Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το νομοσχέδιο του προγράμματος "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" για την διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Ο Νομάρχης Λ. Κουρής εισηγούμενος το θέμα επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή στην Βουλή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα δύο κορυφαία συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, και επομένως είναι αναγκαία η επείγουσα διεξοδική συζήτηση στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια τόνισε ότι για την χωροταξική διαίρεση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν υπό το φως των αποφάσεων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, των δημοψηφισμάτων όπου έχουν γίνει και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, δηλαδή της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ.
Αναφερόμενος στα προτεινόμενα για την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, δηλαδή την αιρετή Περιφέρεια, ο Νομάρχης Λ. Κουρής έκανε τις εξής ειδικότερες επισημάνσεις:
*
Οι ισχνές αρμοδιότητες και οι περιορισμένοι πόροι δεν ικανοποιούν το δίπτυχο "διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία" που αποτελεί την βασική προϋπόθεση για ισχυρή αυτοδιοίκηση.
*
Το πλαίσιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις που επιτείνουν την αγωνία των εργαζομένων για την επόμενη μέρα.
*
Τα επιχειρησιακά σχέδια εφαρμογής δεν προβλέπουν άμεσες και εφαρμόσιμες δράσεις με αποτέλεσμα όλα να παραπέμπονται στο μέλλον, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
*
Η υποτιθέμενη ενίσχυση της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής παραμένει κενή περιεχομένου αφού ούτε ένας από τους οργανισμούς που ασχολούνται με τον χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, την σχολική στέγη, τον σχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη (ΟΡΣΑ, ΟΣΚ, ΟΑΣΑ κλπ) δεν περνά στην ευθύνη της αυτοδιοίκησης.
*
Η εκπροσώπηση της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της 4ης και 19ης αντίστοιχα Νομαρχίας σε πληθυσμό, με 15% στο Περιφερειακό Συμβούλιο οδηγεί σε περιθωριοποίηση τις δύο αυτές περιοχές με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως η «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο 211 του νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων να γίνει με το δίκαιο του ισχυροτέρου, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι επικεφαλείς των Νομαρχιακών Παρατάξεων, πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και η Πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου Ε. Κελίδου, που αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες, τους πόρους, το προσωπικό, τον περιορισμό του πολιτικού χρήματος και τον χωροταξικό σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και εν όψει της έναρξης των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την επεξεργασία του νομοσχεδίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση να συνεχίσει τον διάλογο με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ προκειμένου να εξεταστούν οι τεκμηριωμένες τροποποιήσεις που έχουν ζητήσει σε μία σειρά θεμάτων που είναι κορυφαία για την αυτοδιοίκηση.
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για συνέχιση διαλόγου για "Καλλικράτη"
Αν. Αττικής Διάφορα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου