Σε μία ευρεία γκάμα ερωτήσεων, από το μνημόνιο και την φορολογία, ως τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή του συνέντευξη στο Twitter, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κουμουνδούρου, η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον Αλέξη Τσίπρα στο #asktsipras έγινε πρώτο «trending topic» στην Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσει και τρίτο παγκοσμίως, με περίπου 32.000 tweets.
Την ίδια ώρα, ξένα συνεργεία κατέφθαναν από νωρίς χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου για να καταγράψουν την διαδικτυακή συνέντευξη, κάνοντας ακόμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσει πως …νόμιζε ότι έδινε συνέντευξη στο Διαδίκτυο.
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, έκανε λόγο για θεσμοθέτηση τέτοιας διοικητικής δομής, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του πρωθυπουργού.
Στο ζήτημα της φορολογίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε λάθος την αίσθηση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα πληρώνει κανείς φόρους. «Θα πληρώνουν όλοι, αλλά περισσότερα οι έχοντες και οι κατέχοντες», είπε, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να στηριχθούν κράτος και απαραίτητες κοινωνικές δομές. Παράλληλα υποστήριξε πως το θέμα είναι να σταματήσει το «πάρτι».
Ειδικά για τον ΦΠΑ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί, πλην όμως θα μειωθεί στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», συνέχισε, θυμίζοντας τις δύο σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταψηφίστηκαν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα επανεξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Επανέφερε δε, την πρότασή του για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. «Τη δικαστική διερεύνηση δεν την κάνουν η Βουλή και τα κόμματα. Αλλά αυτό που εμείς έχουμε εξαγγείλει και θα υλοποιήσουμε, είναι να γίνει εξεταστική επιτροπή –που και ο κ. Σαμαράς έχει υποσχεθεί και δεν την έκανε- για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Χωρίς ρεβανσιστική λογική, αλλά είναι κάτι που δικαιούται ο ελληνικός λαός, να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα», είπε, ζητώντας την απόδοση πολιτικών ευθυνών στη βάση μίας ψύχραιμης διερεύνησης όλων των πτυχών εκείνης της περιόδου, υπέρ της ομαλοποίησης της Δημοκρατίας στη χώρα.
Σε ερωτήσεις αναφορικά με το θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του ‘εξορθολογισμού’ των σχέσεών τους, υποστηρίζοντας πως ο διακριτός του ρόλος μπορεί να προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο.
Ερωτηθείς πάντως για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, περιορίστηκε να μιλήσει για ένα ‘πολύ ευαίσθητο θέμα’, αποφεύγοντας να το ανοίξει, ενώ για τις επικρίσεις που δέχθηκε με αφορμή την αφίσα της διαδικτυακής συζήτησης για προσβολή των ιερών συμβόλων, υποστήριξε πως «δεν είμαστε και στον Μεσαίωνα»…
Έκπληξη προκάλεσε και η απάντησή του ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών της χώρας, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.
Όσον αφορά στην αστυνομία, τάχθηκε υπέρ της συνολικής μεταρρύθμισής της ώστε να εκδημοκρατιστεί και να ανταποκρίνεται στον ρόλο της που είναι η πάταξη της εγκληματικότητας.
Παρατήρησε πάντως ότι «θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόθεση του κόμματός του δεν είναι ο αφοπλισμός της αστυνομίας, αλλά εκείνων που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κέντρων κράτησης και της αντικατάστασής τους από κέντρα φιλοξενίας στα σημεία εισόδου στην χώρα, ενώ υποσχέθηκε την παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
Μεταρρύθμιση παραδέχθηκε ότι χρειάζεται και στο Δημόσιο, απορρίπτοντας όμως τη λογική των απολύσεων. «Θέλουμε έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα, αλλαγές και τομές που θα κάνουν τον ρόλο του δημοσίου ανταποδοτικό», είπε, θέτοντας ως κριτήριο την αποτελεσματικότητα, αλλά και παρατηρώντας επί τη ευκαιρία ότι «πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος».
«Ο παππούς και η γιαγιά πρέπει να ψηφίσουν και για τα εγγόνια τους, ξέρουν τώρα καλά τι να ψηφίσουν», είπε απαντώντας στα περί …κλειδώματος των παππούδων στα σπίτια την ημέρα των εκλογών.
Αντιστοίχως, άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν είχε καμία απολύτως γνώση για τις ερωτήσεις που του έθεταν οι πολίτες, αφού αρνείται να δίνει συνεντεύξεις σε ‘δημοσιογράφους-γλάστρες’, όπως είπε, παραπέμποντας ευθέως στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου