Είδε το φως της δημοσιότητας, Μνημόνιο συμφωνίας της Εθνικής Tράπεζας, (η οποία διαχειρίζεται τον Αστέρα και τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για “την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου - 308 στρ. - στη Βουλιαγμένη και στο Καβούρι”.
Ετσι πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ παραλιακή έκταση 2.350 τ.μ. μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).
Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για τη δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού θέρετρου, που οι υποστηρικτές του σημειώνουν ότι δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από το Κάπρι, τη Ριβιέρα, το Πουκέτ, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα, η Μαρίνα Βουλιαγμένης, ο χώρος του Ναυτικού Ομίλου, η Πλαζ της Βουλιαγμένης, αλλά και το Καβουρι.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής, αναζητούν τρόπο να παραχωρηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα σε επένδυση που θα καλύπτει όλο τον κόλπο της Βουλιαγμένης και του Καβουρίου.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός, γιατί ως ενιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, μπορεί να γίνει περιζήτητο από «μνηστήρες» που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Ηδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Αραβες από το Κατάρ, Ρώσοι μεγιστάνες αλλά και ισχυρά εφοπλιστικά κεφάλαια ενδιαφέρονται για τη νησίδα του Καβουρίου και του Αστέρα, στο οποίο φιλοδοξούν να εντάξουν και ένα καζίνο ώστε να συμπληρωθεί το «πακέτο» που θα προσφέρουν στους επισκέπτες.
Σ.Σ.: “οι αγορές” περιμένουν, όπως περίμένει η ύαινα...
Τα σχέδια μιλάνε για:
― “τουριστικό χωριό με ανεξάρτητες κατοικίες και πυρήνα τον Αστέρα”
― δημιουργία Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) με ειδικούς όρους για την ανάπτυξη ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ
― ελληνική ριβιέρα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκταση 300 στρεμμάτων καταλαμβάνει ο Αστέρας. (181 στρ. η Εθνική και 119 στρ. ο ΕΟΤ), που τώρα πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Σ’ αυτά φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν (οι επενδυτές) και τα 85 στρ. που ανήκουν στην Εκκλησία, η οποία όπως έχει δείξει και από προηγούμενες ενέργειες έχει την πρόθεση να τα αξιοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο της Βουλιαγμένης θα εξαφανιστεί.
Μέσα στο πακέτο της “αξιοποίησης” βάζουν και τη νήσο Φλέβες που κι αυτή ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σ.Σ. Να φανταστούμε και αερογέφυρα για το νησί;;; Και αν σκεφθούμε ότι η Βουλιαγμένη ανήκει στον ενιαίο πλέον Δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ανοίγει η όρεξη και για το νησάκι της Βούλας (Κατραμονήσι), και για τη νησίδα που φιλοξενεί το ΠΙΚΠΑ και για όλη την παραλιακή ζώνη του Δήμου 3Β, που έχει πολλά χιλιόμετρα.
Βέβαια οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στα 3Β, αφού αναφέρονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Λαύριο. Μάλιστα από δημοσιεύματα (ΕΘΝΟΣ) ακούγεται ότι έχει ενδιαφερθεί αμερικάνικη εταιρεία κολοσσός, όταν έγινε παρουσίαση ενός σχεδίου (πρόσφατα) από το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Νέα Υόρκη.
Το “ethnos.gr” φιλοξένησε τις απόψεις του Δημάρχου των 3Β Σπυράγγελου Πανά και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, τις οποίες δημοσιεύουμε.
Σπ. Πανάς Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης : ο δήμος παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν αυτό το μείζον θέμα και σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του και των κατοίκων της περιοχής.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: "Η περιοχή μας πέρα από τον οικιστικό της χαρακτήρα, έχει δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου. Οι υπάρχουσες παρωχημένες σε πολλές περιπτώσεις τουριστικές της υποδομές το επιβεβαιώνουν. Η τουριστική αναγέννηση της περιοχής θα μπορούσε αν γίνει με σεβασμό και στις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού περιβάλλοντος, να αποτελέσει μια καλή και χρήσιμη ευκαιρία για την περιοχή. Η δημοτική Αρχή όμως θα πρέπει αυτή τη φορά να μην παρακουθήσει εκ του μακρόθεν τα όσα θα εξελιχθούν αλλά να προετοιμαστεί να προτείνει, να παρέμβει δημιουργικά έτσι ώστε με την ενεργή συμμετοχή της οι απόψεις της να ληφθούν υπόψιν".
Οι φορείς της περιοχής οργανώνονται για να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, σε μια κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, που θα τσιμεντώσει και θα καρατομήσει το πράσινο και θα εξαφανίσει την ακτή.
Η θάλασσα και οι ακτές είναι μνημεία της φύσης και θα πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα αφήσουμε, φύση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου