Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ


Σε ένα πολυπληθές κοινό για τα δεδομένα της περιόδου και των υψηλών θερμοκρασιών μίλησε, το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου 2013, στην κεντρική πλατεία Κορωπίου, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης. Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν σημαντικά δημοτικά έργα που ξεκινάνε, με κυρίαρχο την έναρξη του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων που περίμεναν δεκαετίες οι κάτοικοι.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Ο κ. Κιούσης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία με κύρια χαρακτηριστικά, την ανεργία και την υποαπασχόληση 8 χιλιάδων και πλέον κατοίκων του Κορωπίου, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων, την αδυναμία πληρωμών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει και οι Δήμοι, μετά τις τεράστιες περικοπές των συνταγματικά κατοχυρωμένων πόρων τους-πάνω από 60% (!)-και στην κατάργηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτούνται μόνο έργα του ΕΣΠΑ και μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές. Έργα σε εκτός σχεδίου περιοχές δεν χρηματοδοτούνται πλέον. Το Κορωπί με τις πολεοδομικές του εκκρεμότητες έχει πολλές ακόμα περιοχές που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αναγκαία έργα. Για τις δυνατότητες προσλήψεων στον Δήμο είπε ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαγορεύονται, ενώ για τις άλλες θέσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και κοινωφελούς εργασίας εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν για απασχόληση δημοτών καθότι πλέον νομοθετικά έχει καταργηθεί η εντοπιότητα ενώ προτεραιότητα έχουν ειδικές κατηγορίες ανέργων με πολύτεκνη οικογένεια, ΑμεΑ κ.ά. 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΝΕΑ & ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Ο κ. Κιούσης στη συνέχεια ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των πολεοδομικών μελετών με επίκεντρο φυσικά την μεγάλη επιτυχία της οριστικής ένταξης της 1ης και 2ης Γειτονίας της Αγίας Μαρίνας που άνοιξε τον δρόμο για την εκκίνηση των σημαντικών έργων, ύδρευσης 35 χλμ (!), τις μελέτες αποχέτευσης ακαθάρτων Αγ.Δημητρίου-Αγ.Μαρίνας, το έργο της αποχέτευσης ομβρίων-αντιπλημμυρικό με τη διευθέτηση του ρέματος Ξερέα κα.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος για τον χρόνο παράδοσης και της τρίτης φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης και συνολικά της μελέτης(σ.σ. 1 χρόνος διήρκησε η διαγωνιστική διαδικασία). Πληροφόρησε τους δημότες ότι οι ενημερωτικές δράσεις για την εφαρμογή της νέας μελέτης αρχίζουν τον Σεπτέμβριο μαζί με την προμήθεια οδικής σήμανσης. Ενδεικτικά, ανέφερε το μέτρο της μονοδρόμησης τμήματος της κεντρικής λεωφόρου που αποτελεί βασική παράμετρο της στρατηγικής της νέας μελέτης και κάποιες άλλες βασικές αλλαγές εσωτερικών οδών.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Στο ίδιο μήκος κλίματος εξαγγέλθηκε και η έναρξη της άσκησης συγκοινωνιακού έργου από τον Δήμο σε συνοικίες και οικισμούς που δεν υπάρχει καλή πρόσβαση σε άλλα συγκοινωνιακά μέσα. Εξήρε γι’ αυτό τους δωρητές των λεωφορείων. Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια έχουν ήδη εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Αναφορά έγινε και σε ένα άλλο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που βρήκε τρόπο χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την λεγόμενη «αποστράγγιση ανατολικού τμήματος πόλης Κορωπίου».


ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σημαντικές ήταν οι ενημερώσεις που έκανε για τομείς της κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο νέες κοινωνικές δομές και τις εξελίξεις στην σχολική στέγη. Η αναφορά του στην ίδρυση και λειτουργία για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου αδειοδοτημένων από τον Ιατρικό σύλλογο, δημοτικών ιατρείων καθώς και κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου έκανε αίσθηση. Ο κ. Κιούσης έκανε και ιδιαίτερη ονομαστική μνεία στον δωρητή του κτιρίου του δημοτικού ιατρείου στην Αγία Μαρίνα κ.Σάββα Παράσχη. Επισήμανε στη συνέχεια, τις άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία δομής κοινωνικού παντοπωλείου από τον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής κάνοντας σύγκριση με τα προηγούμενα έτη σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της διοίκησης στον Δήμο.

