Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Προβλήματα που οξύνει το... κρύο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς κάνουν πιο τρωτούς καθώς ο οργανισμός μας κουράζεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, ενώ πέφτουν και οι άμυνες του ανοσοποιητικού μας.


Προβλήματα που οξύνει το κρύο

Οι ρευματισμοί, ειδικά αυτοί της αρθρίτιδας, είναι πιο συχνοί και πιο έντονοι όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός. Τα κύτταρα των χόνδρων λαμβάνουν τις πληροφορίες που τους έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Προσοχή στα φάρμακα για την υπέρταση, τον υποθυρεοειδισμό ή τη στηθάγχη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαταράξουν τις διαδικασίες που εκκινεί ο οργανισμός για να μπορέσει να παλέψει το κρύο. Αυτό το κάνουν και φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά.

Το αναπνευστικό επίσης επιβαρύνεται. Οι κρίσεις άσθματος είναι πιο συχνές ή πιο σοβαρές, ενώ υπάρχει και τον ενδεχόμενο πρόκλησης χρόνιας βρογχίτιδας.

Οι άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο με το κρύο, καθώς τα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματός μας συστέλλονται για να στείλουν το αίμα κυρίως στα ζωτικά όργανα και η καρδιά πρέπει να χτυπάει πιο γρήγορα. Αυτή η επιπλέον κόπωση της καρδιάς ευθύνεται και για την αύξηση των κρουσμάτων εμφραγμάτων τον χειμώνα.

Η συνολική χοληστερίνη μας είναι επίσης πιο υψηλή τον χειμώνα. Η αύξησή της μπορεί να είναι απειροελάχιστη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αυξηθεί και κατά 0,10 γραμμάρια ανά λίτρο. Το γεγονός ότι καθόμαστε περισσότερο τον χειμώνα και παίρνουμε και βάρος ίσως είναι η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί είναι κάποιες φορές μικρότερος, γεγονός που έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των συγκεντρώσεων χοληστερίνης.

Καταρροή, γρίπη και βρογχίτιδες είναι ιώσεις που... κάνουν πάρτι τον χειμώνα, καθώς το κρύο συμβάλλει στην ανάπτυξη των ιών της αναπνευστικής οδού. Ομως το κρύο επιδρά και εμμέσως στην πρόκληση όλων αυτών των ιώσεων. Μικρά κύτταρα στις βλεννώδεις μεμβράνες του ωτορινολαρυγγολογικού συστήματος και των βρόγχων μας είναι επιφορτισμένα με το να αποβάλλουν τα μικρόβια που κάνουν επιθέσεις. Ομως όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, η θερμοκρασία στις αναπνευστικές οδούς πέφτει και αυτό δεν βοηθάει τα κύτταρα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.


Μέτρα για να μειώσετε την επιβάρυνση του οργανισμού από το κρύο
Περιορίστε στο μίνιμουμ τη σωματική προσπάθεια σε εξωτερικό χώρο όταν κάνει κρύο.

 Καλυφθείτε καλά όταν βγαίνετε, ξεκινώντας από το κεφάλι. Από αυτό σημειώνεται μεγάλη απώλεια θερμότητας, οπότε το σώμα μετά χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του.

Προτιμήστε να φοράτε πολλά ρούχα αντί ένα και βαρύ, γιατί τα στρώματα που δημιουργούν τα πολλά ρούχα αυξάνουν τα επίπεδα προστασίας.

Αποφύγετε όσο είναι δυνατό την εναλλαγή κρύου και ζεστού περιβάλλοντος.

Συνεχίστε να πίνετε ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα και ας μη διψάτε επειδή κάνει κρύο. Ο οργανισμός εξακολουθεί να έχει ανάγκη από υγρά για να λειτουργήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york