Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Δήμος Ισχυρός Πόλη με Όραμα»: Με πολύ μεγάλα προβλήματα η λειτουργία των σχολείων του Δήμου Παλλήνης - Βαριές οι ευθύνες του δημάρχου

026

Με πολύ μεγάλα προβλήματα η λειτουργία των σχολείων του Δήμου Παλλήνης - Βαριές οι ευθύνες του δημάρχου

Εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους και του καθιερωμένου αγιασμού στα σχολεία, η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Παλλήνης «Δήμος Ισχυρός – Πόλη με Όραμα», εκφράζει τις ευχές της προς όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολείων του δήμου Παλλήνης για καλή πρόοδο και προκοπή στα μαθήματά τους. Στους δασκάλους ευχόμαστε καλό σχολικό έτος και να συνεχίσουν να τιμούν το λειτούργημά τους. Στους γονείς των παιδιών –γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί- ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή πρόοδο στα παιδιά τους.

Οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν περιορίσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας, καθώς η μόρφωση των παιδιών τείνει να καταστεί πολυτέλεια πολλές φορές! Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα και με ευρωπαϊκές έρευνες, οι Έλληνες γονείς είναι από τους πρώτους που επιλέγουν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για την μόρφωση των παιδιών τους. Όμως και αυτοί από την πλευρά τους, απαιτούν να υπάρχουν κάποιες βασικές συνθήκες «μαθητικής διαβίωσης» για τα παιδιά τους στους χώρους των σχολείων, αφού αυτά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στους σχολικούς χώρους. Εδώ εισέρχεται η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι υπεύθυνη για την συντήρηση και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ο δήμος ουσιαστικά ευθύνεται για το εάν ένα σχολείο είναι καθαρό, έχει πετρέλαιο, σωστό περιβάλλοντα χώρο, το νερό που πίνουν τα παιδιά είναι καθαρό και γενικά έχει το σχολικό management (σε συνεργασία με την διεύθυνση κάθε σχολείου) για όλες τις σχολικές μονάδες στα όρια του δήμου.

Ο δήμος Παλλήνης, μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» και την συνένωση των δημοτικών ενοτήτων Ανθούσας – Γέρακα - Παλλήνης, ανέλαβε ανεπιτυχώς τη διαχείριση του θέματος που λέγεται «σχολική στέγη». Η εικόνα στα περισσότερα σχολεία του δήμου –και ειδικά σε αυτά του Γέρακα- είναι απογοητευτική. Σχολικές μονάδες αποκλειστικά αποτελούμενες από container και προαύλειους χώρους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αριθμού των παιδιών και μαθητών. Ασυντήρητα σχολεία, με τοίχους γεμάτα συνθήματα (χωρίς τους απαραίτητους ελαιοχρωματισμούς), σπασμένες βρύσες, υπερπληθυσμός μαθητών στα περισσότερα σχολεία, εξαιτίας αστοχιών στις κινήσεις της δημοτικής αρχής.

028

Η κατάντια της σχολικής στέγης

Η προσωπική ευθύνη του δημάρχου Παλλήνης κ. Ζούτσου, είναι μεγάλη. Ουσιαστικά δεν μπόρεσε ποτέ, από την εποχή που ήταν δήμαρχος Γέρακα, να διαχειριστεί σωστά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την υπερπληθώρα μαθητών στα σχολεία της περιοχής, εξαιτίας της οικιστικής ανάπτυξης. Ανολοκλήρωτα σχολεία, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ!

Δικαιολογίες και καταλογισμός ευθυνών προς άλλες κατευθύνσεις, συνέταξαν την κεντρική διαχειριστική λειτουργία των σχολείων στο δήμο. Η εικόνα των περισσότερων σχολείων απογοητεύει από μόνη της, αφού το μόνο που διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια, είναι η αύξηση των αιθουσών-containers, εκεί που πιο πριν υπήρχε αυλή για να παίζουν τα παιδιά. Οι συνθήκες διδασκαλίας μέσα σε αυτές τις αίθουσες καθίστανται απελπιστικές, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Τόσο στη διάρκεια του χειμώνα, όσο και μέσα στο καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, σε αίθουσες από υλικά που δεν είναι λογικό να γίνεται εκεί μάθημα.

