Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ - ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με συνέπεια στην επένδυσή του στις πολιτιστικές δράσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες, αλλά και ανάγκες της εποχής, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρουν τέτοιες δράσεις, για ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ο Δήμος Μαρκοπούλου, παρουσίασε κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2012, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο Θέατρο Σάρας.

Αισχύλου «Πέρσες»

Περίπου 2.500 χρόνια πριν από τα παγκόσμια κινήματα ειρήνης, ο Αισχύλος έγραψε το σπουδαιότερο και παλαιότερο αντιπολεμικό και ιστορικό έργο που γράφτηκε ποτέ: τους «Πέρσες», το οποίο πραγματεύεται την οδύνη που προκάλεσε μέσα στο περσικό κράτος, η αναγγελία της συντριπτικής του ήττας από τους Έλληνες, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Την μεγάλη αυτή τραγωδία, που παρουσίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου, ο καλλιτεχνικός «Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή», με πρωταγωνιστές τη Φωτεινή Φιλοσόφου (ΑΤΟΣΣΑ), Γιάννης Νικολαϊδης (ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ, σκηνοθεσία), Ζαχαρίας Ρόχας (ΔΑΡΕΙΟΣ – ΞΕΡΞΗΣ), τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, στο ειδυλλιακό περιβάλλον του ανοιχτού θεάτρου της πόλης. Η «δωρική» ερμηνεία των ηθοποιών, ο συγχρονισμός του δεκαμελούς χορού, η μουσική και τα σκηνικά, δημιούργησαν μια υποβλητική παράσταση.

Η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού αντί εισιτηρίου, το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, για προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για την υποστήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.

Παραδοσιακοί χοροί

Για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, διοργανώθηκε και η εκδήλωση παραδοσιακών χορών, το Σάββατο 21 Ιουλίου, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η Αγία Παρασκευή Πόρτο Ράφτη», με την υποστήριξη του Δήμου Μαρκοπούλου και τη συμμετοχή του λαογραφικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Κερατέας, του Συλλόγου Κρητών «Ο ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ» Μεσογείων, της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, του Συλλόγου Θεσσαλών Λαυρρίου, του Συλλόγου Κυνηδαριοτών Νάξου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», του Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη, στο ανοιχτό Θέατρο Σάρας.

Με τα έσοδα της εκδήλωσης, ο Σύλλογος «Αγ. Παρασκευής Πόρτο Ράφτη» πρόσφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου, στο οποίο απευθύνονται και βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη, δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Σκλαβουνάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Αγ. Παρασκευής Πόρτο Ράφτη, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, όσο και τα χορευτικά συγκροτήματα και το πλήθος κόσμου, που ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους στο φιλανθρωπικό κάλεσμα, με την ελπίδα αυτή η πρωτοβουλία του Συλλόγου, να βρει άξιους μιμητές.

Σοφοκλή «Ηλέκτρα»

Μια ακόμη θεατρική παράσταση αξιώσεων, την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης» του Θωμά Κινδύνη, παρακολούθησε το κοινό, στο κατάμεστο ανοιχτό θέατρο, το Σάββατο, 4 Αυγούστου.

Η κλασική και ιδιαίτερη προσέγγιση της παράστασης, δεν λειτούργησε μόνο ως φόρος τιμής στον μεγάλο Δημήτρη Ροντήρη, που έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής θεατρικής ζωής, αλλά και ως ένα δείγμα μιας πιο σύγχρονης διδασκαλίας του. Αποτελεί δε, εξέλιξη της σημαντικής παρακαταθήκης, που άφησε στις νεότερες γενιές, από τον σκηνοθέτη της παράστασης, μαθητή και βοηθό του για 11 συνεχή χρόνια, Θωμά Κινδύνη.

Η αξία της παράστασης όμως δεν σταματά εδώ, αφού η ίδια η «Ηλέκτρα», αποτελεί ένα παγκόσμιο διαχρονικό και επίκαιρο για εμάς σύμβολο, που εμπνέει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, να συνεχίσουν να παλεύουν, παρά τις αντιξοότητες, αφού η Θεία Δίκη, όσο και αν φαίνεται ότι αργεί, πάντα επεμβαίνει στο τέλος.

Συναυλία Μητσιά – Ε. Δήμου – Σπανού

Τη συγκινητική καλλιτεχνική σύμπραξη του Μανώλη Μητσιά και της Ελένης Δήμου, με τη φιλική συμμετοχή του Γιάννη Σπανού, είχε την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά πλήθος κόσμου, στη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού που διοργανώθηκε από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (ΚΔΕΜ), την Κυριακή 5 Αυγούστου, στο ανοιχτό θέατρο του Μαρκοπούλου.

Τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες, που έχουν ταυτιστεί με την ιστορία του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, ξεσήκωσαν το κοινό, με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, που σε ταξίδευε σε συναισθήματα και εικόνες μιας αθώας εποχής, που ενώ θεωρείται πρόσφατη, σήμερα φαίνεται τόσο μακρινή.

Συναυλία Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα

Μετά από μια δεκαετία κοινής δισκογραφικής απουσίας, ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας επέστρεψαν φέτος με μια πολυαναμενόμενη περιοδεία, η οποία συμπεριλάμβανε και το Μαρκόπουλο, όπου παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «Beat Poetry»!

Το αγαπημένο δίδυμο του ελληνικού κοινού, ξεδίπλωσε τον ιδιαίτερο και μοναδικό του κόσμο, στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε η ΚΔΕΜ, στο κατάμεστο Θέατρο Σάρας, το Σάββατο 18 Αυγούστου, αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος δεν μετράει για τους αληθινούς καλλιτέχνες. Ήταν άμεσοι με το κοινό, με την εμπειρία της πολυετούς καριέρας τους, αλλά και τη φρεσκάδα και ειλικρίνεια που πάντα τους χαρακτήριζε!

Ο Δήμος Μαρκοπούλου καταφέρνει, σε μια οικονομικά δύσκολη - ακόμη και για τους Ο.Τ.Α. - εποχή, να παρουσιάσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, πλαισιωμένες από κορυφαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, που ταυτόχρονα αποτελούν δρώμενα ουσιαστικής επαφής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου συνεχίζονται με το «Τρένο της Χαράς», ένα τριήμερο παιδικό “happening”, 24- 25-26 Αυγούστου και ώρα 6 μ.μ., στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη και μια ακόμη μεγάλη συναυλία, του Δημήτρη Μπάση, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. στο Θέατρο Σάρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york