Για το ζήτημα της σχολικής στέγης αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη της λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο του 2013 του 5ου Νηπιαγωγείου και 5ου Δημοτικού σχολείου. Για το εν αναμονή μεγάλο έργο σχολικών κτιρίων στο Κίτσι είπε ότι παρότι έχει αναδειχθεί ανάδοχος μέσω ΣΔΙΤ από το 2010 η χρηματοπιστωτική κρίση έχει καθυστερήσει την εκταμίευση χρημάτων και έχει μπλοκάρει το έργο.

Ενώ για τα κτίρια ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ που είναι έτοιμα κατασκευαστικά και θα λειτουργήσουν είπε, ότι ήταν το μόνο έργο που είχε δημοπρατηθεί από την προηγούμενη διοίκηση και αν δεν είχαμε μεριμνήσει για τα λάθη με τους τίτλους ιδιοκτησίας ούτε αυτό το έργο θα γινόταν!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Για την πολιτική προστασία και τον εθελοντισμό αναφέρθηκε στις οργανωμένες προσπάθειες από το 2011 για ανάπτυξη εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας και ομάδας «πρώτης προσβολής» πυρκαγιάς πάντα υπό τις διαταγές της Π.Υ Κρωπίας. Ιδιαίτερα φέτος ο Δήμος Κρωπίας ικανοποίησε ένα αίτημα δεκαετιών, πολιτών και εθελοντών του Κορωπίου. Δημιούργησε το «Σπίτι της πολιτικής Προστασίας και εθελοντικής δασοπροστασίας» στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Λεωφ.Αγίας Μαρίνας, ανέπτυξε σύστημα ραδιοεπικοινωνιών και συγκέντρωσε όλα τα οχήματα πολιτικής προστασίας.



ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Δήμαρχος μεταξύ πολλών επιτυχημένων ενεργειών για εξοικονόμηση πόρων (π.χ.μείωση μισθίων ενοικιαζόμενων κτιρίων, τεράστια μείωση κόστους των Σφηττείων)και τη συνετή οικονομική διαχείριση, αναφέρθηκε στη φιλολαϊκή πολιτική του δήμου, με το πάγωμα των δημοτικών τελών, των φόρων και του τέλους ύδρευσης καταδικάζοντας όμως την απόφαση κράτους-τρόικας για επιβολή 13% ΦΠΑ.

Ξεχωριστή ήταν και η αναφορά του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που, παρά τις «κασσάνδρες» περί κλεισίματος όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι στην πρώτη γραμμή και 745 παιδιά πέρασαν το φετινό καλοκαίρι από τα προγράμματά της.


ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στους εργαζομένους του Δήμους. Ενημέρωσε τους δημότες για τις συνθήκες της απασχόλησής τους και τις τεράστιες μειώσεις των μισθών. Στάθηκε αλληλέγγυος στον κοινό αγώνα που δίνουν μαζί, για τη διατήρηση της εργασίας τους αλλά ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα για σεβασμό στον ιδρώτα του άνεργου συμπολίτη τους που πληρώνει δημοτικά τέλη. Να είναι υποδειγματικοί ως υπάλληλοι και ειδικά στην καθαριότητα και τα εργοτάξια να εργάζονται όπως αρμόζει.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Λίγο πριν μιλήσει για το κορυφαίο έργο της αποχέτευσης έκανε μια ιδιαίτερη αλλά σύντομη αναφορά στην πρόσφατη πανηγυρική αθώωσή του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ύστερα από μήνυση που του άσκησαν, ο πρώην δήμαρχος Κρωπίας περιόδου 2003-2010 και άλλο στέλεχος της παράταξης της «Αναγέννησης» στις ανυπόστατες, όπως αποδείχτηκε, κατηγορίες για απόπειρα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών του 2006, στις 27 Οκτωβρίου του 2011, ενώ ήταν ήδη Δήμαρχος, εκλεγμένος με το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των εκλογών του Κορωπίου.