Οι πολιτικές ευθύνες του δημάρχου

Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στην σχολική στέγη της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας, η κατάσταση είναι καλή, κι αυτό οφείλεται αφενός στο μικρό μέγεθος της πόλης, κι αφετέρου στη διαρκή προσπάθεια που επέδειξαν οι προηγούμενες διοικήσεις της Ανθούσας, στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, με ένα Νηπιαγωγείο, ένα Δημοτικό, κι ένα Γυμνάσιο. Μόλις πριν λίγους μήνες, εγκαινιάστηκε και ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ανθούσας, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης, παραδίδοντας απλώς το ''κλειδί'' των εγκαινίων στη σημερινή δημοτική αρχή, ανακουφίζοντας έτσι πολλούς νέους γονείς της περιοχής.
Σε ότι αφορά την σχολική στέγη στην περιοχή του πρώην Δήμου Παλλήνης, η κτιριακή επάρκεια μπορεί να κριθεί ικανοποιητική, πλην συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, τις οποίες δημιουργήθηκαν προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια η Παλλήνη. Προβλήματα εντοπίζονται στο 4ο Δημοτικό, στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών, με προκάτ αίθουσες βαρέως τύπου, όπως και στο 7ο Δημοτικό, στο Λουτρό (πρώην Μουσικό Παλλήνης), που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με προκάτ αίθουσες. Επίσης, το 3ο Γυμνάσιο, που φιλοξενεί και μαθητές από την Ανθούσα, είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αίθουσες προκάτ, σχολείο που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της υπερπληθώρας μαθητών στο 1ο Γυμνάσιο! Πρότυπο σχολείου -ως προς την κατασκευή- αποτελεί η περίπτωση του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Κάντζας (τρίγωνο Καμπά).

Ενδεικτικά κάποια σχολεία στο Γέρακα (που ο νυν δήμαρχος Παλλήνης, διαχειριζόταν και ως δήμαρχος Γέρακα εδώ και αρκετά χρόνια), με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους:

1ος Παιδικός Σταθμός Γέρακα: Πολύ παλαιό κτίριο (επί της οδού Κοιμ. Θεοτόκου), ακατάλληλο για μικρά παιδιά. Κτίριο που παρέχεται με ενοίκιο στο Δήμο, με πολύ μικρό προαύλειο χώρο. Η μεταφορά του σε άλλο κτίριο είναι επιβεβλημένη. Για καλύτερες συνθήκες και μείωση του ενοικίου που δίνει ο Δήμος. Εδώ και χρόνια το θέμα παραμένει άλυτο από μέρους του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. Οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν (ο 2ος Γέρακα κατασκευάστηκε με ουσιαστική δαπάνη της τότε Νομαρχίας, κι αυτός του Αγ. Νικολάου αναμένεται), καθώς η σημερινή διοίκηση δεν έχει κατασκευάσει ακόμη κάποιον παιδικό σταθμό που θα αποσυμφορίσει τους ήδη υπάρχοντες σε Γέρακα και Παλλήνη. Η φυγή από τους ιδιωτικούς σταθμούς σε αυτούς του δημοσίου, λόγω οικονομικής κρίσης, προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό. Δεν έγινε τίποτα από τη σημερινή διοίκηση για να μην αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν ιδιωτικούς σταθμούς ή να σταματάει η νέα εργαζόμενη μητέρα τη δουλειά της, προκειμένου να κρατάει το παιδί της! Η έλλειψη σωστής διαχείρισης και θέσπισης βασικών προτεραιοτήτων, δυστυχώς έφερε προ τετελεσμένων τη σημερινή διοίκηση, με τις επιπτώσεις (κυρίως οικονομικές αλλά και κοινωνικές) να τις επωμίζονται οι οικογένειες και τα παιδιά.

