Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ο Δήμος Κερατέας τίμησε τους αθλητές του στίβου Ιωάννη Μέγγουλη - Χρυσοπηγή Δεβετζή - Δημήτρη Πετρολιάγκη

Σε μία σεμνή εκδήλωση την Κυριακή 23 Μαΐου (παραμονή της Αγίας Τριάδας) το απόγευμα που έγινε στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου & Δημοτικού Γυμναστηρίου Κερατέας, ο Δήμος Κερατέας, ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός (ΔΑΟΚ) και το ΚΑΠΗ, τίμησαν 6 αθλητές του στίβου που διαχρονικά έχουν σχέση με την πόλη.
 

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Ιωάννης Μέγγουλης (1900-1983) που την τριετία 1925-1928 υπήρξε πρωταθλητής στους δρόμους 400μ., 800μ., 1500μ., ενός μιλίου, 5000μ., 10000μ., 20000μ., και Μαραθώνιου δρόμου.
Ο Ιωάννης Μέγγουλης υπήρξε αθλητής του Πανελλήνιου Γ.Σ και όλα τα στοιχεία για την αθλητική του δραστηριότητα προέρχονται από το αρχείο του Συλλόγου.
Για τον αθλητή αυτό μίλησε με θερμά λόγια ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού, ζητώντας από το γιο του, τα εγγόνια και τους συγγενείς να κάνουν μαζί τα αποκαλυπτήρια της εντιχοισμένης προτομής του στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Κερατέας που πήρε το όνομά του. Η προτομή είναι έργο των γλυπτών Θύμιου Πανουργιά και Μάρως Μπαρτζίλη.
Για τον Μέγγουλη ο Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού διάβασε ένα χαρακτηριστικό άρθρο της «Αθλητικής Εβδομάδας» το 1928 την εποχή που μεσουρανούσε το αθλητικό του άστρο… Το υπογράφει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιατρικής από την Κερατέα Πάνος Π. Παναγιώτου και περιγράφει αδρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο πρωταθλητής των αγωνισμάτων δρόμου την εποχή εκείνη. Ήταν την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε από τον Π. Π. Παναγιώτου και την παρέα του ο Κεραυνός Κερατέας.
Το άρθρο αυτό με τίτλο «Κερατέα» το αναδημοσιεύουμε εδώ:
«Δεν είναι μόνον ο Λούης ο οποίος υπέστη τόσα και τόσα από την αστοργίαν των επισήμων αθλητικών αρχών, ούτε ο Κράνης, ο οποίος πολλά έπαθε αφ’ ότου επεδόθη εις τον αθλητισμόν. Είναι και άλλοι μέσα στους οποίους ας συγκαταλεχθή και ένας άλλοτε γνώριμος στο στάδιο και στη νίκη. Ο εκ  Κερατέας αθλητής Ιωάννης Μέγγουλας. Ο αθλητής αυτός με την ευγενή φιλοδοξίαν του στίβου, που θα μπορούσε να δοξάσει πολλές ακόμη φορές την πατρίδα του και τ’ όνομά του, έχει καταδικασθεί  από την φίλαθλον κοινωνίαν (δε λέμε Κράτος) να δουλέψη (ακούτε) στις μπούκες των μεταλλείων Λαυρίου να κουβαλάη είτε να πατάη σταφύλια στα πατητήρια του ενός και του άλλου και παρά λίγο να καταλήξει τζόκεϋ στον ιππόδρομο του Φαλήρου!!! Τι αίσχος!
Προχθές ακόμα τιμήθηκε στους Πανθρακικούς. Ο Μαραθώνειος των 30χλμ. τον είδα πρώτον και στους Ελληνορουμανικούς, όπου νίκησε τον Κράνη, τον εθαύμασαν. Το όνομα του «Πανελλήνιου» το κράτησε ψηλά. Η κοινότης του χωριού μας για να τον ενθαρρύνη  τουβγαλε  πρόπερσυ ένα κοντύλι από μερικές χιλιάδες. Μα στον ώμο του έφερνε δύο αδερφές και μία μάννα. Πόσο θάφτανε το ποσόν αυτό; Το μεροκάματό του ποικίλλει μεταξύ 40 και 70 δραχμών. Μπορεί κανείς να σκεφθεί τι θα μπορούσε να κάνη μ’ αυτά, δεδομένου ότι έξοδα μεταβάσεως κι επιστροφής στην Αθήνα ίσα – ίσα που μας κάνουν εξήντα δραχμάς. Αλλά primum vivere et deinde philosophare. Κύττα να ζήσης πρώτα κι έπειτα βλέπουμε.
Η παραγνώριση όμως μιας αξίας είναι αυτόχρημα έγκλημα. Η συνειδητή καταδίκη της στην αφάνεια με τι ισοδυναμεί; Τον λόγον έχει η κοινότης Κερατέας. Ας μας συγχωρήση δε διότι θα κάμωμε ένα βήμα τολμηρό. Θα ηθέλαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως σε κάθε προϋπολογισμό αναγράφεται ένα κοντύλι ειδικώς για τα αθλητικά έξοδα του Μέγγουλα. Και νομίζομαι ότι οιαδήποτε κατηγορία εναντίον του μέτρου αυτού θα είναι αστήρικτος. Το πρώτον βήμα έγινε από τον αναγκαστικό συνεταιρισμό, ο οποίος επροίκισε τον νεοσυσταθέντα αθλητικόν σύλλογον μας με αθλητικά όργανα αξίας πέντε χιλιάδων δραχμών. Δεν είναι δυνατόν τώρα και η κοινότης, αν όχι να υπερθεματίση πάντως να μην υστερήση και αυτή στο ζήτημα αυτό;
Ο σύλλογος μας φιλοδοξεί να περιλάβη στους κόλπους του τον Μέγγουλα. Αλλ’ από μίαν άπρακτον εγγραφή, προτιμωτέρα η αποχή. Εφ’όσον δε τα χρήματα λείπουν και ο σύλλογος θα μείνη καθαυτό Ελληνικός σύλλογος με έμβλημα το μοιρολατρικό «δε βαριέσαι» και ο Μέγγουλας θα συνεχίση την δύσιν του, έπειτα από ένα λαμπρό μεσουράνημα πάνω στο Ελληνικό αθλητικό στερέωμα.
Από τον κ. Ανδριτσάκην, τον ρέκτην και φιλοπρόοδον πρόεδρον της κοινότητος Κερατέας, αναμένομεν πολλά. Πιστεύομεν ότι θα επιληφθή συν τοις άλλοις και του ζητήματος αυτού. Θα είναι τιμή του και ας μη λαμβάνη υπ’ όψιν του τον θόρυβον μερικών, θόρυβον ο οποίος προέρχεται από παντελή άγνοιαν των πραγμάτων.
Τι περιμένει κανείς από αγράμματους, αμόρφωτους και αναχρονισμένους ανθρώπους, στους οποίους ταιριάζει τόσο καλά το Φωκιλίδειον:
Μηδέποτε κρίνειν αδαήμονας άνδρας εάσης την σοφίαν σοφός ιθύνει, τέχνας δε ομότεχνος. Ου χωρεί μεγάλην διδαχή αδίδακτος ακοή, ου γαρ δη νοέοντα οι μηδέποτε εσθλά μαθόντες.»
 
