Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*
Με τη συμμετοχή του κόσμου να κινείται σε μονοψήφιους αριθμούς έως –στην καλύτερη των περιπτώσεων- σε διψήφια νούμερα, η δημοτική αρχή Παλλήνης επέλεξε μέσα στον Ιούλιο να διοργανώσει δημόσιες διαβουλεύσεις στις γειτονιές του δήμου για τα πεπραγμένα της. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είχε αρνητικό πρόσημο από τη διαδικασία που πολλοί δημότες ευελπιστούσαν να ακούσουν τι όραμα υπάρχει για το αύριο της πόλης. Καμία ουσιαστική πρόταση δεν ακούστηκε από το δήμαρχο για το αύριο της πόλης, παρά μόνο απολογητικός λόγος για τη μη παραγωγή έργου, ρίχνοντας τις ευθύνες στις παλαιότερες διοικήσεις του πρώην δήμου Παλλήνης, όπου για ακόμη μια φορά ο νυν δήμαρχος επέλεξε την επιστροφή στο παρελθόν και τη σύγκρουση, χωρίς να κοιτά προς το μέλλον.
Στην πρώτη διαβούλευση που αφορούσε το κέντρο της Παλλήνης, εστίασε η δημοτική αρχή την ΄΄παραγωγή΄΄ του έργου της για την πόλη, στην κατασκευή πεζοδρομίων και στο ξύσιμο των δρόμων, ξεχνώντας ότι ακόμη δε μπήκε στο σχέδιο ούτε ένα τ.μ. στην πόλη, καθώς και τις παλιές υποσχέσεις για αποχέτευση στην Παλλήνη, όπως και την υπέρογκη κοστολογικά, ανακατασκευή του παλαιού δημαρχείου στο πλήρως εγκαταλελειμμένο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ενώ και οι πεζογέφυρες για την ασφαλή διέλευση των μαθητών, έμειναν στις καλένδες.
Στην Ανθούσα η δημοτική αρχή δέχθηκε δριμεία κριτική για την απουσία της στην πρώην Κοινότητα, με τα ιδιοκτησιακά να παραμένουν άλυτα, τις πολλές λακκούβες, τη συγκοινωνία προβληματική και τον μη καθαρισμό των οικοπέδων να καθίσταται επικίνδυνος για πυρκαγιά μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο για τον Γέρακα, τον Γαργηττό και τον Σταυρό, οι ελάχιστοι κάτοικοι που παρευρέθηκαν δεν άκουσαν καμία λέξη για τη διεκδίκηση των χώρων από το ΤΑΙΠΕΔ (λόφος Κεραίας και οικόπεδο για σταθμό Μετρό), ούτε για επέκταση του σχεδίου πόλης, όπως και για την επέκταση της αποχέτευσης στο κάτω από την Αττική Οδό κομμάτι. Η παρουσίαση για το μελλοντικό πάρκο δίπλα στο Κοιμητήριο παρέμεινε στο σχεδιαστικό σκέλος, αφού και πρόχειρη ήταν και θεωρητική, ενώ η πρόθεση για διαμόρφωση ακόμη μια φοράς της κεντρικής πλατείας Γέρακα, λίγους μήνες μετά την υποτιθέμενη ανακατασκευή της, ουσιαστικά έδειξε την παραδοχή του δημάρχου για την αποτυχημένη προηγούμενη ανάπλαση που κόστισε χιλιάδες ευρώ και προκάλεσε κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο του Γέρακα. Πάλι παρουσιάστηκαν προτάσεις για μπαλώματα, χωρίς πρόταση για ολική ανάπλαση και πεζοδρόμηση της πλατείας και του ιστορικού κέντρου Γέρακα, με ανάδειξη του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και δημιουργία χώρων στάθμευσης.
Στην Κάντζα η διαβούλευση εστιάστηκε πάλι στο παρελθόν και τις ευθύνες για την υπόθεση της REDS, χωρίς όραμα για τις γειτονιές του Αγ. Νικολάου , των Εργατικών και της Κάντζας, όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πάρκων, τη διεκδίκηση της Βίλας Καμπά για χώρο πολιτισμού και περαιτέρω αξιοποίηση των χώρων στις Αποθήκες. Η συζήτηση σε Μπαλάνα και Πανόραμα-Ν.Παλλήνη-Μάριζα-Βακαλόπουλο κινήθηκε πάλι γύρω από τις εντάξεις στα σχέδια πόλης των γειτονιών, χωρίς να φανεί πρόθεση της δημοτικής αρχής για μελλοντικό σχεδιασμό της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες της, όπως συνέβη και για την εγκαταλελειμμένη Δέση Γέρακα (Γαργηττό 3) που τόσα χρόνια δεν έχει μπει σε τροχιά για το σχέδιο πόλης, χωρίς υποδομές, σχολεία, με τους πυλώνες και το ιδιοκτησιακό να παραμένουν άλυτα.
Οι δημόσιες διαβουλεύσεις, σίγουρα δε γίνονται μέσα στο καλοκαίρι που απουσιάζουν οι περισσότεροι κάτοικοι και δεν διοργανώνονται από μια δημοτική αρχή για να λέει μόνο ότι τις πραγματοποίησε, βάσει του κώδικα, αλλά αποσκοπούν για το αύριο της πόλης, τον μελλοντικό της σχεδιασμό και πρέπει να έχουν όραμα για μια διαφορετική πόλη με επίκεντρο των άνθρωπο, στοιχεία που δυστυχώς δεν έχει η σημερινή δημοτική αρχή Παλλήνης, προσδοκώντας αποκλειστικά την πολιτική της επιβίωση για ακόμη μια θητεία, χωρίς να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το μέλλον της πόλης.
*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου