Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Χρειάζεται η Οχι η αντιπολίτευση στο Δήμο Παλλήνης; (Γράφει ο Κώστας Λάμπρου)

http://pallinipress.blogspot.gr

Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, αυθεντικός εκπρόσωπος της ‘’ομάδας’’ Παπαδογεωργάκη-Ζούτσου- κ.λ.π, με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα θεωρεί ότι έχουν την καλύτερη ‘’ομάδα’’ για να διοικούν τον Δήμο Παλλήνης εφόρου ζωής. Ισχυρίζεται ότι, αφού η ‘’ομάδα’’ τα κάνει όλα καλά, σχεδόν τέλεια, όλοι οι άλλοι είναι άτυχοι, άρα άχρηστοι για την τοπική κοινωνία.

Άξιο τέκνο των δασκάλων!!!

Τι έχει κάνει διαχρονικά η ‘’ομάδα’’ σε πάμπολλα βασικά ζητήματα που να αποδεικνύει χαρακτήρα πολιτικής οραματικής παρέμβασης στα τοπικά ζητήματα και δεν καθιστούν μία δημοτική παράταξη υποχείριο της κεντρικής εξουσίας και διαχειριστή της όποιας απόφασης άνωθεν;Ας ασχοληθούμε με πολύ λίγα ζητήματα που αφορούν τους δημότες,ιδιαίτερα του Γέρακα.

Πράσινο

Το ποσοστό αστικού πρασίνου στο τσιμενταρισμένο και πυκνοδομημένο Γέρακα είναι πολύ κάτω από τα διεθνή και τα ελληνικά standards πολεοδόμησης.

Προτάσεις για την αύξηση του έχουν γίνει κατά καιρούς. Ορισμένες είναι οι παρακάτω:


α) Διατήρηση του Λόφου της Κεραίας ως πράσινο και χώρος αναψυχής. Είναι πια γνωστό ότι ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ άμεσα για ΄΄αξιοποίησ稴από το ΤΑΙΠΕΔ.

β) Σκέπασμα της Αττικής Οδού στην περιοχή του Γέρακα ως χώρο πρασίνου και πολλαπλών δραστηριοτήτων.Το σκέπασμα της Αττικής οδού πέταξε όταν η «ομάδα» το αρνήθηκε.

γ) Μεταφορά η υπογειοποίηση των Πυλώνων και διάθεση του χώρου για την ανάπτυξη αστικού πράσινου.

Τι έχει κάνει η ‘’διοικούσα ομάδα’’ ειδικά για το παραπάνω; ΤΙΠΟΤΑ.Αντιθέτως το χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ στα λόγια σαν αίτημα για να μην το προβάλουν οι άλλοι.

Αποχέτευση

Μεγάλη ιστορία. Κανένας σχεδιασμός από την «ομάδα». Καμία πρόταση .Ό,τι προκύψει, ό,τι προτείνουν οι άλλοι.

1997: Πρόταση ΥΠΕΧΩΔΕ να συνδεθούμε με τον βιολογικό του νέου Αεροδρομίου των Σπάτων. Αφού αυτό λέει η κεντρική εξουσία, είναι διαταγή για την «ομάδα». Πρόταση που την κατάπιε η HOCHTIEF το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ''ομάδα''. Και πέρναγαν τα χρόνια και γέμιζαν τα υπόγεια και οι δρόμοι λύματα και πλήρωναν οι δημότες μεγάλο φορτίο στους «αχόρταγους» βοθρατζήδες.

2000: Προτάσεις κατοίκων για δημιουργία τοπικού βιολογικού ως δημοτική επιχείρηση , συνεργαζόμενοι και με τους γύρω δήμους, με αντλιοστάσια και μετά από επεξεργασία, να διοχετεύονται μέσω της Αττικής οδού στην Ψυτάλλεια. Πλήρης άρνηση από την ‘’ομάδα’’.

