Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής για το σχ. νόμου προστασίας δασών

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, που ως γνωστόν έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο νόμου προωθήθηκε άμεσα από την Νομαρχία στους 15 Πυρόπληκτους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής προκειμένου να επεξεργασθεί παράλληλα από τα αντίστοιχα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια.

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντινομάρχης Χ. Δαμάσκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρατηρήσεις και επισημάνσεις που έγιναν κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της οποίας παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι των ΟΤΑ που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Στην συνέχεια έλαβαν το λόγο οι παριστάμενοι βουλευτές Π. Ασπραδάκης, Ν. Καντερές, Μ. Βορίδης, ο Νομάρχης Λ. Κουρής, πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ,ο Δήμαρχος Διονύσου Σπ. Δαρδαμάνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Ν. Βούλγαρης, ο Αντιδήμαρχος Νέας Μάκρης Ι. Αρμάος και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στα διάφορα άρθρα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διατυπώσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση:

* - η πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο είναι θετική, αφού μάλιστα συνοδεύεται από την δέσμευση ότι η τακτική της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και δεν είναι ευκαιριακή.
* - θετική κρίνεται επίσης η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, ως τμήμα της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών εντός αναδασωτέων περιοχών. Κρίνεται όμως απαραίτητη η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσία αυτής σύμφωνα με την πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
* - θετική είναι ακόμη η υιοθέτηση Συστήματος Τηλεσκοπικής Χαρτογράφησης για τον εντοπισμό των αυθαίρετων κτισμάτων, ένα σύστημα που ήδη επεξεργάζεται το ΤΕΕ για λογαριασμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
* - η αναγκαία προώθηση με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο της κτηματογράφησης όσο και της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών πρέπει να γίνει με ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.
* - το μέτρο της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών πρέπει να συνδυασθεί με την πράξη κήρυξης των αναδασωτέων περιοχών, όπως έχει προτείνει και με παλαιότερη απόφαση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.
* - οι προβλέψεις για διακοπή οικοδομικών εργασιών σε κτίρια που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια (άρα και έγκριση δασαρχείου) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και κοινωνική αναστάτωση. Προτείνεται ο εντός τακτού χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός διμήνου, επανέλεγχος όλων των εν εξελίξει οικοδομών από ειδικές επιτροπές με συμμετοχή εξειδικευμένων επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και περιβάλλοντος. Θεωρούμε επιβεβλημένο τα όποια μέτρα ληφθούν για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων από έργα ιδιωτών να ληφθούν και για τα έργα των φορέων που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* - οι προβλέψεις του άρθρου 6 δεν πρέπει να περιληφθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου, αφού αποτελούν περιπτωσιακή αντιμετώπιση στο μεγάλο θέμα της δασικής νομοθεσίας, που πρέπει να αναθεωρηθεί συνολικά μετά από δημόσια διαβούλευση.

Εκτός των ανωτέρω το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θεωρεί επιβεβλημένη, πέραν της νομικής προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων, η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου δράσης για την ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ειδικότερα πρέπει άμεσα να προωθηθούν:

* - η προστασία του πυρήνα των ορεινών όγκων της Αττικής
* - η στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης
* - η ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην ευρύτερη περιοχή.
* - η αναστολή, λόγω της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της προώθησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (ΡΣΑ), προκειμένου να υπάρξει συνολική αναθεώρησή του όπως κατ΄ επανάληψη έχει προταθεί από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θεωρεί τέλος ως εξαιρετικά σημαντική την προώθηση όλων των δράσεων που περιλαμβάνονται στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που κατατέθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york