Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Συναγερμός στην Ευρώπη



Η σημερινή μέρα πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη εβδομάδα στα 12 χρόνια ύπαρξης της ζώνης του ευρώ. Τα γερμανικά ομόλογα και το κοινό νόμισμα σφυροκοπήθηκαν για δεύτερη μέρα, ενώ η Ιταλία δανείστηκε με υψηλά επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα στη σημερινή δημοπρασία η Ιταλία άντλησε συνολικά 10 δισ. ευρώ με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8 δισ. ευρώ από την πώληση εξάμηνων εντόκων, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη στο 6,504% έναντι του 3,535% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η Ιταλία άντλησε επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ομόλογα διετούς διάρκειας με μηδενικό κουπόνι. Το επιτόκιο ανήλθε στο 7,814% από το 4,628% που ήταν στη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή σε μία προσπάθεια να βάλει ένα «φρένο» στις υψηλές αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέες αγορές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας του Βελγίου από ΑΑ+ σε ΑΑ.

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διάχυση της ανησυχίας από την περιφέρεια στην «καρδιά» της ευρωζώνης παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα. Η χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο δεν κατάφερε τελικά να αντιστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, καθώς από την συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για τον ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ούτε για το ευρωομόλογο.

Έτσι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σημειώνουν ότι ακόμη και οι «μεγάλες δυνάμεις» στις αγορές ομολόγων απειλούνται ευθέως με πρώτο το παράδειγμα της Γερμανίας που δεν κατάφερε την περασμένη Τετάρτη να συγκεντρώσει τα 6 δισ. ευρώ από τα 10ετή ομόλογα που «έριξε» στην αγορά.

Σε αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν σημαντικές απώλειες. Αυτή την ώρα τα χρηματιστήρια επιχειρούν να αντιδράσουν και έχουν περάσει σε θετικό έδαφος. Στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει κέρδη στο 1,17% και ο γερμανικός DAX στο 1,20%. Κέρδη και για τον γαλλικό CAC στο 1,61%. Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες στο 1,35%.

Εγκαταλείπεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον ESM;

Σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. που ανέφεραν ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν την εγκατάλειψη του σχεδίου για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), μετά από αίτημα των χωρών του Νότου.

Σε νέα χαμηλά το ευρώ

Στα χαμηλά επτά εβδομάδων υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω εξασθένιση όσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια δυναμική πολιτική που θα βγάλει την ευρωζώνη από τη δίνη της κρίσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το ευρώ κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,7% υποχωρώντας στα 1,3249 δολάρια -τα χαμηλότερα επίπεδα μετά τις 6 Οκτωβρίου. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά την αποτυχία στη δημοπρασία γερμανικών τίτλων την Τετάρτη, η οποία ενέτεινε τους φόβους σχετικά με την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διεθνής Τύπος: Έρχεται οικονομικός «Αρμαγεδδώνας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ζώνης του ευρώ κρούουν με σημερινά δημοσιεύματα και τα διεθνή ΜΜΕ. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σημειώνει σε ρεπορτάζ ότι οι «οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα».

Ο Economist στο σημερινό του πρωτοσελίδο αναρωτιέται αν πράγματι έχει φτάσει το τέλος του ευρώ. «Είναι αυτό το τέλος;» γράφει το περιοδικό που σχολιάζει ότι εάν το Βερολίνο και η ΕΚΤ δεν κινηθούν γρήγορα, η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος είναι κοντά.

Η γερμανική Tageszeitung υπογραμμίζει την εμμονή της καγκελαρίου στις περικοπές και κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση και υποστηρίζει πως αυτή η στείρα στάση δίνει την εντύπωση ότι η Μέρκελ ζει σε ένα δικό της κόσμο.«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κ. Μέρκελ δεν πιστεύει πως Λυδία λίθος διεξόδου από την κρίση είναι οι περικοπές, αλλά ότι πρόκειται ως συνήθως για τακτικισμό. Αναμένει δηλαδή να διογκωθεί ακόμη η κρίση, ώστε να αντιληφθούν και οι ψηφοφόροι της ότι είναι απολύτως αναγκαία τόσο τα μέτρα της ΕΚΤ (για αγορά ομολόγων από τις χρεωμένες χώρες), όσο και τα ευρωομόλογα» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αντίθετα η γερμανική έκδοση των Financial Times στηρίζει την τακτική της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Είναι σωστό ότι τα πολιτικά προβλήματα χρειάζονται πολιτική λύση. Η προσαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών στα νέα δεδομένα συνιστά τον μοναδικό δρόμο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές.

Στο Στρασβούργο η καγκελάριος άνοιξε τα χαρτιά της και ζήτησε μια δημοσιονομική ένωση στα πλαίσια της ΟΝΕ. Με άλλα λόγια: οι χώρες-μέλη πρέπει να παραιτηθούν από το κυριαρχικό δικαίωμα σύνταξης εθνικού προϋπολογισμού».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york