Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ – ΕΛΑΙΟΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

|

071

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματά τους τα Μουσεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα. Συγκεκριμένα, στους χώρους του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου πραγματοποιείται το διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα «καλλιέργεια της γης – σπορά – θερισμός – σιτάρι – αλεύρι - ψωμί.

Στη συγκεκριμένη δράση πρωταγωνιστούν οι μαθητές οι οποίοι θα σπείρουν, θα θερίσουν, θα γυρίσουν το χειρόμυλο βγάζοντας αλεύρι, θα ζυμώσουν, θα πλάσουν το δικό τους ψωμί και θα το διακοσμήσουν με ζυμαρένια κεντίδια. Στους εξωτερικούς χώρους του Αγροτικού Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιούνται αντίστοιχα τα βιωματικά προγράμματα του «τρύγου» και του «λιομαζέματος».

Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα τρυγήσουν τα σταφύλια και βάζοντάς τα στα κοφίνια θα τα συνοδεύσουν στα δύο πατητήρια όπου θα τα πατήσουν. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την δημιουργία μουστοκούλουρων από τα παιδιά, τα οποία και παίρνουν μαζί τους. Στο διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα του λιομαζέματος με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελιά το δέντρο, Ελιά ο καρπός» οι μαθητές ενημερώνονται για το πολύτιμο αυτό δέντρο της ειρήνης, του ολυμπισμού, της εκκλησίας και της διατροφής και αφού ραβδίσουν, μαζεύουν τις ελιές από τα ελαιόπανα. Ελιές τις οποίες θα τσακίσουν, τρυπήσουν ή χαράξουν τοποθετώντας τις σε βάζα παίρνοντάς τις μαζί στο σχολείο τους.

Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σε μικροκατασκευές τα εργαλεία παρασκευής του λαδιού ενώ φεύγοντας θα στεφανωθούν με κλαδιά ελιάς. Τα μουσεία Βαρνάβα εδρεύουν στη τοπική κοινότητα Βαρνάβα Αττικής του Δήμου Μαραθώνα στην οδό Ανδρούτσου 7. Τηλ. επικ. 2295097870, 6936891193, & mouseo@ilmb.gr – http://www.ilmb.gr - http://www.mouseio-psomiou.com

072 070

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york