Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα, προσέθεσε, αλλά μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρζες. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», πρόσθεσε.

"Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία", υπογράμμισε ο Μπόρζες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για το δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας είναι "εξαιρετικά σημαντικό", προσέθεσε, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι "να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία", εξήγησε.
 
Υπάρχει, όμως, ένας όρος, η Ελλάδα πρέπει να βάλει "το σπίτι της σε τάξη" και "αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται", υπογράμμισε. Αν οι Ελληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε "αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα", προειδοποίησε.
 
Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα "μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης" και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα "απέχει πολύ από την πραγματικότητα", υπογράμμισε επίσης ο Μπόρζες.
 
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις του Ταμείου όσον αφορά μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από τους ευρωπαίους ηγέτες, η οποία αφορά την εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει "ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο", κατέληξε.

enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york