Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Άρθρο Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου για τις απολύσεις στους ΟΤΑ


Όλοι γνωρίζουμε ότι στα χρόνια του Μνημονίου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επίθεση από την κυβέρνηση είτε κατ’ εντολή της Τρόικα είτε όχι. Βιώνουμε δε το τελευταίο διάστημα ένα νέο διωγμό με τις καταργήσεις οργανισμών και τις απολύσεις προσωπικού που είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, όπως έγινε πρόσφατα με τους σχολικούς φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία.

Πιστεύω δε ότι το θέμα της κινητικότητας στη Δημοτική Αστυνομία είναι μια κοροϊδία, τη στιγμή που το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί σήμερα να ακυρώσει όλες τις προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών που έχουν γίνει.

Καθημερινά διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απολυθούν περίπου 12.000 εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο στόχαστρο έχουν μπει όλοι εκείνοι οι υπάλληλοι που έγιναν αορίστου χρόνου με τα Προεδρικά διατάγματα Πρ. Παυλόπουλου και                       Β. Παπανδρέου και κυρίως οι απολύτως απαραίτητοι για τους δήμους εργαζόμενοι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Στον Δήμο Σαρωνικού οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (διατάγματα Παυλόπουλου, Παπανδρέου) είναι περίπου34, ενώ 65 είναι οι συμβασιούχοι με ασφαλιστικά μέτρα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου (καθαριότητα, κοινωνικές δομές, διοικητικές υπηρεσίες κτλ.).

Αυτό που θα ήθελα επιπλέον να τονίσω είναι ακόμα και με αυτό το προσωπικό, ο δήμος μας έχει τεράστιες ελλείψεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Σε όλη δε αυτήν την προσπάθειά της η κυβέρνηση, επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως να κάνει συμμέτοχους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια σε αυτήν την πολιτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτό γίνεται με τη συνεχή υποβολή εγγράφων προς τους δήμους, με τα οποία ζητά στοιχεία για τη δήθεν αξιολόγηση, η οποία στην ουσία δεν γίνεται, για τα δικαιολογητικά των προσλήψεων και διάφορα άλλα στοιχεία. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευθεί επιτροπές από το Υπουργείο Εσωτερικών και ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως είναι το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να επιβάλλουν την πολιτική τους στους δήμους.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μεγάλη ευθύνη φέρει και η ΚΕΔΕ, η οποία ενώ βλέπει το πρόβλημα και τη μεγάλη επίθεση που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν προβαίνει τώρα στις ανάλογες ενέργειες και κινητοποιήσεις για την αποτροπή αυτών των φαινομένων, αλλά συνήθως κινητοποιείται μετά την έκδοση των όποιων αποφάσεων της κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους γιατί αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις, είναι βέβαιο ότι οι ΟΤΑ θα κλείσουν.

Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι καμία άλλη απόλυση από τους ΟΤΑ, αντίθετα θα πρέπει να ζητήσουμε τη σωστή στελέχωσή μας προκείμενου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον κοινωνικό μας ρόλο.

 

Πέτρος Φιλίππου

 Δήμαρχος Σαρωνικού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york