Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση Απολογισμού Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σαρωνικού στην Ανάβυσσο

101

Παρουσίαση Απολογισμού Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σαρωνικού στην Ανάβυσσο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ανοιχτών ενημερωτικών συγκεντρώσεων για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σαρωνικού που ανακοινώθηκε πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο ΚΑΠΗ της Αναβύσσου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου παίρνοντας το λόγο, επικέντρωσε την ενημέρωσή του στη νέα πραγματικότητα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή στη διοίκηση του καλλικρατικού δήμου Σαρωνικού που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των πρώην δήμων Καλυβίων και Αναβύσσου και των πρώην κοινοτήτων Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Κουβαρά.

Κυριότερα προβλήματα αυτής της νέας διοίκησης, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος, είναι η τεράστια γραφειοκρατία και η οικονομική αφαίμαξη των δήμων που επιχειρείται τα τελευταία δύο χρόνια είτε λόγω των συνεχών περικοπών των επιχορηγήσεων προς τους δήμους, είτε λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή τους, είτε ακόμα από την αδυναμία είσπραξης των τελών, καθώς οι πολίτες δε δύνανται πλέον να ανταποκριθούν εξαιτίας των «χαρατσιών» και της πολλαπλής φορολόγησης που τους έχει επιβληθεί.

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος τόνισε επιπλέον ότι φαινόμενα που καθημερινά βιώνουμε γύρω μας, όπως είναι η ανεργία, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, ο ρατσισμός, η αβεβαιότητα για το αύριο, αποτέλεσμα της πολιτικής του μνημονίου, καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, στον οποίο καταφεύγει για να βρει λύση στα προβλήματα αυτά.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως η δημοτική αρχή Σαρωνικού μέσα σε 1,5 χρόνο διοίκησης κατάφερε να επιτύχει κάποιους από τους βασικούς της στόχους:

  1. Να οργανώσει τις υπηρεσίες των πέντε πρώην δήμων και κοινοτήτων σε μια ενιαία υπηρεσία,
  2. Να αντεπεξέλθει στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που συναντά καθημερινά και αφορούν κυρίως στις μεγάλες περικοπές του κράτους προς την Τ.Α.,
  3. Να κρατηθεί οικονομικά ο νέος δήμος μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον,
  4. Να σταθεί όσο το δυνατόν κοντά στους πολίτες και ειδικά στις ομάδες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης,
  5. Να υλοποιήσει, παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημαντικά έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του νέου δήμου, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος έκανε μια εκτενή αναφορά στα έργα του δήμου που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποχέτευση, τα αντιπλημμυρικά, τη Λεωφόρο Καλυβίων, την κατασκευή δύο νέων σχολείων (έργα συνολικού προϋπολογισμού 150.000.000€) , ενώ στάθηκε και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις κοινωνικές δράσεις, τις αθλητικές διοργανώσεις και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που πραγματοποίησε ο δήμος όλο αυτό το διάστημα.

Στη συνέχεια, μίλησαν οι εκπρόσωποι της Αναβύσσου, δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Αναβύσσου. Αρχικά πήρε το λόγο ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τζιβίλογλου, ο οποίος παρουσίασε τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος για τα σχέδια πόλης και εξειδίκευσε στα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή της Αναβύσσου με βασικότερα:

α). την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού παραλίας Αναβύσσου» (η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο είχε υποβληθεί από τον πρώην Δήμο Αναβύσσου και είχε απορριφθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής. Με ευθύνη του κ. Τζιβίλογλου, η μελέτη για το έργο επανασυντάχθηκε και επανυποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ) και

β). την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του έργου «Αποχέτευση ομβρίων Αναβύσσου, τμήμα περιοχής επέκτασης Α’ κατοικίας Αναβύσσου».

Ακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κωνσταντέλος και Θανάσης Καραγιάννης, οι οποίοι ανέλυσαν στους παραβρισκόμενους τα επιμέρους προβλήματα της Αναβύσσου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανόλης Χαρίτος, ο Αντιπρόεδρος Φίλιππος Τροχίδης και η τοπική σύμβουλος Χαρά Χατζημιχαηλίδου, οι οποίοι με τη σειρά τους παρουσίασαν τα θέματα που αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την Ανάβυσσο.

Με το πέρας των ομιλιών, ο κόσμος απηύθυνε ερωτήσεις προς τους ομιλητές για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, ερωτήσεις που απαντήθηκαν τόσο από το δήμαρχο όσο και από τους συμβούλους από την Ανάβυσσο. Ο δήμαρχος κλείνοντας την παρουσίαση του απολογισμού, κάλεσε όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό του δήμου για να αντιμετωπίσουν από κοινού τόσο τα προβλήματα του δήμου, όσο και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα λόγω της μνημονιακής πολιτικής.

Οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε όλες τις δημοτικές/ τοπικές κοινότητες. Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. στην Παλαιά Φώκαια (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου – οδός Αχλαδέας 3).

Ο Δήμος Σαρωνικού για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου φυλλαδίου «Απολογισμός Δημοτικής Αρχής 2011-2012 – Πράξεις & Έργα στο ξεκίνημα του Νέου Δήμου», για την οποία δεν επιβαρύνθηκε οικονομικά, καθώς ήταν ευγενική προσφορά χορηγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york