Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή Δημάρχου Σαρωνικού σε συνέδριο για την πρόληψη πυρκαγιών στις Βρυξέλλες

l004

Συμμετοχή του Δημάρχου Σαρωνικού στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου EUFOFINET στην έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου συμμετείχε ως μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) σε διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, με σκοπό την ανταλλαγή των θετικών εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου EUFOFINET για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπηρεσιών κατάσβεσης και διάσωσης, δασολόγοι, κυβερνητικά στελέχη και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς στον τομέα των δασικών πυρκαγιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποκορύφωμα των δράσεων του EUFOFINET και θέμα συζήτησης στο συνέδριο ήταν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων σε θέματα δασικών πυρκαγιών. Στόχος είναι το αναφερθέν δίκτυο να αποτελεί σημαντική «κληρονομιά» του έργου και να επεκτείνει τις ανταλλαγές καλών πρακτικών πέρα από τον κύκλο ζωής του έργου.

Η ΠΕΔΑ μαζί με άλλους 12 διεθνείς εταίρους διήνυσαν έναν απαιτητικό χρόνο, στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού ευρωπαϊκού έργου για τις δασικές πυρκαγιές.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών (EUFOFINET), που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβρη του 2010, έχει διανύσει ήδη σχεδόν ολόκληρη τη διάρκειά του και βρίσκεται τώρα στους τελευταίους δύο μήνες της ισχύος του.

Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν επτά επιτυχημένα εργαστήρια που διεξήχθησαν στη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση των προσεγγίσεων που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Στο έργο EUFOFINET εμπλέκονται τέσσερις εταίροι από την Ελλάδα: Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Ηπείρου. Η σημαντική αυτή συμμετοχή απορρέει από την τραγωδία των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και κυρίως το 2009. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις εν λόγω πυρκαγιές αποκάλυψαν ότι τα Πανευρωπαϊκά συστήματα συνεργασίας για την επίλυση δυσκολιών σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και υιοθετηθεί. Οι Έλληνες εταίροι ιδιαίτερα θα προσπαθήσουν να προάγουν το εν λόγω πεδίο δράσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των συμβάντων του 2009.

l003

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Π. Φιλίππου συμμετείχε στο συνέδριο εκπροσωπώντας την ΠΕΔΑ, ως επικεφαλής ενός δήμου (πρώην Καλυβίων και νυν Σαρωνικού) που έχει πληγεί σημαντικά από πυρκαγιές τόσο το 2007 στο Πάνειο Όρος (Καλύβια) όσο και το φετινό καλοκαίρι με την πυρκαγιά που έπληξε την Παλαιά Φώκαια. Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις στο Πάνειο Όρος και από τη σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια (2007 – μέχρι σήμερα) για την αναδάσωση του Πάνειου Όρους και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή και με δεδομένη τη μακρόχρονη και συνεχή παρουσία του σε Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά δίκτυα πόλεων και τη συμμετοχή του σε διαδημοτικές συνεργασίες για Ευρωπαϊκά Προγράμματα (NARPIMED, INCA και FOREST CITIES), ο Δήμος Σαρωνικού θεωρεί εξαιρετικά σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη την εμπλοκή του σε συνέδρια και συνεργασίες που αφορούν σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών προκειμένου να γίνει ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων.

Το 24μηνο έργο EUFOFINET, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Προγράμματος INTERREG IVC, ασχολείται με θέματα κλειδιά που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, των στρατηγικών κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, της χαρτογράφησης κινδύνων, των στρατηγικών κατάρτισης και προσομοίωσης και της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι εταίροι του EUFOFINET σχημάτισαν ατομικά σχέδια δράσης, τα οποία διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιες από τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των χωρών θα ενσωματωθούν και θα υλοποιηθούν στις επιμέρους περιοχές και περιφέρειες. Τα εν λόγω σχέδια δράσης είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν σημαντική επίπτωση στις περιφερειακές και, ενδεχομένως, εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Μια πρόσθετη δραστηριότητα-κλειδί του έργου EUFOFINET συνίσταται στην κατάρτιση ενός γλωσσάριου ορολογίας για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, το οποίο έχει μεταφραστεί στις γλώσσες όλων των εταίρων. Προσδοκάται ότι το γλωσσάριο θα επιτρέψει στις Ευρωπαϊκές χώρες να συνεργάζονται με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε περίπτωση συμβάντων δασικών πυρκαγιών και θα καταστεί θεμελιώδες εργαλείο κατάρτισης τόσο για τους νέους όσο και για τους έμπειρους πυροσβέστες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york