογηθεί, επίσης, για τα BONUS στους ημέτερους «εθελοντές» της πλαζ, για την τραγική κατάσταση στα σχολεία μας (βλ. 3ο Δημ. Σχολείο Πόρτο Ράφτη) και για αναρίθμητα άλλα κατορθώματά του. Παρά το γεγονός ότι πολλοί θιασώτες της τακτικής «λέγε - λέγε στο τέλος κάτι μένει» (κάτι θυμίζει αυτό έτσι;), θα τον ζήλευαν γι’ αυτό, εμείς φρονούμε πως πολιτική θέση δεν είναι η σκιαμαχία και η δήθεν αντίσταση στη ντόπια και ξένη τρόϊκα. Ρεαλιστική πολιτική θέση είναι και η χρηστή διοίκηση, ο εξορθολογισμός των δομών του Δήμου, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η πάταξη της διαφθοράς, της συναλλαγής και της αντιπαροχής. Το νοικοκύρεμα - με δυο λέξεις - επιτέλους του Δήμου μας. Όπως διαπιστώνουμε όμως, ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν γίνει και θα «σκούζουν» ορισμένοι, όταν όλα αυτά τα αυτονόητα για μια πολιτισμένη κοινωνία, θα έρθουν να επιβληθούν «ετσιθελικά» από τους πραγματικούς κυβερνήτες, πλέον, αυτής της Χώρας.

Προς πλήρη ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων του Δήμου, παραθέτουμε αυτούσια την θέση μας επί του θέματος των διαθεσιμοτήτων στο Δήμο μας, έτσι όπως αυτή περιελήφθη στη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της 19ης Νοεμβρίου 2012 και θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια»:

«…………………………

Η «Δύναμη Ελπίδας», από τη δημιουργία της έως και σήμερα, πορεύεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αξιών που συνίσταται από τις παρακάτω θεμελιώδεις αρχές:

1. Διαφάνεια.

2. Αξιοκρατία.

3. Σεβασμός στην Αξιοπρέπεια του Ατόμου.

4. Λογοδοσία.

5. Αποτελεσματικότητα.

6. Το Συμφέρον του Κοινωνικού Συνόλου Πάνω απ’ Όλα.

Ο σεβασμός λοιπόν της νομιμότητας, αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή μας και γι' αυτήν αγωνιζόμαστε καθημερινά. Θεωρούμε αδιανόητη την επιλεκτική (a la carte) εφαρμογή του νόμου από τον οποιονδήποτε και ακόμα χειρότερα την προτροπή σε ανυπακοή από δημόσια πρόσωπα οποιουδήποτε αξιώματος. Θεωρούμε, ωστόσο, θεμιτή και επιβεβλημένη, πλέον, την εφαρμογή της εκ του νόμου προβλεπόμενης διαδικασίας για την αλλαγή ή ακόμα και απόσυρση ενός νόμου που κινείται στα όρια της αδικίας, της διάκρισης ή ακόμα περισσότερο, της αντισυνταγματικότητας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι θέσεις που θα αναπτύξουμε παρακάτω, εκτός των παραπάνω αρχών, στηρίζονται και στην πολιτική μας απόφαση να είμαστε ενάντια σε κάθε απόλυση υπαλλήλων που εργάζονται σε όλους τους φορείς που αναφέρει ο νόμος με σχέση εργασίας μόνιμου ή αορίστου χρόνου και αυτό για δυο λόγους: α) στην κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα μας με την κρίση και την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία μας, επιπλέον απολύσεις δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα συσσωρεύσουν και άλλα και β) ζητάμε από το κράτος να σεβαστεί τους νόμους που το ίδιο ψήφισε και να μη θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Η θέση μας αυτή αφορά και αυτούς που προσελήφθησαν χωρίς να τηρηθούν τα κριτήρια της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, αφού αυτά συνέβησαν σε παρελθόντα έτη και καλύφθηκαν με νόμους της πολιτείας.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου προβλέπει ότι, όλοι οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, πρέπει να αποστείλουν δελτίο με πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία όλου του προσωπικού που απασχολούν. Σκοπός είναι η εφαρμογή του νόμου που βάσει κάποιων κριτηρίων θα θέσει κάποιους υπαλλήλους, κατ' αρχάς σε διαθεσιμότητα με το 75% των αποδοχών τους, με σκοπό αμέσως ή στη διάρκεια ενός έτους να μεταταχτούν. Στη περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να μεταταχτούν, τότε θα απολύονται. Η κεντρική κυβέρνηση για ακόμα μία φορά απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της και προκειμένου να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τους κομματικούς της στρατούς, "πέταξε το μπαλάκι" στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Καλούνται πλέον οι Δήμαρχοι να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία των εργαζομένων στον κάθε Δήμο. Στοιχεία που θυμίζουμε πως η κυβέρνηση ήδη διαθέτει από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Και εδώ ξεκινάει ο τραγέλαφος.

Η πλειοψηφία των Δημάρχων, ως άλλοι επαναστάτες ποπολάροι, αρνούνται να συμμορφωθούν με το νόμο, προσπαθώντας αυτοί πλέον να διαφυλάξουν τους παραταξιακούς στρατούς τους. Πρόκειται για τους ίδιους διαχρονικά υπεύθυνους, στην πλειοψηφία τους, για το κατάντημα της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι όπως καταδεικνύεται από το πόρισμα - κόλαφος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Μάρτιος 2012).

