Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δημόσια Διαδημοτική Διαβούλευση των Δήμων Βάρης-Κορωπίου-Παιανίας-Γλυκών Νερών Μεγάλες αντιδράσεις για το νέο σχέδιο Π.Δ. για την Προστασία του Υμηττού

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα ζητήσουν οι Δήμαρχοι
Κοινές δράσεις
των Δήμων Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας, Γλυκών Νερών
το επόμενο διάστημα
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου, η διαδημοτική διαβούλευση των Δήμων Βάρης, Κορωπίου, Παιανία, Γλυκών Νερών για το σχέδιο Π.Δ για την Προστασία του Υμηττού που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ.
Οι Δήμαρχοι Κορωπίου Θεόδωρος Β. Αθανασόπουλος, Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης Γλυκών Νερών κ. Γεώργιος Π. Σιώκος και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Βάρης κ Θωμάς Δεληγιάννης, Κορωπίου κ.Αντώνης Ντούνης, Παιανίας, κ. Κωνσταντίνος Μπουλμέτης προήδρευσαν της διαβούλευσης και ανέπτυξαν τις θέσεις των Δήμων τους. Το λόγο έλαβαν δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι Αν. Αττικής, βουλευτές Περιφέρειας Αττικής, σύλλογοι ( Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, Κυνηγετικός Κορωπίου,τοπικοί-εξωραϊστικοί, η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής και πολίτες. Παρευρέθηκε και η αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ.Οι παρόντες βουλευτές ( Γ. Βλάχος, Β. Οικονόμου, Ν.Καντερές ) συμφώνησαν με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης και τάχθηκαν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Οι αποφάσεις των Δήμων έχουν παρθεί με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπολιτεύσεων, είναι ομόφωνες.
Τι συζητήθηκε-σημεία συμφωνίας της Διαδημοτικής Διαβούλευσης
1. Υμηττός. Μελέτες πριν το νέο Π.Δ. Να ανασταλεί η Διαβούλευση για 3μήνες προκειμένου να γίνουν :
1.1 Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη ζώνη Νatura του Υμηττού, Αισθητικό Δάσος Καισαριανής- Λίμνη Βουλιαγμένης, η οποία έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το Διάταγμα Νatura 2000 μέχρι το έτος 2006.
1.2 Οι γεωλογικές –υδραυλικές μελέτες για τον καθορισμό των θέσεων των ρεμάτων του Υμηττού μέσα στις ζώνες Α και Β\
1.3 Να οριστικοποιηθούν οι Δασικοί χάρτες του Υμηττού
Τα αποτελέσματα των ανωτέρω Μελετών να αποτελέσουν τη βάση για την Οριοθέτηση της ζώνη Νatura 2000, των Ζωνών Προστασίας Α και Β του Υμηττού καθώς και των δράσεων που θα απαιτηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών διοικητικής ευθύνης των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό.
2. Να γίνει αναφορά στο θέμα των Νέων Οδικών Αξόνων της Αττικής οδού οι οποίοι δεν αποτυπώνονται στον χάρτη Διαβούλευσης παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου με την υπ. αριθμ. 136013/7-8-2009/ΕΥΠΕ Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, παρά την ανακοίνωση της αναστολής-ματαίωσης προ εξαμήνου του έργου στην περιοχή Κορωπίου-Σήραγγα Μεσογείων – Αγία Μαρίνα. (Ο Δήμος Κρωπίας έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης).
3. Να αφαιρεθούν οι Ζώνες Α των ρεμάτων στην περιοχή Κορωπίου, τα οποία τοποθετήθηκαν στο χάρτη Διαβούλευσης χωρίς να υπάρχουν στο έδαφος και μάλιστα σε θέσεις επίπεδες με καλλιέργειες.
4. Να οργανωθούν επιτόπιες επισκέψεις με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των μελών της ΕΕ του ΟΡΣΑ στο Υμηττό και στις ζώνες προστασίας Α και Β με τη συνοδεία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των ορεινών, δασικών και αγροτικών περιοχών του Κορωπίου, της Βάρης, της Παιανίας-Γλυκών Νερών που περιβάλλουν τον αγαπημένο μας Υμηττό είναι επιβεβλημένη.
5. Οι οικισμοί Χέρωμα, Κίτσι, Σκάρπιζα, Προσήλιο
Οι οικισμοί των Δήμων Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας ( Χέρωμα, Κίτσι, Σκάρπιζα, Προσήλιο) που περιλαμβάνονται στην ζώνη Α και Β, οι οποίοι προϋπήρχαν του Π.Δ του 1978 να εξαιρεθούν των ζωνών του Διατάγματος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως οργανωμένοι οικισμοί. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομηρία αυτών των περιοχών και των κατοίκων.
6. Οι επεκτάσεις της ζώνης Α σε πεδινές εκτάσεις της ζώνης Β του Δήμου Κορωπίου και η διατήρηση ορεινών όγκων και δασικών εκτάσεων στην ζώνη Β δίχως τη μετατροπή τους σε ζώνη Α (!)
Οι προτεινόμενες επεκτάσεις της ζώνης Α΄ μέσα σε πεδινές-γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Κορωπίου και του Δήμου Παιανίας της ζώνης Β αποτελούν δήμευση της δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας στον Υμηττό. Είναι μια ακραία κρατική πολιτική, που δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις και καταστρατήγηση διατάξεων του Συντάγματος. Η διατήρηση δε ορεινών όγκων και δασικών εκτάσεων στην ζώνη Β δίχως τη μετατροπή τους σε ζώνη Α (!)αποτελεί παραφωνία στην προσπάθεια για την πραγματική προστασία του Υμηττού και κίνδυνο και πρόκληση για καταπατήσεις εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου .
7. Οι χρήσεις στην Β ΄ζώνη
Να επανεξεταστούν οι προτεινόμενες επιτρεπόμενες χρήσεις στην Β ΄ζώνη στη βάση των αρχών της πράσινης-ήπιας ανάπτυξης στη περιοχή των Δήμων μας με τη δημιουργία βιοκλιματικών εγκαταστάσεων σε μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις, με χαμηλό ύψος ( διώροφα) με πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης (15%) και Συντελεστή Δόμησης 0,20. Προτείνουμε να επιτραπεί η ανέγερση Νοσοκομείων, Θεραπευτηρίων, Ευαγών ιδρυμάτων και αθλητικών εγκαταστάσεων μετά από ειδική Μ.Π.Ε με αυστηρούς όρους και περιορισμούς λαμβάνοντας υπ’ όψη την ειδική ΜΠΕ της ζώνης Natura 2000. Πρέπει να επισημανθεί ότι το μικρό ποσοστό κάλυψης των εν λόγω εγκαταστάσεων και ο πολύ χαμηλός συντελεστής δόμησης θα δημιουργήσει μέσα στις μονάδες αυτές μεγάλες αγροτικές εκτάσεις που η καλλιέργειά τους θα συμβάλει στη διατήρηση της χλωρίδας στην περιοχή και θα βοηθήσει τη διατήρηση και ανάπτυξη της πανίδας.
\
8. Η συμβολή των κυνηγετικών συλλόγων
στην προστασία του Υμηττού
Να συνεχίσει να υφίσταται η θηρευτική δραστηριότητα στην καθορισμένη περιοχή (το ½ περίπου της συνολικής έκτασης που περιλαμβάνει το Π.Δ.). Πρέπει να επισημανθεί πως η θήρα δεν ενέχει κίνδυνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το προστατευταίο αντικείμενο δεν μπορεί και δεν επηρεάζεται από τη θήρα. Απόδειξη είναι πως η θηρευτική δραστηριότητα συνυπάρχει αρμονικά τόσα χρόνια με την ξεχωριστή βιοποικιλότητα του Υμηττού. Η θήρα στην περιοχή υπόκεινται σε αυστηρό καθεστώς και συχνούς ελέγχους από τη θηροφυλακή που οι ίδιοι οι κυνηγοί πληρώνουν από τους δικούς τους πόρους. Ιδιαίτερα η πολυετής δράση ενός από τους μεγαλύτερους Κυνηγετικούς Συλλόγους της χώρας, του Κορωπίου συμβάλλει αποφασιστικά στη δασοπυροπροστασία συγκροτώντας κάθε χρόνο ομάδα εθελοντικής δασοπυρόσβεσης με 24ωρη παρουσία στον Υμηττό, στον εμπλουτισμό της πανίδας και της χλωρίδας με ορθολογικές απελευθερώσεις θηραμάτων κάθε χρόνο, στη βελτίωση των βιοτόπων της πτηνοπανίδας σπέρνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα στρέμματα γης, στην παροχή νερού τοποθετώντας μεγάλο αριθμό ποτιστρών όχι μόνο στα θηρεύσιμα είδη αλλά και στα προστατευόμενα που διαβιούν στον Υμηττό, στην αποτροπή των καταπατήσεων των δασικών εκτάσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Η εξορία των κυνηγών από τον Υμηττό, δίνει το πράσινο φως στους επίδοξους καταπατητές ή παράνομους να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητοι.
9.Οι ευθύνες για τις αυθαιρεσίες στον Υμηττό
Η αυθαίρετη δόμηση, το αυθαίρετο πάρκο κεραιών, οι κρατικές ή ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις ή τα λατομεία μέσα στην καρδιά του Υμηττού, τα «παράθυρα του νόμου», η μη εφαρμογή των νόμων από τα εντεταλμένα όργανα του κράτους και από κοινωνικά ανεύθυνα άτομα πρέπει να αποτελούν σημεία προβληματισμού για το κομματικό και πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και αφορούν διαχρονικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εκπροσώπησης.
10. Ο Υμηττός είναι η ταυτότητα των Δήμων μας
Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι αποφάσεις για την ουσιαστική προστασία του βουνού. Ότι είναι δασικό στον Υμηττό, ότι αποτελεί με βάση επιστημονικά δεδομένα αναπόσπαστο τμήμα του ορεινού όγκου και της ζώνης Natura δεν θίγεται με τις προτάσεις μας. Ο Υμηττός είναι η ταυτότητα των Δήμων μας και αποτελεί πλέον το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα και τα Μεσόγεια. Κάθε μέτρο προστασίας του πρέπει να είναι πρακτικά εφαρμόσιμο και να δημιουργεί κοινές αντιλήψεις και αξίες στον κάτοικο και τον επισκέπτη ώστε να σεβαστεί κάθε νομοθετική ρύθμιση, που συμβάλει στην διάσωση ενός δασικού-ορεινού οικοσυστήματος κρίσιμου για τη συνέχιση της ζωής, κρίσιμου για τη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Υμηττός μας ενώνει. Η αγωνία να διατηρήσουμε το βουνό όπως μας το παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές, είναι πολύ μεγάλη. Όλοι για αυτό αγωνιζόμαστε.
11. Κάλεσμα για κοινή δράση
Καλούμε επίσης τον ΣΠΑΥ, τα Δημοτικά Συμβούλια, τις εθελοντικές οργανώσεις δασοπυροπροστασίας καθώς και τις αυτόνομες κινήσεις και δημοτικές παρατάξεις της δυτικής πλευράς του Υμηττού, για την ανάπτυξη & υποστήριξη κοινών ενεργειών και θέσεων.
Άμεσες Ενέργειες και μορφές αγώνα
Επιστολή και συνάντηση με Πρωθυπουργό και βουλευτή Αττικής και την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μπιρμπίλη πριν την λήξη της διαβούλευσης.
  • Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας, Γλυκών Νερών και του ΣΠΑΥ.
  • Διοργάνωση επιτόπιων επισκέψεων της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των μελών της ΕΕ του ΟΡΣΑ στο Υμηττό και στις ζώνες προστασίας Α και Β με τη συνοδεία μέσων μαζικής ενημέρωσης
Συγκέντρωση στην έδρα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας την ημέρα της τελικής συνεδρίασής της
Σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, νομικές ενέργειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δυναμικές μορφές αγώνα.
Ποιες είναι οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου
όπως διατυπώθηκαν στη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
  1. Να χαρακτηρισθούν οι ορεινές Δασικές εκτάσεις (1) έως (6) της Ζώνης Β ως Ζώνη Α
  2. Τα όρια Ζωνών Α και Β του Π.Δ. 544/1978 Ζωνών Υμηττού στην περιοχή Χαλιδού-Μπουρμπουτσάνα-Κάστρο και Νότια του Δήμου μας να παραμείνουν τα ίδια εκτός των Ορεινών όγκων που προαναφέραμε από 1 έως 6.
  3. Να αφαιρεθούν οι Ζώνες των ρεμάτων από το χάρτη που συνοδεύει την πρόταση διότι στις θέσεις αυτές υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες και oί θέσεις των ρεμάτων θα πρέπει να προκύψουν από Γεωλογική-Υδραυλική Μελέτη της Περιοχής.
  4. Να προηγηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Οικότοπο Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI)Υμηττό Αισθητικό Δάσος Καισαριανής- Λίμνη Βουλιαγμένης (GR 3000006) και στη συνέχεια να καθορισθούν τα όρια των Ζωνών Α και Β.
  5. Να ενημερωθεί ο Χάρτης που συνοδεύει την πρόταση του Ο.Ρ.Σ.Α. με τους Νέους Οδικούς Άξονες που διέρχονται από τις Ζώνες Α και Β και που έχουν εγκριθεί με την υπ’ αριθμ.136013/7-8-2009 ΕΥΠΕ Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά της οποίας ο Δήμος μας έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Σημειωτέων ότι σύμφωνα με την παράγραφο (η’) του πρακτικού επεξεργασίας 67/1998 του ΣτΕ τμήμα Ε’ απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινητοδρόμων από την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού.
  6. Nα επιτραπεί η καλλιέργεια των αγροτικών εκτάσεων στις ζώνες Α και Β του προεδρικού διατάγματος 544/1978 καθώς και οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την καλλιέργειά τους, όπως επίσης να επιτραπεί και η εγκατάσταση θερμοκηπίου διότι οι περιοχές αυτές είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στα Μεσόγεια, κατάλληλες για βιολογικές καλλιέργειες λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου, της Αττικής Οδού και των βιομηχανιών που υπάρχουν στις βιομηχανικές περιοχές.
  7. Να επιτραπεί η θήρα (Κυνήγι) σε όλες τις Ζώνες Α, Β, Γ διότι οι κυνηγοί προστατεύουν με την παρουσία τους τη χλωρίδα, αποτρέπουν εμπρηστές, προλαμβάνουν πυρκαγιές ενώ προστατεύουν και την πανίδα από τη λαθροθηρία και γενικά την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού από τους καταπατητές.
  8. Να επιτραπεί η ανέγερση εκτός των προτεινόμενων Βιοκλιματικών Εκπαιδευτηρίων και η ανέγερση Νοσοκομείων ,θεραπευτηρίων, Ευαγών Ιδρυμάτων και Αθλητικών εγκαταστάσεων στη Ζώνη Β. Όλες αυτές οι χρήσεις που προτείνουμε θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και είναι αποτρεπτικές για εγκαταστάσεις οχλουσών δραστηριοτήτων (αποθήκες ανεξέλεγκτη εναπόθεση στερεών αποβλήτων κ.τ.λ.) Προτείνουμε αρτιότητα 30 στρεμμάτων για τις πιο πάνω χρήσεις. Η περιοχή Β του Π.Δ. 544/1978 είναι η μοναδική περιοχή που έχει απομείνει στη επικράτεια του Δήμου μας με χαρακτηριστικά κατάλληλα για ανάπτυξη δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης .
  9. Να εξαιρεθούν από τη Ζώνη Προστασίας Υμηττού οι Οικισμοί Σκάρπιζα και Κίτσι, οι οποίοι ανήκουν στη Ζώνη Β και Γ με χρήση γεωργίας, χρήση που δεν είναι εφικτή σήμερα διότι οι περιοχές αυτές είναι διαμορφωμένοι οικισμοί.
  10. Να οριστεί από τώρα ως φορέας Διαχείρισης και επίβλεψης της κατάστασης προστασίας του Υμηττού όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος , οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής.
  11. Ο Δήμος Κορωπίου διατηρεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα της κυριότητάς του ως ιδιοκτήτης στις δασικές εκτάσεις του όρους Υμηττού ,τις ευρισκόμενες στα διοικητικά του όρια και επιφυλάσσεται να προσφύγει σε κάθε είδους διεκδικήσεις και με κάθε μέσον ενώπιον ,πάσης Αρχής και Δικαστηρίου.
Ακολουθεί ο χάρτης που συνέταξε ο Δήμος Κρωπίας με τις προτάσεις του

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york