2003: Πρόταση ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Ραφήνας για όλους τους Δήμους. Η ‘’ομάδα’’ επικροτεί χωρίς να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων.

2006: Οι κάτοικοι αντιδρούν και στην ουσία ακυρώνουν αυτήν την λύση. Άλλοι Δήμοι ψάχνουν να βρουν δική τους λύση. Η ’’ομάδα’’ τίποτε.

2008: Στροφή του Δήμου μας επί τέλους στην μερική λύση του προβλήματος, μετά από έντονες πιέσεις των Δημοτών. Συνδέονται τμήματα του Δήμου με κλήση προς την Αγ. Παρασκευή με την Ψυτάλλεια.

2011: Στην Α’ Διαβούλευση εκπροσώπων των φορέων του Δήμου κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για σύνδεση των υπολοίπων τμημάτων του Δήμου με την Ψυτάλλεια , πρόταση η οποία χλευάστηκε από τον δήμαρχο ως ουτοπική και ανεφάρμοστη και η οποία σήμερα υλοποιείται, (εάν υλοποιηθεί τελικά), τρέχοντας πίσω από την πρόταση του Δήμου Σαρωνικού.

2013: Εάν δεν υλοποιηθεί και αυτή η λύση έχει η ‘’ομάδα’’ εναλλακτική πρόταση;

Έργα λειτουργίας τοπικής αγοράς .

Δημιουργία και ανάπτυξη Εμπορικού Κέντρου . Προτάθηκε στο παρελθόν η υπογειοποίηση της Μαραθώνος. Έργο το οποίο θα το κερδίζαμε σαν αντισταθμιστικό όφελος από την κατασκευή της Αττικής οδού. Δεν το σκέφτηκε η ‘’ομάδα’’. Προτάθηκε όμως. Θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει διότι θα παράσερνε την υπογειοποίηση και στην Παλλήνη. Τεράστιο κέρδος εάν είχαν υλοποιηθεί αυτά τα έργα.

Σχολικά κτήρια- containers- εκπαίδευση.

Σχολικά κτήρια = αισθητικές φυλακές. Αντιεκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Πόσο λιγότερο κόστιζε το τετραγωνικό μέτρο ενός κτηρίου αισθητικής φυλακής από ένα κτήριο αρχιτεκτονικά μελετημένο αισθητικής δημιουργίας, ώστε να αποτελεί λειτουργικό εκπαιδευτικό σύνολο με τους δάσκαλους και το περιεχόμενο των μαθημάτων ώστε να λειτουργήσουν τα κτήρια ως στοιχεία πραγματικής δημιουργίας μορφωμένων πολιτών. Τι ανθρώπους δημιουργούμε;

Τα containers… καλή ιδέα. Ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της ‘’ομάδας’’. Ευκαιριακές λύσεις και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2ο Λύκειο Γέρακα που αν και μεταφέρθηκε στο δικό του κτίριο μετά την μετακόμιση του Καλλιτεχνικού,συνεχίζει να λειτουργεί πάλι με 3 αίθουσες containers όπως και πρίν.

Φωνάζαμε για σχεδιασμό ,για πρόβλεψη. Ο δήμος μεγαλώνει, γιγαντώνουν οι απαιτήσεις, θα μας πλακώσουν τα προβλήματα. Η απάντηση : Μην ανησυχείτε είναι εδώ η «ομάδα που τα λύνει όλα.

Εμείς ως κοινωνία το αποδεχθήκαμε, θα το υποστούμε.

Όραμα.