Ειδικότερα θέλουμε να τονίσουμε:

1. Στο Δήμο Μαρκοπούλου δεν προβλέπεται, βάσει του νόμου, η διαθεσιμότητα ΚΑΝΕΝΟΣ εργαζομένου, καθότι δεν πληρούνται σωρευτικά οι τρεις τιθέμενες προϋποθέσεις. Σήμερα, συζητάμε για τον συγκεκριμένο νόμο και αντιμετωπίζουμε αυτή την πραγματικότητα, δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Αν προκύψει κάτι διαφορετικό μελλοντικά, σαφώς θα το ξανασυζητήσουμε και θα καθορίσουμε την θέση μας σύμφωνα με τα τότε δεδομένα..

2. Θα ήμασταν ευτυχείς, αν ο Δήμος μας εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου λόγω του πρώτου κριτηρίου, δηλαδή αν είχε λιγότερους από (10) εργαζόμενους αυτών των κριτηρίων. Δυστυχώς, εξαιρείται για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, αφού οι προηγούμενες δημοτικές αρχές φρόντισαν για την αθρόα πρόσληψη ατόμων εκτός ΑΣΕΠ, μη τηρώντας έτσι τα κριτήρια της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.

3. Η προτεινόμενη απόφαση περί μη αποστολής των στοιχείων, εκτός του ότι είναι αυταπόδεικτα παράνομη, είναι και παντελώς αναποτελεσματική. Το Υπουργείο, όπως ήδη ανακοίνωσε και όπως όλοι παραδέχονται, έχει από την πρόσφατη απογραφή τις λίστες των εργαζομένων, τις οποίες και θα χρησιμοποιήσει. Η διαφορά είναι ότι δεν είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία και ο πέλεκυς θα πέσει επί δικαίων και αδίκων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και εργαζόμενοι που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου. Οι συγκεκριμένοι, θα πρέπει με δικά τους έξοδα να καταφύγουν σε διοικητικές ενέργειες και διαδικασίες, ακόμη και στα δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθούν και αφού βεβαίως υποστούν μακροχρόνια ταλαιπωρία.

4. Η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και να επαφίεται στα προσωπικά μας γούστα. Ο Δήμος ο ίδιος ζητεί από το Υπουργείο να εφαρμόσει το νόμο και να του αποδώσει τα προβλεπόμενα χρήματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ρωτάμε εμείς λοιπόν, τί θα κάνουμε αν το Υπουργείο αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο και δεν δώσει τα χρήματα; Πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος; Πώς θα πληρωθούν οι υπάλληλοι; Θα αρνηθεί ο κ. Μεθενίτης να εφαρμόσει και τον άλλο νόμο που προβλέπει την αυτόματη αύξηση των Δημοτικών Τελών, του Τ.Α.Π., του Τέλους Παρεπιδημούντων, του Τέλους Καταστημάτων κ.ά, σε περίπτωση απόκλισης μεγαλύτερης του 10% από τον προϋπολογισμό του Δήμου, όταν η απόκλιση στο δικό μας Δήμο είναι της τάξης του 40%;

5. Τέλος, τίθεται και το σημαντικότερο ερώτημα. Είμαστε ενάντια στην αναδιοργάνωση όλου του Δημόσιου Τομέα; Πιστεύουμε ότι όπως είναι λειτουργεί σωστά και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή; Πιστεύει κανείς ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που υποστηρίζει ο κ. Μεθενίτης και κάποιες παρατάξεις, να προσλάβουμε δηλαδή και άλλους υπαλλήλους; Δεν χρειάζεται να υπάρξει Καθηκοντολόγιο – Στόχοι – Μέτρηση της Απόδοσης – Αλλαγή του τρόπου δουλειάς – Ανάδειξη των Ικανότερων; Δεν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν υπηρεσίες που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού – ειδικά αυτές που έχουν πολλή και κουραστική δουλειά – και άλλες πιο προνομιούχες που οι υπάλληλοι δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν; Δεν χρειάζεται να γίνουν μετακινήσεις; Πώς θα γίνει η πολυπόθητη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους;

Ο κ. Μεθενίτης έσπευσε να είναι ο πρώτος που θα πάρει πρωτοβουλίες αν και ο Δήμος μας δεν υφίσταται καμία συνεπεία από το νόμο. Το μόνο κριτήριό του ήταν να μην συζητηθούν τα κρίσιμα και ενοχλητικά για τον ίδιο θέματα, όπως η κατασπατάληση, εν μέσω της κρίσης, σημαντικών ποσών (πάνω από 160.000€ με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις στη Διαύγεια) για τα έργα στον Κινηματογράφο και όλα με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες και συνεργεία άγνωστα στην κοινωνία του Δήμου μας. Ακόμα, η σκανδαλώδης χορήγηση BONUS 50% στους παράνομα απασχολούμενους «εθελοντές» στην Πλαζ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012.

Όλο το ζήτημα λοιπόν, επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή πολιτική του κου Μεθενίτη και των λοιπών παρατάξεων που τάχθηκαν υπέρ της μη αποστολής των στοιχείων, επιδεικνύοντας ανέξοδη εργατική αλληλεγγύη και αγνοώντας επικίνδυνα τις επιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος σχετικά. Επιπτώσεις, που ξεκάθαρα θα υποστεί το σύνολο των εργαζομένων στο Δήμο μας και συνολικά οι Κάτοικοι και Δημότες.

Για τη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», το ζήτημα δεν είναι να εισπράξει κάποια χειροκροτήματα, αυτό είναι το εύκολο, η αγωνία για μας είναι πώς θα είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την κοινωνία, λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών μας.

…………………………»

Πόρτο Ράφτη, 23/11/2012

Για τη Δημοτική Κίνηση

«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york