Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Ο Αλ. Τσίπρας κάνει... κυβέρνηση


«Θα παίξουμε στενό μαρκάρισμα» λένε στην Κουμουνδούρου χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτά ειδικό ενδιαφέρον η «σκιώδης κυβέρνηση» την οποία συγκροτεί στην παρούσα φάση ο κ. Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το  «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται για να αναλάβουν ρόλο στη «σκιώδη κυβέρνηση» είναι τα εξής:

- Στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να προστεθούν και τα θέματα Ναυτιλίας με συντονιστή τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θ. Δρίτσα, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του κόμματός του και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

- Για τα θέματα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προορίζεται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αν. Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παιδίατρος.

- Ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν για να παρακολουθεί τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών είναι αυτό της κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία άλλωστε έχει επιφορτιστεί με τον τομέα αυτόν και στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της οποίας είναι μέλος.

- Για τα θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να οριστεί «σκιώδης υπουργός» η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ κυρία Σοφία Σακοράφα.

- Για τον τομέα του υπουργείου Δικαιοσύνης προορίζεται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος με ιδιαίτερη δραστηριότητα σε θέματα Δικαιωμάτων και Ποινικού Δικαίου.

- Για τον εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα του υπουργείου Εργασίας ακούγεται και το όνομα του γνωστού εργατολόγου κ. Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς τον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

- Για τον τομέα του υπουργείου Υγείας το επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο του κ. Μ. Κριτσωτάκη, ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του. Όποιος και αν επιλεγεί πάντως, θα έχει τη μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη, καθώς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 27 γιατροί και φαρμακοποιοί.

- «Σκιώδης υπουργός» Αγροτικής Ανάπτυξης πιθανολογείται ότι θα είναι η έμπειρη βουλευτής και αρμόδια επί μακρόν με τα θέματα αυτά κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, η οποία διετέλεσε μέλος του Εποπτικού της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.

- Τον ευαίσθητο χώρο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει η οικονομολόγος κυρία Ηρώ Διώτη, η οποία έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά ως βουλευτής από το 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά.

- Τέλος, τα κρίσιμα «χαρτοφυλάκια» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων είναι εκείνα που, όπως φαίνεται, θα κλείσουν τελευταία, καθώς είναι πιο περιορισμένα τα περιθώρια επιλογών, αφού ο αδιαμφισβήτητος «τσάρος» επί των Οικονομικών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ι. Δραγασάκης, ανέλαβε τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και ακόμη δύο αξιόμαχα στελέχη που ασχολούνται με τα οικονομικά - αναπτυξιακά θέματα, οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπαδημούλης, ανέλαβαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Με τα έως τώρα στοιχεία, ως επικρατέστερος για να αναλάβει «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών φέρεται ο κ. Γ. Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Κρήτη, ενώ στον τομέα της Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί, συνεπικουρούμενη από άλλους, λόγω της ευρύτητας των θεμάτων, η βουλευτής Επικρατείας κυρία Θεανώ Φωτίου, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια του ΕΜΠ.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york