Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στροφή του ΠΑΣΟΚ που οδεύει προς... συγκυβέρνηση με ΝΔ – ΔΗΜΑΡ


Στροφή 180 μοιρών κάνει το ΠΑΣΟΚ, που όπως όλα δείχνουν θα συμμετάσχει τελικά σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και μόνο με τη συμμετοχή της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τη σχετική πρόθεση περιέγραφαν χθες κορυφαία στελέχη του κόμματος, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί πως θα προηγηθεί σκληρό pressing στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε και να... εκτεθεί τελικά και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τηρουμένων των πρακτικών της συνεδρίασης. Έτσι το ΠΑΣΟΚ θα φανεί ότι «εξαναγκάζεται» να πάει σε συγκυβέρνηση «για το καλό της χώρας», η οποία πάντως δεν αντέχει τρίτες εκλογές, ούτε και περαιτέρω «χάσιμο χρόνου».

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, σε σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ιπποκράτους, με αντικείμενο ακριβώς τη στάση του κόμματος στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης. Εκεί θα συζητηθεί ακόμα και το όνομα του πρωθυπουργού, με πηγές από την Ιπποκράτους να μην αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτός για τη θέση ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα πιθανά πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν για συμμετοχή στην κυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Βενιζέλου υπέρ της παράκαμψης ουσιαστικά του σταδίου των διερευνητικών εντολών, πρόταση με την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι αντίκειται στο Σύνταγμα, και ήρθε από συνταγματολόγο (!). Θα μπορούσε πάντως να ...συναποφασιστεί, ή να προκύψει εκ των ενόντων, στον βαθμό που αφού πάρει την διερευνητική εντολή σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, την επιστρέψει ουσιαστικά μετά από μερικά τυπικά τηλεφωνήματα, δεν την αξιοποιήσει καν ο Αλέξης Τσίπρας - εφόσον επιθυμεί να είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και πράξει το ίδιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως άφηναν να εννοηθεί αργά χθες τη νύχτα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τελείως διαφορετικά είχε αποφασίσει νωρίτερα μαραθώνια σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει σε δημοσιογράφους την πρόθεση του κόμματος να μην στηρίξει παρά κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση, ενώ καταγεγραμμένες είναι από μέρες οι διαφωνίες τουλάχιστον δύο κορυφαίων στελεχών, των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως προς τη συμμετοχή μόνο τεχνοκρατών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.

Για «προδοσία» είχε μιλήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πρώτος πάντως είχε... προαναγγείλει την «στροφή» του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας να εννοηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αφού πρώτα... εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για μη ανάληψη της σχετικής ευθύνης.

Αν πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αλλάξει γνώμη, στη νέα κυβέρνηση - εφόσον προκύψει - δεν θα προταθούν από το ΠΑΣΟΚ παρά μη πολιτικά πρόσωπα, όπως οι υπηρεσιακοί υπουργοί Γιώργος Ζαννιάς, Ναπολέων Μαραβέγιας και Γιάννης Στουρνάρας. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ξεκαθάριζε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι σε καμία περίπτωση «δεν θα αφήσει την χώρα αποστράτευτη», τονίζοντας τον «εγγυητικό ρόλο» που του έταξαν με την ψήφο τους οι πολίτες.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york