Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Καμπάνα 11,5 εκατ. ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο άνω των 47.400 ευρώ για την απουσία βιολογικών καθαρισμών στα Μεσόγεια

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, παραπέμπει ξανά την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που εμφανίζει στην διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή των Μεσογείων. Πρόκειται για μία προδιαγεγραμμένη απόφαση της ΕΕ, για την οποία υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών είχαν προειδοποίηση το υπουργείο Περιβάλλοντος από το περασμένο καλοκαίρι. Ο κυριότερος λόγος είναι η αδυναμία που παρουσιάζει η χώρα μας να συμμορφωθεί με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με την επιβολή δυσθεώρητου προστίμου. Η ΕΕ ζητά την επιβολή κατ΄αποκοπή προστίμου 11,5 εκ. Ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47.462 ευρώ μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι πρόκειται για εισήγηση της ΕΕ και όχι καταδικαστική απόφαση, σημειώνουν όμως ότι δύσκολα θα αποφύγουμε την επιβολή προστίμου παρά το γεγονός ότι όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση θα έχει υπάρξει πρόοδος στα έργα, η οποία θα συνεκτιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση το βάρος των προστίμων καλούνται με βάση τη νομοθεσία να επωμιστούν οι δήμοι.

H Ελλάδα καταδικάσθηκε για πρώτη φορά το 2007 για μη συμμόρφωση στις επιταγές της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, δηλαδή για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με το υπουργείο στη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές για 17 από τους 23 οικισμούς της δικαστικής υπόθεσης. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές της Χρυσούπολης, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Κατερίνης, του Λιτόχωρου, της Ηγουμενίτσας, της Ναυπάκτου, της Ζακύνθου, των Μεγάρων, του Πόρου-Γαλατά, της Τρίπολης, της Παροικιάς Πάρου, της Καλύμνου, των Μαλίων Κρήτης, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Σήμερα, όσον αφορά τους έξι οικισμούς που αναφέρονται στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας έχει σχεδόν συμμορφωθεί (Λευκίμμη Κέρκυρας, όπου τα έργα υλοποιούνται), ενώ οι πέντε οικισμοί της Ανατολικής Αττικής, έχουν διαφορετική εξέλιξη και συνεπώς χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο οικισμοί έχουν έργα σε εξέλιξη (Μαρκόπουλο, Κορωπί) και ένας τρίτος, η Νέα Μάκρη, διαθέτει ρεαλιστική αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης λύση. Στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, λόγω της έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι ειδικά για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στους τρεις οικισμούς (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη) της Ανατολικής Αττικής η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ, έχουν προχωρήσει και υλοποιούν το σχεδιασμό σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους. Επιπλέον, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το θέμα του εναπομείναντος ΚΕΛ, για την υλοποίηση του οποίου όμως δεν υπάρχει η συναίνεση των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

“Η δημιουργία δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη και στην ευημερία των κατοίκων. Στόχων δηλαδή που αποτελούν θεμελιώδη αρχή τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μέσα από το δρόμο η χώρα θα αποφύγει νέα πρόστιμα και θα αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων”.

http://madatoforos.com

 

1 σχόλια:

Unknown είπε...

«Executive Diploma in International Hotel & Tourism Management»
στο CARIERRA Γλυφάδας!

Το Carierra Business & Computing School (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης «ΔΥΟ»), φορέας του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, με περισσότερα από 30 χρόνια πείρας στην ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση, σε συνεργασία με το London Center of Management, απευθύνεται σε όσους εργάζονται -ή επιθυμούν να εργαστούν- σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον με διεθνείς επαγγελματικές προοπτικές, όπως είναι ο κλάδος του Τουρισμού, προσφέροντας το ετήσιο πιστοποιημένο πρόγραμμα «Executive Diploma in International Hotel & Tourism Management».

Τo Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΔΥΟ» CARIERRA στη Γλυφάδα, φέρει σε όλα τα προσφερόμενα προγράμματα το κύρος και την αξιοπιστία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, παρέχοντας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να καταρτιστούν ή να μετεκπαιδευτούν, τις εξής δυνατότητες:
• Να βελτιώσουν την ικανότητα προσαρμογής τους στις νέες, άκρως ανταγωνιστικές, συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας
• Να αναβαθμίσουν και να εμπλουτίσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και δεξιότητες
• Να επαναπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον τους αναφορικά με το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, ιδιαίτερα όσοι πλήττονται από την ανεργία ή βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο στη σταδιοδρομία τους

Για περισσότερες πληροφορίες – εγγραφές:

CARΙΕRRA (ΚΔΒΜ2) –ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ
Γλυφάδα: Λ. Βουλιαγμένης 57 & Αγησιλάου (Στάση Καράγιωργα)
Τηλ. 2109640117 – 2109606008
www.carierra.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york