Ο κ. Κιούσης ήταν, μεταξύ άλλων, δεικτικός για τους μηνυτές του και τους μάρτυρες κατηγορίας του, εξηγώντας στους δημότες τους λόγους που προσέτρεξε και εκείνος, αμέσως μετά την μήνυσή τους στη δικαιοσύνη, με δική του μήνυση και αγωγή για να προστατέψει την τιμή και την υπόληψή του από τις συκοφαντικές αυτές κατηγορίες. Μάλιστα υποστήριξε ότι την προεκλογική περίοδο του 2010 υπήρξε επικοινωνιακό εμπάργκο στις ανακοινώσεις διάψευσης αυτών των συκοφαντικών αιτιάσεων και μάλιστα χωρίς ουδέποτε να έχει κληθεί από ανακριτή. Είπε τέλος χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι δικομανής και δεν έχω μέχρι σήμερα προσφύγει με μήνυση εναντίον άλλων ανθρώπων αλλά αυτή τη φορά και για πρώτη φορά αναγκάστηκα να προσφύγω για τη συκοφαντική δυσφήμηση. Δεν έβαλα μάρτυρες υπεράσπισης γιατί δεν είχα καμιά σχέση με τίποτα απ’ όλα αυτά που με κατηγορούσαν και ζητούσα να εκδικαστεί η υπόθεση για να λάμψει η αλήθεια. Σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι οι μηνυτές του επιστράτευσαν όλο το βαρύ πυροβολικό των δικηγόρων, μέχρι και υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας έφεραν. Αλλά κατατροπώθηκαν. Δεν τολμούν ούτε στα δημοτικά συμβούλια να παρευρεθούν, κατέληξε.


Το «κορυφαίο έργο των έργων» για το Κορωπί και τα κεντρικά Μεσόγεια : Η υπογραφή της τελικής σύμβασης του έργου της Αποχέτευση ακαθάρτων και του βιολογικού καθαρισμού Μεσογείων


Όπως αναμενόταν ο κ. Κιούσης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ιστορική οριστική υπογραφή της σύμβασης για το ένα έργο 23 ετών αναμονής. Ο κ. Κιούσης όπως υποστήριξε, ήταν συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξιστόρησε τις εργώδεις ενέργειές του -μαζί με συναδέλφους του δημάρχους- για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαγωνιστικής διαδικασίας (σ.σ ο δήμος Κρωπίας είχε τεχνικό εκπρόσωπο στην Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού), να καλύψουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στο ΥΠΕΚΑ τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν και να αντιμετωπιστεί ο σκληρός πόλεμος οικονομικών συμφερόντων που εκδηλώθηκε με 40 και πλέον προσφυγές εταιριών αλλά και κατοίκων, της περιοχής Μαρκοπούλου του αγωγού διάθεσης. Όπως είπε ο δήμαρχος αυτό το έργο ξεκινάει από το Κορωπί. Η κοινοπραξία θα εγκατασταθεί στο Κορωπί σε γραφεία και έχει μισθώσει χώρο για το εργοτάξιο. Η βούληση του δήμου είναι να απασχοληθούν εργαζόμενοι του Κορωπίου και ειδικοί των κατασκευών, των χωματουργικών και οικοδομικών εργασιών, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτουν σε λογικές προσφορές. Ξεκαθάρισε επίσης, απαντώντας σε φήμες των τελευταίων ωρών, ότι το έργο είναι καθ’ολοκληρία χρηματοδοτούμενο και δεν πρόκειται κανείς κάτοικος να πληρώσει για το εσωτερικό δίκτυο. Μόνο ένα τέλος σύνδεσης θα πληρωθεί όπως είναι και το αυτονόητο είπε. Ο κ. Κιούσης τέλος διαβεβαίωσε ότι «θα ελέγχουμε το έργο ώστε να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης», κάτω από τα συνεχή χειροκροτήματα των δημοτών. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york