Θεωρώ ότι η ΄΄ομάδα’’ δεν έχει κανένα όραμα για την πόλη. Πραγματικά Δικό της όραμα. Καποδίστριας της λένε Καποδίστριας απαντάει. Καλλικράτης Της λένε, Καλλικράτης απαντάει. Ναι στο μνημόνιο, ναι στα χαράτσια ,ναι στα οικονομικά μέτρα και τώρα που ο κόσμος στεγνώνει τι κάνουμε; Ιδιωτικοποίηση όλες οι δραστηριότητες του δήμου στους ιδιώτες. Ποια είναι η πρόταση; Ουσία, ποιά είναι; Ιδιωτικοποίηση;

Εμείς διαφωνούμε. Διαφωνούμε και σε ένα άλλο βασικό θέμα. Η βασική μας διαφορά έγκειται στην αντίληψη της « ομάδας» για το ποιος δημιουργεί –διαμορφώνει-ασκεί εξουσία στον τόπο μας. Οι δημότες ή η ‘’ομάδα’’ ; Εμείς λέμε οι δημότες .Εσείς λέτε η ομάδα. Η οποία «ομάδα» στην ουσία προωθεί στην πράξη την πολιτική της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας άκριτα .Το επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα και το βάρος που πληρώνει η τοπική κοινωνία.

Έτσι εξηγείται η απέχθεια σας κύριοι της διοίκησης του δήμου σε οτιδήποτε ευνοεί την συμμετοχή των δημοτών στα κοινά ,στα όργανα ,στην λήψη αποφάσεων. Τι να θυμηθώ; Τις επιτροπές γειτονιάς τις συνελεύσεις συλλόγων, τις επιτροπές διαβούλευσης κ.τ.λ. Λειτουργεί υποτυπωδώς η συμμετοχική δημοκρατία στον δήμο μας η έχει κυριαρχήσει αυτή που καταστρέφει την κοινωνία μας ;Αυτή διά της αναθέσεως. Ποια επιλέγει τόσα χρόνια η ‘’ομάδα’’ και γιατί;Ποιόν εξυπηρετεί ; Η αποδοχή και η επικρότηση δεν επιβεβαιώνεται με την συμμετοχή στους χορούς στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια. Εκεί η καταρρέουσα Ελλάδα προσπαθεί να γαντζωθεί και καλά κάνει.

Συμπερασματικά όλα γίνονται για την προβολή της "ομάδας" για την διαιώνιση των συμφερόντων της, γιατί το όραμα της είναι αυτό να υπηρετεί τα συμφέροντα της μικρής "ομάδας" και όχι του συνόλου της κοινωνίας. Του κοινού της Παλλήνης. Έτσι εξηγείται η βεβαιότητα ότι έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα ορισμένων. Ευνοεί την ‘’ομάδα΄΄. Οι υπόλοιποι δημότες που ζούμε;

Αυτό αποδεικνύει η αλαζονική στάση του συγκεκριμένου μέλους της "ομάδας".


Το παραμύθι του Γερακιώτη που πάταγε στις λάσπες πριν 25 χρόνια δεν ισχύει πια μια και η πλειοψηφία των σημερινών δημοτών, προέρχεται από περιοχές που μόνο λάσπες δεν είχαν .Είχαν και δρόμους και πεζοδρόμια και σχολεία και όλες τις υπηρεσίες. Μόνο δικό τους σπίτι δεν είχαν. Σπίτι που αφού το απέκτησαν ,σήμερα κινδυνεύουν να το χάσουν.


Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.(Ας μπούμε στο ψητό).

1.Είναι η ‘’ομάδα’’ υπέρ του Καλλικράτη ναι η όχι;

2. Συμφωνείτε με τα μνημόνια και με τα οικονομικά μέτρα που τα συνοδεύουν;

2.Πιστεύετε ότι η εφαρμογή των παραπάνω θα φέρει συρρίκνωση των λειτουργιών και ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους και τι πρέπει να κάνουν οι δημότες ,να τα αποδεχθούν η να αντισταθούν;

4.Εάν χρειαστεί να διατηρηθούν λειτουργίες θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ναι ή όχι;

Απαντήστε ευθέως με θέσεις και αφήστε τις πονηριές και τις υπεκφυγές.

Γέρακας 17/10/2013

Κώστας Λάμπρου,αρχιτέκτων μηχανικός

Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης

Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο.

.

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york