Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Οι μαθητές παίζουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν υπεύθυνα

pallinipress006

«Μαμά, σε παρακαλώ πολύ σκέπασε την κατσαρόλα. Κατέβασε το μάτι λίγο πιο νωρίς. Ακόμη καίει… Βεβαίως και να πάμε για ψώνια μπαμπά, αλλά ξέχασες τις πάνινες τσάντες μας. Σιγά μην επιστρέψουμε με χίλιες πλαστικές σακούλες!»

Αυτά είναι τα λόγια ενός παιδιού που έχει παίξει στην τάξη του το παιχνίδι «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» του WWFΕλλάς, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΒΙΤΑΜ.

Επέστρεψε στο σπίτι κεφάτο και με διάθεση εξοικονόμησης. Έχει καταλάβει ότι οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες στο σπίτι, ο τρόπος που αγοράζουμε και καταναλώνουμε προϊόντα, είναι σημαντικός για τον πλανήτη μας και φυσικά για την τσέπη μας. Είναι έτοιμο να αναλάβει ενεργό πόστο στην οικογένεια. Το Υπουργείο Υπεύθυνης Κατανάλωσης στο σπίτι, του ανήκει δικαιωματικά! Άλλωστε έχει έναν στόχο: Να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και συγγενείς για την υπεύθυνη κατανάλωση, να μαζέψει τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις τους και να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με έπαθλο προϊόντα του WWF!

To εκπαιδευτικό παιχνίδι «Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα», που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά, διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς μέσα από την ιστοσελίδα του WWF Ελλάς.

Το παιχνίδι παίζεται στην τάξη και διαρκεί από μία έως δυο διδακτικές ώρες αλλά, αν ο εκπαιδευτικός το θέλει, αποτελεί αφορμή για project μιας ολόκληρης χρονιάς. Στο σενάριο του παιχνιδιού δυο παιδιά αποφασίζουν να κάνουν πάρτι. Προετοιμάζοντάς το αλλά και συμμαζεύοντας το σπίτι μετά, κάνουν ένα σωρό λάθη που στοιχίζουν στον πλανήτη φυσικούς πόρους. Με τις λανθασμένες επιλογές τους μάλιστα επιβαρύνουν και την τσέπη της οικογένειας. Οι μαθητές – παίκτες πρέπει να βρούνε τα λάθη και να τα διορθώσουν. Κερδίζει η ομάδα που βρήκε και διόρθωσε τα περισσότερα λάθη των ηρώων.

Το παιχνίδι αυτό θίγει πολλά θέματα κατανάλωσης και χρήσης αγαθών στην καθημερινή ζωή ενός νοικοκυριού, με έμφαση στις καταναλωτικές συνήθειες των παιδιών. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού τα παιδιά της κάθε τάξης αναλαμβάνουν να ενημερώσουν όσους περισσότερους συγγενείς και φίλους μπορούν για την υπεύθυνη κατανάλωση. Μαζεύουν υπογραφές με τις οποίες δεσμεύονται ότι θα αλλάξουν μια συνήθειά τους και παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό του WWF. Η προθεσμία υποβολής στο WWF είναι 24 Μαΐου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 1859632, i.kantas@wwf.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york