Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Εκδήλωση Προγράμματος INCA στο Δήμο Καλυβίων

Ο Δήμος Καλυβίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INCA για την Προστασία από τις Φυσικές Καταστροφές, φιλοξένησε συνάντηση του προγράμματος την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Καλυβίων.

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν αφενός να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη των δράσεων του Προγράμματος INCA και αφετέρου να ακουστούν οι απόψεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των εθελοντών της περιοχής σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Καλυβίων κ. Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Καλυβίων από το 2007 (μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου) μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων του Πάνειου Όρους, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και κυρίως των δασικών πυρκαγιών, τόσο με τη σύσταση της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων, όσο και με τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που έχουν σχέση με θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου Καλυβίων με το Πρόγραμμα INCA προκειμένου να ενημερωθούν και να εκπαιδευθούν οι πολίτες – κάτοικοι της περιοχής στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών που αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλυβίων και υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Γεώργιος Σωφρόνης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και τις δράσεις που έχει αναλάβει ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών που συχνά απειλούν τα δάση της περιοχής μας (εκπαίδευση μελών της ομάδας, υπηρεσίες πυρασφάλειας, συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με την τρωτότητα των σπιτιών που βρίσκονται στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών κτλ.).

Αμέσως μετά ακολούθησαν ομιλίες του Δημοτικού Συμβούλου Νέας Μάκρης – υπεύθυνου για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Βασίλειου Κουλουμπή καθώς και εθελοντών πυροσβεστών.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Προγράμματος INCA και μία σύντομη παρουσίαση των στόχων και των δράσεων του σε Ελλάδα και Ιταλία (δασικές πυρκαγιές) και στη Γερμανία (πλημμύρες).

Μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην επισήμανση ότι το πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές δεν είναι τόσο η αντιμετώπιση και η κατάσβεσή τους αλλά κυρίως το γεγονός ότι παράγουμε ολοένα και περισσότερες επικίνδυνες(τρωτές) περιοχές και αφήνουμε να επεκτείνεται η παραβατικότητα και το φαινόμενο των μεικτών ζωνών δασών – οικισμών, με αποτέλεσμα το δίλημμα «σώζουμε πρώτα τα σπίτια ή τα δάση;» να γίνεται οξύτερο και το πρόβλημα δυσεπίλυτο.

Για το λόγο αυτό, η λύση που προκρίθηκε και η οποία φαντάζει η πλέον ενδεδειγμένη είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στο μηχανισμό αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών (πολιτεία, αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης), την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εθελοντικές οργανώσεις και την επιστημονική κοινότητα, ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα της χωρικής διαχείρισης με διενέργεια ελέγχου επέκτασης των επικίνδυνων ζωνών, καταγραφή των σπιτιών (τρωτά σπίτια) και την παροχή οδηγιών προς τους κατοίκους για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την προστασία των σπιτιών τους από αυτές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΥΠΑΤΟΣ ΑΘΛΟΣ» του σκηνοθέτη Πολ Σκλάβου που αποτελεί καταγραφή της προσπάθειας του Δήμου Καλυβίων για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο Πάνειο Όρος και την επίσκεψη των μελών του προγράμματος στις εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά και στις οποίες προσπαθεί να δώσει ξανά ζωή ο Δήμος Καλυβίων με την εκστρατεία αναδάσωσης που έχει αναλάβει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york