1ο Δημοτικό Γέρακα: 10 containers περιλαμβάνει ο προαύλειος χώρος του σχολείου, στο ιστορικό Δημοτικό όπου «στοιβάζονται» 448 μαθητές (στοιχεία Δήμου 2011-2012). Το σχολείο ασφυκτιά εξαιτίας της καθυστέρησης παράδοσης του 5ου Δημοτικού, στη γειτονιά του Κέντρου. Οι συνθήκες διδασκαλίας δεν είναι οι καλύτερες, σε ένα σχολείο με σχεδόν 500 παιδιά από όλη τη γειτονιά του κεντρικού Γέρακα.

1ο Νηπιαγωγείο Γέρακα: 1 container.

2ο Δημοτικό Γέρακα και 5ο Δημοτικό Γέρακα (συστεγαζόμενα): 9 containers. Το σχολείο (στην οδό Γαργηττού) με τους πιο ταλαιπωρημένους μαθητές και γονείς, εξαιτίας της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να παραδώσει προς χρήση το 5ο Δημοτικό. Εκεί συστεγάζονται δύο δημοτικά, με 322 και 251 μαθητές αντίστοιχα (στοιχεία Δήμου 2011-2012). Ο αριθμός των περίπου 600 παιδιών είναι σοκαριστικός για ένα χώρο όπου υπήρχε πρόβλεψη να δεχτεί λιγότερους από 300 μαθητές! Είναι η σχολική μονάδα που «βάζει στόχο» ολοκλήρωσης από παλιά η δημοτική αρχή, χωρίς να τα καταφέρνει! Ανικανότητα; Πάντως, εκεί συστεγαζόταν και το 4ο Δημοτικό, μέχρι να παραδοθεί προς χρήση. Σχολείο παλαιό σε κατασκευή, που μετεβλήθη ο προαύλειος χώρος του, σε αυλή με container για τους μαθητές της περιοχής Γαργηττός Ι.

027

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, υποστήριζαν από το 2007 ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με την λειτουργία του 5ου Δημοτικού! Όμως, οι γονείς και τα παιδιά της περιοχής, ακόμη –εν έτει 2012- περιμένουν… Τα αρχαιολογικά ευρήματα και η έλλειψη σθεναρής βούλησης της τότε δημοτικής αρχής Γέρακα, επί δημαρχίας Ζούτσου και πάλι, συνέτειναν στη διόγκωση και διατήρηση του προβλήματος. Από το προεκλογικό πρόγραμμα του 2006 η δημοτική αρχή Γέρακα τόνιζε ότι τα συγκεκριμένα σχολεία ήταν στην τελική φάση κατασκευή τους! Ακόμη και στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2010, ο κ. Ζούτσος εξέφραζε βεβαιότητα για αποπεράτωση των σχολείων. Εις μάτην! Οι επιστολές Μαρτίου και Ιουνίου 2011 (μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια) του κ. Ζούτσου προς τον Ο.Σ.Κ. (υπό κατάργηση σήμερα) και η παραδοχή του για απόλυτη εγκατάλειψη των εργασιών στα σχολεία, δεν έλυσε το τεράστιο πρόβλημα! Οι επιπτώσεις γνωστές. Και πλήρης διάψευση (για δεύτερη φορά) των προεκλογικών του δεσμεύσεων…

2ο Νηπιαγωγείο Γέρακα: 4 containers.

3ο Δημοτικό Γέρακα: 15 containers. Αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των σχολείων που είναι γεμάτα με αίθουσες container. Αποτελείται καθ’ ολοκληρία από προκατασκευασμένες αίθουσες, με 306 μαθητές (στοιχεία Δήμου 2011-2012). Δεν υπάρχουν πουθενά κτισμένες αίθουσες! Είναι σύμπλεγμα από container. Ο αρχικός λόγος κατασκευής του, ήταν να λειτουργήσει προσωρινά έως ότου κτιστεί ξανά το 3ο Δημοτικό (και Νηπιαγωγείο) επί της οδού Μιαούλη. Ο δήμαρχος που διαχειρίζεται το θέμα, χρόνια τώρα, κατόρθωσε να κάνει πράξη το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»! Δημιούργησε ένα οικόπεδο με ένα Σχολείο-φάντασμα στην οδό Μιαούλη. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν διπλά αρνητικό για τους μαθητές της γειτονιάς του Σταυρού. Αφού αφενός φοιτούν σε ένα σχολικό χώρο γεμάτο με προκάτ αίθουσες, περιμένοντας αδίκως να κατασκευαστεί το νέο τους σχολείο και αφετέρου ο προσωρινός χώρος που βρίσκεται τώρα το δημοτικό (επί της οδού Μ. Αρκαδίου) έχει προοριστεί κανονικά για Παιδικός Σταθμός, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής Σταυρού. Η μη απελευθέρωση του χώρου, δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη μαθητική κοινότητα των παιδιών του Σταυρού και στους γονείς τους.

3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα: 3 containers.

4ο Δημοτικό Γέρακα: 4 containers.

8ο Νηπιαγωγείο Γέρακα: τοποθετήθηκε 1 container και με τη λειτουργία του σχολείου μόλις ενός έτους, πέρυσι το καλοκαίρι, δαπανήθηκαν και άλλα χρήματα για βαψίματα τοίχων και αιθουσών, με αποτέλεσμα ο μη προγραμματισμός από τη δημοτική αρχή να επιφέρει επιπλέον κόστη και σπατάλη για ένα ολοκαίνουργιο σχολείο, που μόλις παραδόθηκε!

2ο Λύκειο Γέρακα: 10 containers. Το σχολείο όπου συστεγάζεται με το 3ο Γυμνάσιο, με 200 και 284 μαθητές αντίστοιχα (στοιχεία Δήμου 2011-2012). Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η δημοτική αρχή απέτυχε να δώσει λύσει, με την έλλειψη πολιτικής βούλησης του δημάρχου για επίλυση του προβλήματος, ως προς την κατασκευή του καλλιτεχνικού σχολείου, προκειμένου να παραδοθεί και ο χώρος που βρίσκεται το καλλιτεχνικό γυμνάσιο σήμερα, ώστε να παραδοθεί στο 3ο Γυμνάσιο, δημιούργησε ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων για τους μαθητές της περιοχής μας. Το αποτέλεσμα είναι να προαυλίζονται σε αυτό το χώρο, διαφορετικές ηλικίες μεταξύ τους, από Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου, με τον συνωστισμό να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην μαθητική κοινότητα. Η λύση στο ζήτημα, φαίνεται ούτε και για φέτος έχει λυθεί και το πρόβλημα θα παραμείνει ως έχει, με το δήμαρχο να φέρει προσωπική ευθύνη για αυτό.

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο: 6 containers. Απουσία σχολείων από την πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Γαργηττού ΙΙ. Η περιοχή κάτω από την οδό Κλεισθένους έως το Πάτημα Χαλανδρίου και τα «Μαρμαράδικα», παραμένει χωρίς σχολείο και παιδικό σταθμό, «πληρώνοντας» την αδράνεια τόσα χρόνια της διοίκησης του δήμου, να κατασκευάσει σχολικό συγκρότημα στην περιοχή. Τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν την οδό Κλεισθένους, δρόμο επικίνδυνο και ταχείας κυκλοφορίας, για να πάνε στα σχολεία τους!

029

Η αδράνεια όλης της περασμένης τετραετίας στο Γέρακα, και δύο ακόμη ετών ως διοίκησης στο δήμο Παλλήνης, δημιούργησε αδιέξοδο στα σχολεία της πόλης, για τους περίπου 8.000 μαθητές και τις οικογένειές τους. Επιστέγασμα αποτέλεσε η εφετινή έλλειψη των επιβεβλημένων επισκευών και της συντήρησης των σχολείων, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επιχειρήθηκε κάτι πέρυσι αλλά με ανεπιτυχή τρόπο, αφού υπάρχει οσμή σκανδάλου σχετικά με τις εργασίες και τις αναθέσεις αυτών! Οι ελάχιστες εφετινές επισκευές στα σχολεία, ήταν προφανώς αποτέλεσμα της «σπατάλης» που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και της κακοδιαχείρισης των χρημάτων. Είχε αποτέλεσμα την αποπομπή της προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής από τη θέση της, από το δήμαρχο, αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο, την στενή έως τότε συνεργάτιδά του, όντας προσωπική του επιλογή.

