Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ποινική δίωξη σε Δούρου, Ψηνάκη, Μπουρνούς και σε 17 υπηρεσιακούς παράγοντες για την τραγωδία στο Μάτι

Ποινικά υπόλογοι για την πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς, είναι οι Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, Ευάγγελος Μπουρνούς, πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής. Το ίδιο ισχύει και για τον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στη Νταού Πεντέλης.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στρέφονται συνολικά σε βάρος 20 ατόμων.
Οι διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος, και αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Για τα εν λόγω αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που, όμως, υπό εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να φθάσουν ως και τα 10 χρόνια.
Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια της. Ειδικότερα, επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος».

Παράλληλα παραμένουν «ανοικτές» ακόμη έξι δικογραφίες για την τραγωδία στο Μάτι και ειδικότερα:
- Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
- Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
- Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός) 
- Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
- Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.
Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york