Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΣΩ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΣΥΚΑΜΙΝΟ

057

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΣΥΚΑΜΙΝΟ

Η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, εισηγήθηκε την υπαγωγή σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης του φορέα εκμετάλλευσης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Μπορδέχτι της πρώην κοινότητας Συκαμίνου για την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας σε εφαρμογή του Π.Δ 148/2009.

Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ πλησίον της κοίτης του ποταμού Ασωπού έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι το ΥΠΕΚΑ από το Φεβρουάριο του 2010 έχει υιοθετήσει Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Περιβαλλοντικού Κινδύνου στον Ασωπό Ποταμό.

Υπόχρεος φορέας για την ανάληψη του κόστους αποκατάστασης ήταν η κοινότητα Συκαμίνου και επομένως ο Δήμος Ωρωπού, ο οποίος καλείται να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:

Α) Αποτροπή της πρόσβασης και ασφάλιση του χώρου.

Β) Λήψη των απαραίτητων τεχνικών μέτρων για την διακοπή της επικοινωνίας με τον υδροφόρο ορίζοντα και τον Ασωπό Ποταμό.

Γ) Να τεκμηριωθεί το είδος και η έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και να προσδιοριστεί η σύσταση και η σύνθεση των αποβλήτων που βρίσκονται στο χώρο καθώς και  να επιλεγούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης τόσο στο έδαφος όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δ) Η εισαγγελία Πρωτοδικών καλείται να αποδώσει ευθύνες κατά του φορέα εκμετάλλευσης και να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εστία μόλυνσης που οφείλει η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και για τις προτάσεις την πρώην Ειδικής Γραμματέως για τα προσωρινά μέτρα αποκατάστασης του Ασωπού. Διότι δυστυχώς οι ρυπογόνοι παράγοντες είναι πολλοί και ανάμεσά τους  οι βιομηχανίες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή των Οινοφύτων.

Ωστόσο έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη δημιουργίας ενός Βιομηχανικού Πάρκου Τύπου Β στα σύνορα Ωρωπού και Τανάγρας.

.

Για αυτούς τους λόγους ερωτάται ο Δήμαρχος Ωρωπού:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα;

2. Τι γνωρίζετε για το Βιομηχανικό Πάρκο Τύπου Β που πρόκειται να αναπτυχθεί στα όρια του Δήμου Ωρωπού και της Τανάγρας;

3. Μήπως πρέπει να γνωρίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού τις μελέτες για να έχει λόγο παρέμβασης ώστε να προστατευτεί το Περιβάλλον ;

Εμείς στη ΔΗΣΩ θεωρούμε ότι δεν επιτρέπεται καμιά υποχώρηση σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί από τα οποιαδήποτε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york