«Φουντώνουν» οι ανησυχίες και τα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον του ευρώ, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι η Ιταλία και η Κύπρος θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ισπανίας στο Μηχανισμό Στήριξης.
Τα διεθνή ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι στις Βρυξέλλες εντείνεται η ανησυχία για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν εξελίξεις στην Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου των G20 την ερχόμενη Δευτέρα και της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος του μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδόν καθημερινά οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρεμβαίνουν με δηλώσεις τους και στέλνουν μηνύματα «συμμόρφωσης» στους Έλληνες λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε χθες ότι η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της ευρωζώνης ως ρήξη και θα επιδιώξουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» είπε σε συνέντευξη του στο Mega o Φρανσουά Ολάντ και ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία στηρίζει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι υπογράμμισε σε συνέντευξη του ότι η παραμονή στο ευρώ έχει ως τίμημα τα μέτρα που ζητάει η Ε.Ε. «Έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται καθημερινά η βούληση της ελληνικής κοινής γνώμης για τη διατήρηση του ευρώ. Οι Έλληνες το θέλουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από την Ευρωζώνη, έχει και το τίμημά της, δηλαδή τα μέτρα σταθερότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε δρομολογήσει ήδη την υλοποίηση τους» επισήμανε ο Μάριο Μόντι.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά υπογράμμισε ότι τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία - λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας - βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα» είπε, μεταξύ άλλων, στο περιοδικό Stern ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης ότι δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Παράλληλα επανέλαβε ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η Ευρώπη εξετάζει χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος;
Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί ένα πιο «χαλαρό» μνημόνιο με την Ελλάδα, σύμφωνα με την γερμανική έκδοση των Financial Times. Η γερμανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» αναφέρει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους στο πρόγραμμα λιτότητας.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας και ευρωπαϊκοί κύκλοι αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών η νέα ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις κάτι που εάν κάποιος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο.
Σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί σύντομα και τρίτο πακέτο στήριξης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit».Η εφημερίδα επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές και οικονομικές πηγές, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, καταγράφουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος από την Αθήνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την είσπραξη των φόρων. «Για αυτό συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει την μείωση του ελλείμματός της», αναφέρει η εφημερίδα.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι με δεδομένη την αδυναμία της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και της ανάγκης της να δανείζεται από τους εταίρους της, το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν αποκλείεται να κληθεί να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, ακόμη και εντός του καλοκαιριού.
Απαραίτητη προϋπόθεση, υπογραμμίζεται, είναι η ανάδειξη από τους Έλληνες κυβέρνησης, η οποία θα δεσμευθεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου