Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ

|

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε άλλος ένας εθελοντικός καθαρισμός στον υγρότοπο της Βραυρώνας την Τετάρτη 21/4, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας», το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Δήμο Μαρκόπουλου.

Ο καθαρισμός του υγροτόπου υλοποιήθηκε από την Ορνιθολογική, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας, οι μαθητές και δάσκαλοι του οποίου, επέλεξαν με μεγάλη χαρά και όρεξη, να αφιερώσουν τη σχολική τους εκδρομή στη φροντίδα του γειτονικού τους υγροτόπου. Στον καθαρισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μαθητές, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην παραλιακή ζώνη του υγροτόπου, όπου υπήρχε μεγαλύτερη συγκέντρωση σκουπιδιών, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε καθαριστεί και πάλι πριν από τέσσερις μήνες. Ο καθαρισμός διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και το αποτέλεσμα ήταν να απομακρυνθεί από τον υγρότοπο, με μέσα του Δήμου Μαρκοπούλου, περίπου ένας τόνος σκουπίδια! Μετά τον καθαρισμό, οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ειδικά σχεδιασμένες από την Ορνιθολογική για τον Υγρότοπο Βραυρώνας, με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υγροτόπου, να στοχαστούν περιβαλλοντικά προβλήματα και ίσως να αναθεωρήσουν συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής υγροτόπου Βραυρώνας.

Δυστυχώς, κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν τον υγρότοπο Βραυρώνας ως χωματερή, όπου μπορούν να πετάνε σκουπίδια και μπάζα, καταστρέφοντας έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες υγροτόπους της Αττικής. Τα παιδιά έδωσαν για άλλη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που αδιαφορούν για το μέλλον του υγροτόπου και η προσπάθεια τους θα επαναληφθεί σύντομα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και μακάρι το παράδειγμα τους να το ακολουθήσουν όλοι.

Οφείλουμε όλοι μας να επιλέξουμε αν θέλουμε να αφήσουμε τον υγρότοπο στη μοίρα του ή να τον αναδείξουμε σε μια όαση ζωής για τον άνθρωπο και τη φύση. Ας αναλάβουμε λοιπόν δράση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york