Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Tοποθέτηση της Δ. Αφεντούλη για τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό 2012-2014» της Περιφέρειας Αττικής

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της περιφερειακής συμβούλου Αν. Αττικής, Δ. Αφεντούλη*, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, με θέμα: Έγκριση του Σχεδίου του «Στρατηγικού Σχεδιασμού 2012-2014» της Περιφέρειας Αττικής, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, 10/09/2011, Χολαργός.

Είναι προφανές ότι η περίοδος που βιώνουμε σηματοδοτεί μια νέα εποχή.
Για να μπορέσουμε λοιπόν, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις παρούσες συνθήκες, απαιτείται επαναπροσδιορισμός των στόχων μας, αναθεώρηση των επιλογών μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι μπορεί να επέλθει δυναμικά η παναττική ανάπτυξη και να επιτευχθεί η εθνική ανάταση.

Σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια Αττικής, που είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και έκταση περιφέρεια στην Ελλάδα και που ως αιρετή, αποτελεί νέο θεσμό με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ειδικά στη Μεσόγειο, η Αττική διεκδικεί τον τίτλο της «Μεσογειακής Πρωτεύουσας», μέσα από συνεργασίες μητροπόλεων στους πολιτισμικούς και τουριστικούς τομείς και από την προώθηση ευρωπαϊκών χωρικών πολιτικών, συνεργειών και εργαλείων διακυβέρνησης, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και ενισχύοντας τις διαπεριφερειακές συνεργασίες. Εξάλλου, η Αθήνα, μαζί με το Μάντσεστερ και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω γεωγραφικού μεγέθους, ανταγωνιστικότητας και ισχυρού ανθρώπινου κεφαλαίου, συγκαταλέγονται στην τρίτη κατηγορία των ισχυρών Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών περιοχών Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Χωρικού Σχεδιασμού (ESPON).

Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ενιαία, φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στον πολίτη, ανάπτυξη στην Περιφέρεια, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, η προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η τουριστική προβολή ολόκληρης της Αττικής. Επιπροσθέτως, σήμερα, οι καιροί επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ, τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας και υγείας και αυτό αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητές μας.

Σε μια εποχή όπου η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων είναι το ζητούμενο, η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιεί συγκεκριμένα «εργαλεία». Ειδικότερα, όπως περιγράφονται στον εισηγούμενο Στρατηγικό Σχεδιασμό, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) προσφέρει νέες θεσμικές δυνατότητες αναφορικά με τη διοικητική ενοποίηση, την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και την ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφέρειας. Επιπλέον, εστιάζουμε στη συνεργασία με την κεντρική εξουσία για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών προς όφελος της Περιφέρειας, καθώς επίσης, με τους Δήμους της Αττικής, αλλά και με τους Κοινωνικούς Φορείς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επενδύουμε στην αξιοποίηση, στο βαθμό που μας αναλογεί, των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρει το ΕΣΠΑ (2007-2013), των καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο Ε.Ε. (JESSICA), ΕΤΕπ, ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, στις προβλέψεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής, και στις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Γεωργικό Ταμείο. Αναμφίβολα, σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί και το πλεόνασμα από την οικονομική διαχείριση της πρώην Νομαρχίας Αθηνών. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η συστηματική εφαρμογή διαδικασιών προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Το «κλειδί» για την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής. Οι αναπτυξιακές επιλογές της Περιφέρειας Αττικής, σε πρώτη φάση, για τα έτη 2012 έως 2014 είναι, πρώτον, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεύτερον, η ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού, τρίτον, η υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης και τέταρτον, η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας.

Εστιάζοντας στον βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα, τον τουρισμό, που αποτελεί ίσως και τη μοναδική ελπίδα, ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια που σήμερα αντιμετωπίζουμε, αξίζει να αναφερθεί ότι στοχεύουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικής θέσης, καθώς και της ελκυστικότητας ολόκληρης της Αττικής.
 
* H Δέσποινα Αφεντούλη είναι Δρ Κοινωνιολογίας- δημοσιογράφος. Έχει οριστεί υπεύθυνη στον τομέα του Τουρισμού και είναι αναπληρωματικό μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Τομέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικών Αναπλάσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york