Ακολούθως τιμήθηκε η Ολυμπιονίκης στην Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008 Χρυσοπηγή Δεβετζή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα τριπλούν η οποία είναι δημότης Κερατέας. Ο Δήμος συμβολικά έδωσε το όνομα του Δημοτικού Σταδίου Κερατέας προς τιμήν της χαρίζοντάς της μία απλή ανθοδέσμη για την προσφορά της.
Στη συνέχεια τιμήθηκε ο Δημήτρης Πετρολιάγκης ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας πρώτος Έλληνας αθλητής τα έτη 2008,2009 στο Σπάρταθλο (τον αγώνα δρόμου Αθήνα – Σπάρτη 250 χλμ) κάτοικος Κερατέας.
Στην εκδήλωση πήρε μέρος προς τιμήν του και ο Τάσος Σκουλής εκ των ιδρυτών του Σπαρτάθλου μεγάλη προσωπικότητα των αγώνων υπεραποστάσεων τιμώντας τον Δημ. Πετρολιάγκη. Το Σπάρταθλο καθιερώθηκε στα χνάρια του ημεροδρόμου της αρχαιότητας Φειδιππίδη που το 490 πΧ πριν τη μάχη του Μαραθώνα όπως εξιστορεί ο Ηρόδοτος έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη μέσα σε δύο μέρες για να ζητήσει βοήθεια μπροστά στον κίνδυνο των Περσών.
Την αναμνηστική πλακέτα του Δήμου Κερατέας στον Δημ. Πετρολιάγκη απένειμε η Χρυσοπηγή Δεβετζή.
   
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york