Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Περίπου 100 εκατ. νεκροί έως το 2030 από την κλιματική αλλαγή



Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030 αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έκθεση που διεξήχθη για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη--όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων-- θα θέσουν σε κίνδυνο πληθυσμούς και νοικοκυριά, αναφέρει η έκθεση που διεξήχθη από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έκθεση υπολόγισε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται πέντε εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των οικονομιών που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2030, αν συνεχίσει να ισχύει το σημερινό μοντέλο χρήσης των φυσικών καυσίμων.

Ποσοστό υψηλότερο του 90% από τους θανάτους αυτούς θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει η έκθεση η οποία υπολόγισε τις επιδράσεις στον άνθρωπο και στην οικονομία της κλιματικής αλλαγής σε 184 χώρες το 2010 και το 2030.

Η έκθεση διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του Climate Vulnerable Forum, μιας οργάνωσης στην οποία ανήκουν 20 αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος ή σχεδόν κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι απώλειες μπορεί να διπλασιαστούν και να φθάσουν στο 3,2% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος μέχρι το 2030, αν δεν αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ξεπερνώντας το 10% του πριν από το 2100.


www.real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york