030

Τέλος, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ανατέθηκε η μεταφορά των μαθητών στις Περιφέρειες και όχι στους δήμους που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν, δίνοντας λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει στο δήμο Παλλήνης και τα ειδικά σχολεία που έχει, αδυνατώντας η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, να διαχειριστούν την «προίκα» που κληρονόμησαν. Λύση στο παρά πέντε, που δόθηκε από την κεντρική διοίκηση, κι έσωσε την περιοχή από την αναλγησία των υπευθύνων του Δήμου Παλλήνης στη διαχείριση των σχολείων του.

Προτάσεις της παράταξής μας

Επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων από μέρους της διοίκησης σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση, θέτοντας ως προτεραιότητα το σχολικό ζήτημα και όχι σπαταλώντας χρήματα σε εκδηλώσεις στυλ «Πολιτιστικού Σεπτέμβρη», με υψηλά κόστη, αναθέσεις ηχητικών μηχανημάτων σε κάθε εκδήλωση του δήμου με συνολικό κόστος χιλιάδες ευρώ, κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες!

Άμεση κατασκευή νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε Γέρακα και Παλλήνη, για οικονομική ανακούφιση των νέων και εργαζόμενων ζευγαριών. Σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως Αγ. Νικόλαος, Γαργηττός ΙΙ, Σταυρός και Κέντρο Γέρακα και Παλλήνης, να δημιουργηθούν σταθμοί και να μην υπάρχουν …μπάζα, στα οικόπεδα που «πρόκειται» να κατασκευαστούν!

Αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων σε Γέρακα και Παλλήνη, με την κατασκευή των νέων σχολείων και την παράδοση αυτών που αναμένονται χρόνια τώρα (Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, 2ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο, όπως και το 3ο Δημοτικό στο Σταυρό).

Ορθή διαχείριση των χρημάτων για επισκευές και συντήρηση των σχολείων και όχι κακοδιαχείριση, όπως φαίνεται ότι έχει γίνει με τα χρήματα των δημοτών.

Απάλειψη των container από τις αυλές των σχολείων, που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες μάθησης και διαβίωσης τόσο στους μαθητές, όσο και στους δασκάλους τους. Απελευθέρωση τώρα των προαυλίων από προκάτ κατασκευές. Να δοθούν ως ελεύθεροι χώροι στα παιδιά.

Μηδένιση της συνδρομής των μαθητών της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης, για χρήση όλων των αθλητικών κέντρων του δήμου, με συγκεκριμένο ωράριο (ποδοσφαιρικά γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια), όπως και στις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου. Ελεύθερη είσοδος παντού, για τις μαθήτριες και τους μαθητές του δήμου, ώστε να αποφεύγουν κι άλλες μορφές παραβατικότητας που μπορεί να προκύψουν. Ανάδειξη των ταλέντων τους, με αυτό τον τρόπο.

Εξειδικευμένο school plan για την κάθε σχολική μονάδα και τις ανάγκες της, ανά γειτονιά, με σκοπό τον περιορισμό κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και προσαρμογή των λειτουργικών αναγκών των σχολείων ανά μαθητή, γονέα και καθηγητή.

Ορθό management, που θα έχει στόχο την υλοποίηση του σωστού προγραμματισμού όχι για τον επόμενο μήνα, αλλά για το επόμενο σχολικό έτος.

Η δημοτική παράταξη του Δήμου Παλλήνης «Δήμος Ισχυρός – Πόλη με Όραμα», για άλλη μια φορά, εύχεται στους μαθητές καλή πρόοδο και καλή σχολική χρονιά.

Η παράταξη που μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και έξω από αυτή, στην κοινωνία, μάχεται καθημερινά και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, όπως και για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία του Δήμου Παλλήνης.

Οι αυριανοί πολίτες του δήμου, οι αυριανοί επιστήμονες, τα παιδιά μας, έχουμε την άποψη -ως παράταξη- ότι αξίζουν κάτι καλύτερο.

025

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ - ΠΟΛΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ

Παναγιώτης Ν. Μερτύρης

------------------------------------

Επικοινωνία: 6977-594594

Ενημέρωση: http://polimeorama.blogspot.gr,

http://www.pmertiris.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york