Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ-ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ: Πολιτιστικός Θεσμός : «Σφήττεια 2012» «Τέχνη και Παράδοση»

Η είσοδος στις  εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό
Στον δρόμο της περσινής επιτυχημένης νέας πορείας, των καθιερωμένων και επιτυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σφήττεια», οι διοργανωτές του Δήμου Κρωπίας, (Νομικό Πρόσωπο «Σφηττός»,  οι καλλιτέχνες, οι σύλλογοι και άλλοι συμμετέχοντες κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς) χωρίζουν τα Σφήττεια σε δύο περιόδους με αντίστοιχες θεματικές : η πρώτη περίοδος αρχίζει την Κυριακή 1 Ιουλίου και τελειώνει την Κυριακή 15 Ιουλίου και περιλαμβάνει την θεματική της Τέχνης : Θέατρο ( οι δύο παραστάσεις από τις ομάδες εφήβων και ενηλίκων του Σφηττός), όπερα (Εθνική Λυρική Σκηνή), βυζαντινές και παραδοσιακές χορωδίες, μουσικές συναυλίες για όλες τις ηλικίες, εκθέσεις,  ζωγραφικής, οινοποιών και τοπικών παραγωγών. συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική «περιήγηση» για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η δεύτερη περίοδος των Σφηττείων αρχίζει την Κυριακή 26 Αυγούστου με το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στον Καρελλά και τελειώνει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου με το πανηγύρι στον Αγ. Δημήτριο Αλυκού Κορωπίου. Τα έθιμα του Σιν Μελέτη, της γιορτής της Μουσταλευριάς, της ποδηλατοδρομίας και της Εορτής του κρασιού ( Λήναια) μαζί με τις εκθέσεις παραδοσιακών κεντημάτων και τις μουσικές βραδιές δημιουργούν ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στο προλογικό σημείωμά του επισημαίνει : Τα Σφήττεια, ο πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Κρωπίας και των πολιτών του, έρχεται για άλλη μια χρονιά να αλλάξει την καθημερινότητά μας. Το Δ.Σ του «Σφηττός», οι εθελοντές, οι συμμετέχοντες σύλλογοι,  οι κοινωνικοί φορείς και καλλιτέχνες, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα αντάξιο της ιστορίας του θεσμού και της πολιτιστικής αντίληψης των δημοτών μας. Είναι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις υψηλές απαιτήσεις όλων μας, προβάλλοντας τις θεματικές, όλων των ειδών της Τέχνης  καθώς της πλούσιας παράδοσης των Μεσογείτικων εθίμων συνδυασμένα με τις θρησκευτικές εορτές του τόπου μας. Φέτος, όπως υποσχεθήκαμε, χωρίσαμε τα «Σφήττεια» σε δύο περιόδους με στόχους, να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα της Κορωπιώτικης οικογένειας, να προβάλλουμε την τοπική αγορά, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Κορωπίου και να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους μας για ψυχαγωγία, καλλιτεχνική παιδεία και εκπαίδευση, γνώση και συμμετοχή στο δημοτικό βίο. Ο λόγος ανήκει στους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Εμείς αναλαμβάνουμε την οργανωτική  αρτιότητα και εσείς οι δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες  απολαύστε τις εκδηλώσεις, όπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο. Καλό καλοκαίρι!

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ανδρέας Ντούνης δίνει και άλλες διαστάσεις στην πολιτιστική πολιτική του Δήμου τονίζοντας τα ακόλουθα : Διανύουμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο στη χώρα μας, δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα. Πολλοί πολίτες στον μεγάλο αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους, προσθέτουν στοιχεία δημιουργικής αντίστασης, υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων και διεκδίκησης νέων. Πολλοί συμπολίτες μας αλλάζουν τις συνήθειές τους και ανακαλύπτουν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που αναζωογονούν την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά, τους εφήβους,  τις μεσαίες ηλικίες και τους ηλικιωμένους. Τα Σφήττεια 2012 «ξυπνούν» για άλλη μια χρονιά την κοινωνία του Κορωπίου και βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας εποχής και αντίληψης. Το Κορωπί πρέπει να το ανακαλύψουμε ξανά. Έχει σημαντική τοπική αγορά, έχει πολλά πολιτιστικά και φυσικά μνημεία και πλέον πολλά παλαιά και νέα έθιμα που καθιερώνονται. Η πολιτιστική μας πολιτική έχει περιεχόμενο, έχει ανθρώπους και συλλογικούς φορείς, που ξέρουν να δίνουν νόημα στις εκδηλώσεις αυτές. Ας τις απολαύσουμε για άλλη μια χρονιά!


        Tέλος, σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός κ. Αντώνης Κορωνιάς και η οργανωτική επιτροπή "ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2012", προσκαλεί τους δημότες και επισκέπτες της Αττικής και της Αθήνας στις φετινές  πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Τέχνη και την Παράδοση. Και σημειώνει,  όπως και πέρσι περιορίσαμε δραστικά τις δαπάνες χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των εκδηλώσεων. Στον πρώτο κύκλο των Σφηττείων αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη της Τέχνης και σε κλασικό και σε σύγχρονο πλαίσιο. Στον δεύτερο κύκλο της Παράδοσης, όλα τα έθιμα που αγαπήσαμε και τα νέα που προστέθηκαν, με τη συμμετοχή των οινοποιών και παραγωγών ελιάς και μελιού της εύφορης Μεσογαίας γης, δημιουργούν μία "νέα κοινωνικότητα" που μας ενώνουν σαν κοινωνία. Αυτό ήταν και είναι το όραμά μας. Με την ευχή να έχετε όλοι καλό καλοκαίρι, δίνουμε ραντεβού στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου μας, γιατί έτσι μόνο γράφουν "ιστορία οι παρέες".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york